Blossom

Bloemerstraat bloeit

De Bloemerstraat in Nijmegen is een bekende straat voor Nijmegenaren. Het is de kortste weg van het station naar het centrum van de stad en daarom een belangrijke verbindende straat. Maar de straat werd ook lange tijd gezien als een van de meest troosteloze straten van het centrum. Enkele jaren geleden is de gemeente Nijmegen begonnen met de aanpak van deze straat.

Blossom - a condition or period of maximum development

MOOD Conceptstore, Seinpost Advies en Lindenberg zijn gevraagd mee te werken aan de invulling van de straat. Samen hebben zij Blossom gevormd, een organisatie die concepten en ondernemers ondersteunt die zich in de binnenstad van Nijmegen willen vestigen. Rianne Bruin van MOOD Conceptstore heeft ervaring met bestemming geven aan lege winkelpanden. John Bardoel van Seinpost Adviesbureau, dat gespecialiseerd is in economie en ruimte, heeft zich eerder beziggehouden met de herontwikkeling van stedelijke gebieden. De Lindenberg is betrokken vanwege de ervaring met het invullen van leegstand en het aantrekken van creatieve ondernemers.

Het straatbeeld veranderd

Met de Bloemerstraat is Blossom inmiddels al zo’n 2 jaar bezig. Michelle de Wit, projectcoördinator bij de Lindenberg, is hier vanuit de Lindenberg bij betrokken: “Stapje voor stapje zie je dat het negatieve beeld van de Bloemerstraat begint te veranderen. De prachtige vogel aan het begin van de straat, als je van het station afkomt, is misschien wel meest opvallende initiatief. Dit is een typisch voorbeeld dat vanuit Blossom in samenwerking met bewoners, ondernemers en The Big Draw is ontstaan. Maar ook de opening van nieuwe zaken in het afgelopen jaar, zoals een yogastudio, vegetarisch restaurant en een zuurdesempizza café (waar er de tijd wordt genomen om je pizza van ’scratch’ te maken), helpen in deze positieve beeldvorming. Je moet natuurlijk wel een beetje lef hebben om hier te ondernemen, omdat het oude beeld van de straat nog bestaat. Juist dat spanningsveld tussen vernieuwend en hip aan de ene kant en rauw en divers aan de andere kant maakt dit een enerverende plek voor ondernemers als bezoekers.”

Rol van Blossom

In dat spanningsveld ligt de rol van Blossom. “Vanuit verschillende ooghoeken willen we het imago van de straat 'pimpen’. We kiezen voor een erg praktische aanpak. Geen lange onderzoeken, enquêtes en projectplannen, maar vooral doen. Bewoners en ondernemers wachten al te lang op verandering en mensen hebben behoefte aan beweging en kleine resultaten. John heeft vanuit Seinpost veel ervaring als adviseur in ruimte en economie in de herontwikkeling van stedelijke gebieden. Rianne van MOOD Conceptstore heeft ervaring in de creatieve invulling van nieuwe (leegstaande) panden en ik zorgde eerder bij de Lindenberg voor een bemiddeling van verhuur aan creatieve ondernemers in het pand van de Lindenberg zelf. Daarnaast gebruik ik mijn eerdere ervaring als cultuurbemiddelaar/aanjager om creatievelingen te betrekken bij dit project, om de kunsten als middel in te zetten. Kunst om de sfeer positief te veranderen en kunst als cohesie tussen bewoners, ondernemers en bezoekers.”

Volop in ontwikkeling

Inmiddels heeft Blossom al verschillende initiatieven genomen en activiteiten georganiseerd, zoals workshops en inspiratiesessies voor ondernemers van de straat en evenementen voor bezoekers waarin nauw wordt samengewerkt met ondernemers (o.a. hap & stap avond, PARK[ing] day). “Maar er zijn ook creatieve en kunstzinnige initiatieven ontstaan. Zo zijn er diverse muurschilderingen in de straat gemaakt (samenwerking met internationale kunstenaars), zijn er plannen om rolluiken te verven, is met tuinarchitecten gekeken om meer groen in de straat te creëren en hebben we filmpjes ontwikkeld en laten maken over onder andere de ondernemers en PARK[ing] day.” Bij alle initiatieven en onderzoeken vindt nauwe samenwerking plaats met gemeente, projectontwikkelaars, makelaars, (creatieve) ondernemers, bewoners en bezoekers (bijeenkomsten, meetings, nieuwsbrieven en social media).

De aanpak van de Bloemersraat wordt mede mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inzet van Provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. Blossom staat altijd open voor nieuwe initiatieven. Zie je een aansluiting als creatieveling om meerwaarde te creëren en aan het gezamenlijke imago doel bij te dragen, neem dan contact op met Michelle de Wit of neem een kijkje op de Facebookpagina.

De cursussen voor seizoen 2020/2021 (vanaf september) staan nu online onder de knop Cursusaanbod! Schrijf je nu in voor de leukste cursussen in muziek, theater, dans, schrijven en beeldende kunst.