Inschrijven

Icon/Lesvorm Kies lesvorm
  • Icon/Docent Docent(en): 
  • Icon/Leeftijd
  • Icon/Datum
  • Icon/Frequentie Frequentie: 
  • Icon/Lessen Aantal: 
  • Icon/Locatie Locatie: 
  • Icon/Datum Lesdag: 
Icon/Locatie Locatie
Icon/Datum Lesdag
contrabasles incl band 8-18 jaar
Vanaf € 18,-
Bekijk opties

Contrabasles incl band 8-18 jaar

Icon/Docent Docent(en): Lucien Matheeuwsen

Icon/Lessen Aantal lessen: meerdere opties

Icon/Datum Startdatum: In overleg

Icon/Datum Lesdag: In overleg

Icon/Datum Lestijd: Klik op "Bekijk opties"

Icon/Lesvorm Lesvorm: Individuele les , Duo-les of groepsles , Proefles

Icon/Leeftijd Leeftijd: 8 - 18 jaar

Icon/Locatie Locatie: Centrum

Icon/Frequentie Frequentie: In overleg

Wat kun je verwachten?

Wat is een contrabas eigenlijk?

De contrabas is een veelzijdig instrument dat zich leent voor vele muziekstijlen. Je kunt erop strijken met een strijkstok, maar ‘m ook bespelen door te plukken met je vingers. Klassiek en jazz zijn de basisstijlen, maar ook daarbuiten wordt de contrabas veel gebruikt voor het neerleggen van het fundament waar de rest van de instrumenten op kunnen bouwen.

This course is taught in Dutch. In most cases it is possible to follow this course if you are an English speaker, but please consult our course administration department beforehand to be sure: cursussen@delindenberg.com.
Lees meer

Wat heb je nodig voor contrabasles

Je hebt thuis een contrabas nodig om te kunnen oefenen. Die kun je aanschaffen of huren. Daarbij heb je nodig: een hoes om je instrument te vervoeren, een Franse strijkstok, contrabashars, een plankje of riem, een lessenaar, een lesmethode (in overleg met je docent) en een stemapparaat.

Samenspelen in een band of orkest

Kinderen vanaf 8 jaar die bij ons les op een instrument volgen krijgen allemaal een gratis samenspel-les aangeboden. Dat kan een band of een orkest zijn. Kinderen van 8 t/m 10 jaar oud starten in een beginnersorkest of beginnersband: samenspelgroepen waarin je nog niet direct de vaste formatie hebt van een band of orkest, maar wel alvast went aan het samenspelen met verschillende instrumenten, noten lezen en al kennismaakt met de leider van het jeugdorkest. Zodra je niveau het toelaat stroom je door naar de junioren van het jeugdorkest (en later de jeugd) of naar een band met een echte (en redelijk vaste) bandformatie en bandleider (één van onze docenten). Leren samenspelen is een belangrijk onderdeel van het leren bespelen van je instrument. Zo raak je snel thuis in maat, ritme en notenschrift, en leer je goed luisteren en improviseren. Regelmatig treedt je op, binnen de Lindenberg en daarbuiten, om direct aan je podiumpresentatie te werken en podiumervaring op te bouwen.

Bij sommige instrumenten kan er voor zowel band als orkest gekozen kan worden: het verschil tussen band en orkest zit ‘m in de muziekstijl die gespeeld wordt (orkest is doorgaans klassiek, band is meer pop, rock of jazz).

Kinderen worden automatisch bij een band of orkest geplaatst als ze zich voor muziekles met band of orkest inschrijven: ouders hoeven ze dus niet apart voor een band in te schrijven.

Muziekles bij de Lindenberg

Muziekles bij de Lindenberg wordt afgestemd op leerling en docent. De methode waarin je les krijgt is afhankelijk van het instrument, je niveau en de wens van de leerling en de docent. Ook bij de keuze voor een notatiemethode (bijv. notenschrift of akkoorden) kijken we naar wat het best past voor de leerling, het niveau en de functie van het instrument. Door de veelzijdigheid van onze docenten, kunnen we cursisten op alle niveaus bedienen.

Meer dan alleen de techniek

Om het instrument goed te leren beheersen, werken we in de lessen aan technische vaardigheden, maar ook aan gehoor, creativiteit en lezen. Met alle instrumenten kun je in principe samenspelen met andere instrumenten in een band of orkest, maar ieder instrument heeft zijn eigen functie en geluid in het samenspel. 

Wie geeft er les?

Lucien Matheeuwsen

Luciën Matheeuwsen (geb. 1964, Eindhoven) studeerde vanaf zijn 15e klassieke gitaar, maar schakelde over naar elektrische bas na Jaco Pastorius te hebben gehoord op een concert van Weather Report in Amsterdam. In de jaren '80 speelde Luciën overal in Nederland met "Tilt", een popband die vele bekende Nederlandse artiesten begeleidde, zoals Lee Towers en Anita Meijer. In 1995 studeerde hij af aan het Conservatorium van Arnhem, afdeling lichte muziek, in contrabas en elektrische bas.

 

In de jaren ’90 was hij medeoprichter van het Henning Wolter Trio, waarmee hij in vele jazzclubs en festivals in Duitsland, Nederland en België heeft gespeeld en in de loop der jaren 6 CD’s mee heeft uitgebracht. Daarnaast speelde hij in de jaren ’90 in de rockband ‘Terra Nova’, met optredens in Japan, Engeland en Nederland. Ondertussen heeft Lucien zich verder ontwikkeld in de jazz-scene, en speelde met o.a.: Eric Vloeimans, Gerd Dudek, Bobby Gantt, Frank Nielander, Jeroen Doomernik, Willem Kuhne, Pierre Courbois, Hans Kwakkernaat, het Loek Dikker Waterland Sextet en vele anderen.

 

Sinds 2009 is hij vast lid van Quatro Ventos en R-Chestra en geeft hij les in Arnhem en Nijmegen.

Luciën Matheeuwsen (geb. 1964, Eindhoven) studeerde vanaf zijn 15e klassieke gitaar, maar…

Lees meer

Locaties

Lindenberg Centrum

Ridderstraat 23,
6511 TM Nijmegen, Google maps