Inschrijven

Icon/Lesvorm Kies lesvorm
  • Icon/Docent Docent(en): 
  • Icon/Leeftijd
  • Icon/Datum
  • Icon/Frequentie Frequentie: 
  • Icon/Lessen Aantal: 
  • Icon/Locatie Locatie: 
  • Icon/Datum Lesdag: 
Icon/Locatie Locatie
Icon/Datum Lesdag

keyboardles incl band 8-18 jaar
Vanaf € 18,-
Bekijk opties

Keyboardles incl band 8-18 jaar

Icon/Lessen Aantal lessen: meerdere opties

Icon/Datum Startdatum: In overleg

Icon/Datum Lesdag: In overleg

Icon/Datum Lestijd: Klik op "Bekijk opties"

Icon/Lesvorm Lesvorm: Proefles, Individuele les, Duo-les of groepsles

Icon/Leeftijd Leeftijd: 8 - 18 jaar

Icon/Locatie Locatie: Aldenhof, Centrum, Lent, Oosterhout

Icon/Frequentie Frequentie: In overleg

Wat kun je verwachten?

Wat is eigenlijk een piano? En een keyboard?

Zet de radio maar aan en je hoort een piano. Piano en keyboard zijn belangrijke instrumenten in bijvoorbeeld klassieke muziek, pop-, dance- en jazzmuziek. Met een piano heb je eindeloos veel mogelijkheden. Je kan er in je eentje prachtige muziek mee maken, maar je kan ook samenspelen met bijvoorbeeld een violist of saxofonist. Of met een hele popband of klassiek ensemble. Je kan er ook zelf bij zingen.  

Lees meer

Wat leer je bij piano- en keyboardles?

Als je begint met pianoles kun je al heel snel liedjes spelen. Je begint met pakkende kinderliedjes. Daarmee leer je bijvoorbeeld twee handen tegelijk te gebruiken, en ritmisch te spelen. Noten lezen hoort er ook bij. Ook ga je akkoorden leren: die zijn superhandig pas als je popnummers speelt. Filmmuziek, klassiek, jazz: het kan allemaal. De pianodocent gaat graag met jou aan je favoriete nummers werken.

Piano of keyboard

Je kan kiezen of je les wilt krijgen op piano of keyboard. Kies voor keyboard als je vooral met akkoorden wil spelen en van popmuziek houdt. Of als je 6,7, of 8 jaar bent en je lekker bezig wilt zijn met muziek, maar nog niet zeker weet of muziek maken bij je past. 

Wat heb je nodig voor piano-/keyboardles

Je hebt een piano of keyboard nodig om thuis te kunnen oefenen. Je kan kiezen voor een elektrische piano of een akoestische piano. Elektrische piano’s worden steeds beter qua aanslag en geluid. Een e-piano is fijn omdat je daar altijd op kan spelen: je kan met koptelefoon spelen of het volume regelen, wat fijn is voor huisgenoten of buren en voor jezelf. Een elektrische is ook goedkoper en makkelijker te verplaatsen dan een akoestische. Koop wel een goede e-piano, dus met gewogen toetsen. Yamaha, Roland en Korg zijn goede merkenEen akoestische piano is een prachtig instrument. Het heeft een mooi, resonerend, ‘levend’ geluid en een verfijnde aanslag. Koop een (tweedehands) piano bij een handelaar die liefde heeft voor het instrument. Laat de piano twee keer per jaar stemmen. Kinderen mogen het eerste jaar op een goed keyboard spelen. Als het muziek maken bevalt is een overstap naar een echte piano nodig voor de ontwikkeling en het speelplezier. Naast het instrument heb je een paar pianoboeken per jaar nodig.

Samenspelen in een band of orkest

Kinderen vanaf 8 jaar die bij ons les op een instrument volgen krijgen allemaal een gratis samenspel-les aangeboden. Dat kan een band of een orkest zijn. Kinderen van 8 t/m 10 jaar oud starten in een beginnersorkest of beginnersband: samenspelgroepen waarin je nog niet direct de vaste formatie hebt van een band of orkest, maar wel alvast went aan het samenspelen met verschillende instrumenten, noten lezen en al kennismaakt met de leider van het jeugdorkest. Zodra je niveau het toelaat stroom je door naar de junioren van het jeugdorkest (en later de jeugd) of naar een band met een echte (en redelijk vaste) bandformatie en bandleider (één van onze docenten). Leren samenspelen is een belangrijk onderdeel van het leren bespelen van je instrument. Zo raak je snel thuis in maat, ritme en notenschrift, en leer je goed luisteren en improviseren. Regelmatig treedt je op, binnen de Lindenberg en daarbuiten, om direct aan je podiumpresentatie te werken en podiumervaring op te bouwen.

Bij sommige instrumenten kan er voor zowel band als orkest gekozen kan worden: het verschil tussen band en orkest zit ‘m in de muziekstijl die gespeeld wordt (orkest is doorgaans klassiek, band is meer pop, rock of jazz).

Kinderen worden automatisch bij een band of orkest geplaatst als ze zich voor muziekles met band of orkest inschrijven: ouders hoeven ze dus niet apart voor een band in te schrijven.

Muziekles bij de Lindenberg

Muziekles bij de Lindenberg wordt afgestemd op leerling en docent. De methode waarin je les krijgt is afhankelijk van het instrument, je niveau en de wens van de leerling en de docent. Ook bij de keuze voor een notatiemethode (bijv. notenschrift of akkoorden) kijken we naar wat het best past voor de leerling, het niveau en de functie van het instrument. Door de veelzijdigheid van onze docenten, kunnen we cursisten op alle niveaus bedienen.

Meer dan alleen de techniek

Om het instrument goed te leren beheersen, werken we in de lessen aan technische vaardigheden, maar ook aan gehoor, creativiteit en lezen. Met alle instrumenten kun je in principe samenspelen met andere instrumenten in een band of orkest, maar ieder instrument heeft zijn eigen functie en geluid in het samenspel. 


Lesvormen

Je kan op verschillende manieren les op jouw instrument volgen bij de Lindenberg.

Proefles

Een eenmalige muziekles van 30 minuten bij een docent, om uit te proberen of je meer lessen in dit instrument of zangles wilt gaan volgen bij de Lindenberg.

Individuele les

Bij individuele muziekles krijg je in je eentje les, op een dag en tijdstip die je met de docent afspreekt. Vanaf 11 jaar kan je kiezen of je iedere week een individuele les wilt volgen, of één keer in de twee weken. Voor kinderen die net beginnen met muziekles (van 6 t/m 10 jaar) adviseren wij een wekelijkse les in verband met hun leerproces en is een tweewekelijkse les geen vast onderdeel van ons lesprogramma. Individuele lessen duren 25 of 30 minuten, afhankelijk van je leeftijd en lespakket.

Duo-les of groepsles

Kinderen en jongeren kunnen kiezen voor duo-les. Bij duo-les heb je samen met één andere leerling les op een dag en tijdstip die de docent met jullie afspreekt. Duo-lessen vinden wekelijks plaats en duren 30 minuten. Volwassenen kunnen voor groepsles kiezen: les in een klein groepje (2 tot 4 personen), op een dag, tijdstip en frequentie die jullie uitkomt. Een groepsles duurt 15 minuten per persoon (dus 30 minuten bij 2 personen tot 60 minuten bij 4 personen). Deze groepslessen zijn op niveau B t/m D (enige ervaring tot vergevorderd). Wil je als beginner een groepsles volgen, zoek dan in het cursusoverzicht naar Groepsles voor beginners.

Locaties

Lindenberg Aldenhof

Aldenhof 13-90
6537 CD Nijmegen, Google maps

Lindenberg Centrum

Ridderstraat 23,
6511 TM Nijmegen, Google maps

Voorzieningenhart De Ster (Nijmegen Noord)

Queensstraat 37 B,
6663 HA Nijmegen, Google maps

Voorzieningenhart De Klif (Oosterhout)

Pijlpuntstraat 1,
6515 DJ Nijmegen, Google maps

De voorstellingen voor seizoen 21-22 gaan op maandag 30 augustus om 10.00 uur in verkoop. Kaarten voor de Theaterweek (23 t/m 29 augustus) zijn al wel in verkoop.