Inschrijven

Icon/Lesvorm Kies lesvorm
  • Icon/Docent Docent(en): 
  • Icon/Leeftijd
  • Icon/Datum
  • Icon/Frequentie Frequentie: 
  • Icon/Lessen Aantal: 
  • Icon/Locatie Locatie: 
  • Icon/Datum Lesdag: 
Icon/Locatie Locatie
Icon/Datum Lesdag

keyboardles incl band 8-18 jaar
Vanaf € 18,-
Bekijk opties

Keyboardles incl band 8-18 jaar

Icon/Docent Docent(en): Bjorn Tinga, Sjoerd Ermers, Willie Hautvast, Rein de Jong, Maarten Voortman, Daniël van der Duim, René Mulder, Berry van Berkum, Hiek Sparreboom, Ineke van Hoogstraten, Jetty Podt, Michelle van Malsen, Kirsten Koch

Icon/Lessen Aantal lessen: meerdere opties

Icon/Datum Startdatum: In overleg

Icon/Datum Lesdag: In overleg

Icon/Datum Lestijd: Klik op "Bekijk opties"

Icon/Lesvorm Lesvorm: Individuele les, Duo-les of groepsles, Proefles

Icon/Leeftijd Leeftijd: 8 - 18 jaar

Icon/Locatie Locatie: Centrum, Lent, Aldenhof, Oosterhout

Icon/Frequentie Frequentie: In overleg

Wat kun je verwachten?

Wat is eigenlijk een piano? En een keyboard?

Zet de radio maar aan en je hoort een piano. Piano en keyboard zijn belangrijke instrumenten in bijvoorbeeld klassieke muziek, pop-, dance- en jazzmuziek. Met een piano heb je eindeloos veel mogelijkheden. Je kan er in je eentje prachtige muziek mee maken, maar je kan ook samenspelen met bijvoorbeeld een violist of saxofonist. Of met een hele popband of klassiek ensemble. Je kan er ook zelf bij zingen.  

Lees meer

Wat leer je bij piano- en keyboardles?

Als je begint met pianoles kun je al heel snel liedjes spelen. Je begint met pakkende kinderliedjes. Daarmee leer je bijvoorbeeld twee handen tegelijk te gebruiken, en ritmisch te spelen. Noten lezen hoort er ook bij. Ook ga je akkoorden leren: die zijn superhandig pas als je popnummers speelt. Filmmuziek, klassiek, jazz: het kan allemaal. De pianodocent gaat graag met jou aan je favoriete nummers werken.

Piano of keyboard

Je kan kiezen of je les wilt krijgen op piano of keyboard. Kies voor keyboard als je vooral met akkoorden wil spelen en van popmuziek houdt. Of als je 6,7, of 8 jaar bent en je lekker bezig wilt zijn met muziek, maar nog niet zeker weet of muziek maken bij je past. 

Wat heb je nodig voor piano-/keyboardles

Je hebt een piano of keyboard nodig om thuis te kunnen oefenen. Je kan kiezen voor een elektrische piano of een akoestische piano. Elektrische piano’s worden steeds beter qua aanslag en geluid. Een e-piano is fijn omdat je daar altijd op kan spelen: je kan met koptelefoon spelen of het volume regelen, wat fijn is voor huisgenoten of buren en voor jezelf. Een elektrische is ook goedkoper en makkelijker te verplaatsen dan een akoestische. Koop wel een goede e-piano, dus met gewogen toetsen. Yamaha, Roland en Korg zijn goede merkenEen akoestische piano is een prachtig instrument. Het heeft een mooi, resonerend, ‘levend’ geluid en een verfijnde aanslag. Koop een (tweedehands) piano bij een handelaar die liefde heeft voor het instrument. Laat de piano twee keer per jaar stemmen. Kinderen mogen het eerste jaar op een goed keyboard spelen. Als het muziek maken bevalt is een overstap naar een echte piano nodig voor de ontwikkeling en het speelplezier. Naast het instrument heb je een paar pianoboeken per jaar nodig.

Samenspelen in een band of orkest

Kinderen vanaf 8 jaar die bij ons les op een instrument volgen krijgen allemaal een gratis samenspel-les aangeboden. Dat kan een band of een orkest zijn. Kinderen van 8 t/m 10 jaar oud starten in een beginnersorkest of beginnersband: samenspelgroepen waarin je nog niet direct de vaste formatie hebt van een band of orkest, maar wel alvast went aan het samenspelen met verschillende instrumenten, noten lezen en al kennismaakt met de leider van het jeugdorkest. Zodra je niveau het toelaat stroom je door naar de junioren van het jeugdorkest (en later de jeugd) of naar een band met een echte (en redelijk vaste) bandformatie en bandleider (één van onze docenten). Leren samenspelen is een belangrijk onderdeel van het leren bespelen van je instrument. Zo raak je snel thuis in maat, ritme en notenschrift, en leer je goed luisteren en improviseren. Regelmatig treedt je op, binnen de Lindenberg en daarbuiten, om direct aan je podiumpresentatie te werken en podiumervaring op te bouwen.

Bij sommige instrumenten kan er voor zowel band als orkest gekozen kan worden: het verschil tussen band en orkest zit ‘m in de muziekstijl die gespeeld wordt (orkest is doorgaans klassiek, band is meer pop, rock of jazz).

Kinderen worden automatisch bij een band of orkest geplaatst als ze zich voor muziekles met band of orkest inschrijven: ouders hoeven ze dus niet apart voor een band in te schrijven.

Muziekles bij de Lindenberg

Muziekles bij de Lindenberg wordt afgestemd op leerling en docent. De methode waarin je les krijgt is afhankelijk van het instrument, je niveau en de wens van de leerling en de docent. Ook bij de keuze voor een notatiemethode (bijv. notenschrift of akkoorden) kijken we naar wat het best past voor de leerling, het niveau en de functie van het instrument. Door de veelzijdigheid van onze docenten, kunnen we cursisten op alle niveaus bedienen.

Meer dan alleen de techniek

Om het instrument goed te leren beheersen, werken we in de lessen aan technische vaardigheden, maar ook aan gehoor, creativiteit en lezen. Met alle instrumenten kun je in principe samenspelen met andere instrumenten in een band of orkest, maar ieder instrument heeft zijn eigen functie en geluid in het samenspel. 


Wie geeft er les?

Bjorn Tinga

Björn Tinga begon op zijn achtste met klassiek piano. Op zijn zestiende switchte hij naar jazzpiano, een jaar later werd hij toegelaten tot het conservatorium. Tijdens zijn studie leerde hij ook percussie-instrumenten en gitaar bespelen. Hij arrangeert voor bands en schrijft zelf jazz-, latin- en soulnummers. Deze veelzijdigheid weet hij goed in te zetten bij de Lindenberg, waar hij veel verschillende bands en ensembles begeleidt.

Björns leerlingen houden van zijn bekwame aanpak en de gezelligheid in de les. Over zijn lessen zegt Björn: "Elke leerling heeft zijn eigen manier van leren en zijn eigen muzikale wensen. Daar ga ik heel serieus mee om. Ik stem mijn werkwijze af op de leerling. Zo lukt het mij om iedereen met voldoening muziek te laten maken. Als de leerling met plezier komt en met plezier gaat, ben ik zelf ook heel blij."

Björn Tinga begon op zijn achtste met klassiek piano. Op zijn zestiende switchte hij naar…

Lees meer

Sjoerd Ermers

Sjoerd Ermers studeerde af aan het conservatorium en ontwikkelde zich daarna verder als musicus door zich te bekwamen in de kleurrijke diversiteit van muziekstijlen. Zowel pop en jazz als klassiek en improvisatie zijn grote inspiratiebronnen voor hem. Zijn brede interesse in muziek heeft hem gemaakt tot een veelzijdig vakdocent, dat zich uit in zijn lespraktijk. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende stijlen of kunnen juist kiezen voor een specifieke stijl. Naast de oefenstof wordt er in de les ook gewerkt aan een eigen repertoire, zodat er ten alle tijde muzikaal materiaal voor handen is wat op een ontspannen manier ten

gehore gebracht kan worden.

Sjoerd nodigt je graag uit om kennis te komen maken en om samen met hem, jouw eigen muzikale mogelijkheden te verkennen.

Sjoerd Ermers studeerde af aan het conservatorium en ontwikkelde zich daarna verder als musicus…

Lees meer

Willie Hautvast

Willie Hautvast is geboren in een zeer muzikale familie. Zijn vader was een in Nijmegen en omstreken bekende componist/arrangeur en professioneel klarinettist. Zijn opa was bassist in het Limburgs symfonieorkest en zijn broers waren ook allemaal muzikanten. Het was in deze familie vanzelfsprekend dat kinderen muziekles kregen. Willie begon dus al op jonge leeftijd met piano spelen. Toen hij 7 jaar werd mocht hij op pianoles maar toen hij 8 werd wilde hij er dolgraag weer vanaf; hij vond de lessen helemaal niet leuk. De leraren waren streng en hij mocht alleen muziek spelen die zij “leuk” en/of “geschikt” vonden. Als hij weer eens niet geoefend had was het sowieso foute boel.

Dat doet Willie in zijn lessen (waarschijnlijk daarom) helemaal anders. Leerlingen spelen vanzelfsprekend muziek die ze zelf graag willen spelen! Er is voor piano zo ontzettend veel muziek en in alle stijlen en van alle moeilijkheidsgraden, dat er werkelijk voor ieders smaak meer dan genoeg is. 

Uiteindelijk is het met Willie en de piano nog helemaal goed gekomen; hij is vanaf zijn middelbare schooltijd heel fanatiek gaan spelen en heeft in Utrecht en Arnhem op het conservatorium gezeten. Willie houdt van alle stijlen muziek, van Klassiek tot Pop en Jazz.  Zeg maar van Chopin tot Einaudi!

Piano spelen noemt hij niet zijn beroep en ook niet zijn hobby, het is zijn passie. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan zelf spelen. En wat ook heel leuk is: iedereen kan leren pianospelen, want het instrument is beslist niet moeilijk!

Willie Hautvast is geboren in een zeer muzikale familie. Zijn vader was een in Nijmegen en…

Lees meer

Rein de Jong

Rein de Jong geeft sinds 2019 samenspel en les in piano en keyboard op de Lindenberg. Daarvoor heeft hij jarenlang lesgegeven op de muziekscholen van Zutphen en Arnhem. Hij geeft vooral les aan kinderen en jongeren, en gebruikt actuele muziek om met behulp daarvan de techniek te verbeteren. Verder kent hij zijn klassieken en is hij in veel verschillende muziekstijlen thuis. Naast piano en keyboard kan Rein verschillende andere instrumenten bespelen, wat goed van pas komt bij het geven van samenspel.

Rein speelt zelf in een big band en valt regelmatig in bij bands of als begeleider op piano. Verder speelt hij graag op een Hammond-orgel, en vindt hij het leuk om deze instrumenten te restaureren en te repareren. Naast muziekdocent is Rein onder andere voorzitter van een stichting voor jazzmuziek en afdelingshoofd muziek geweest.

Rein de Jong geeft sinds 2019 samenspel en les in piano en keyboard op de Lindenberg. Daarvoor…

Lees meer

Maarten Voortman

Maarten Voortman (1987) speelt sinds jaar en dag piano en studeert momenteel de Master Jazz Piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft een voorliefde voor geïmproviseerde muziek zoals jazz, blues en pop. Sinds 2010 is hij werkzaam bij de Lindenberg, waar hij naast de pianolessen die hij geeft ook de band Groovepilots coacht. In de les draait het om het ontwikkelen van muzikaliteit, het muzikale gehoor en het ontdekken van allerlei soorten muziek.

Maarten Voortman (1987) speelt sinds jaar en dag piano en studeert momenteel de Master Jazz Piano…

Lees meer

Daniël van der Duim

Lees meer

René Mulder

René Mulder studeerde pop- en jazzsaxofoon in Amsterdam en Arnhem. Hij zit al jaren in de meest uiteenlopende bands. Zo maakt hij deel uit van popgroepen, een salonorkest, salsabands, Hot Club de France, het circusorkest, big bands en nog veel meer.

René Mulder studeerde pop- en jazzsaxofoon in Amsterdam en Arnhem. Hij zit al jaren in de meest…

Lees meer

Berry van Berkum

Berry van Berkum is pianist/organist en componist. Hij liet zich de laatste jaren zien als improvisator in verrassende samenstellingen. De grenzen van jazz en klassieke muziek worden iedere keer verkend en afgetast. Zie ook: www.berryvanberkum.nl.

Berry van Berkum is pianist/organist en componist. Hij liet zich de laatste jaren zien als…

Lees meer

Hiek Sparreboom

Lees meer

Ineke van Hoogstraten

Ineke geeft al jarenlang met veel enthousiasme, toewijding en creativiteit muziekles aan jong en oud. Uitgangspunt van de lessen is dat elke cursist, op het eigen niveau, plezier aan muziek kan beleven Met een veelzijdig (mede zelf te kiezen) repertoire en een persoonlijke aanpak worden cursisten uitgedaagd al hun mogelijkheden te ontwikkelen. Ineke organiseert concertjes waaraan alle leerlingen vrijblijvend kunnen deelnemen. Ineke studeerde Piano Klassiek en Schoolmuziek deed enkele jaren geleden de applicatieopleiding Koordirectie. Ze is actief als pianodocent en koordirigent.

Ineke geeft al jarenlang met veel enthousiasme, toewijding en creativiteit muziekles aan jong en…

Lees meer

Jetty Podt

Lees meer

Michelle van Malsen

Lees meer

Kirsten Koch

Lees meer
E2B53931-9C07-4BD0-A88C-C534B0C7BD74
EA2C691E-C30D-4A76-AA33-D67DEC28094F

Lesvormen

Je kan op verschillende manieren les op jouw instrument volgen bij de Lindenberg.

Individuele les

Bij individuele muziekles krijg je in je eentje les, op een dag en tijdstip die je met de docent afspreekt. Vanaf 11 jaar kan je kiezen of je iedere week een individuele les wilt volgen, of één keer in de twee weken. Voor kinderen die net beginnen met muziekles (van 6 t/m 10 jaar) adviseren wij een wekelijkse les in verband met hun leerproces en is een tweewekelijkse les geen vast onderdeel van ons lesprogramma. Individuele lessen duren 25 of 30 minuten, afhankelijk van je leeftijd en lespakket.

Duo-les of groepsles

Kinderen en jongeren kunnen kiezen voor duo-les. Bij duo-les heb je samen met één andere leerling les op een dag en tijdstip die de docent met jullie afspreekt. Duo-lessen vinden wekelijks plaats en duren 30 minuten. Volwassenen kunnen voor groepsles kiezen: les in een klein groepje (2 tot 4 personen), op een dag, tijdstip en frequentie die jullie uitkomt. Een groepsles duurt 15 minuten per persoon (dus 30 minuten bij 2 personen tot 60 minuten bij 4 personen). Deze groepslessen zijn op niveau B t/m D (enige ervaring tot vergevorderd). Wil je als beginner een groepsles volgen, zoek dan in het cursusoverzicht naar Groepsles voor beginners.

Proefles

Een eenmalige muziekles van 30 minuten bij een docent, om uit te proberen of je meer lessen in dit instrument of zangles wilt gaan volgen bij de Lindenberg.

Locaties

Lindenberg Centrum

Ridderstraat 23,
6511 TM Nijmegen, Google maps

Voorzieningenhart De Ster (Nijmegen Noord)

Queensstraat 37 B,
6663 HA Nijmegen, Google maps

Lindenberg Aldenhof

Aldenhof 13-90
6537 CD Nijmegen, Google maps

Voorzieningenhart De Klif (Oosterhout)

Pijlpuntstraat 1,
6515 DJ Nijmegen, Google maps