Geschiedenis van de Jazz en popmuziek

Start 22 jan, 10 lessen

Peter Hengst

Op woensdagen van 20:00 tot 21:00

wekelijks

Centrum

Ik wil me inschrijven
« vorige

Wat kun je van deze cursus verwachten?

Duik in de geschiedenis van jazz- en popmuziek

In deze cursus, bestaande uit tien lessen van anderhalf uur, zal de ontwikkelingsgang van de Jazzmuziek en de Popmuziek uit de doeken worden gedaan. De stijlen worden toegelicht aan de hand van veel audio- en videofragmenten. Je krijgt elke les een reader mee naar huis om alles nog eens rustig na te kunnen lezen.

Geschiedenis Jazzmuziek

Zo worden de muzikale voorlopers (o.a. marsmuziek, populaire muziek, Afrikaanse muziek en Caribische muziek) aan het begin van de twintigste eeuw nader belicht, die de aanleiding vormden voor het ontstaan van de nieuwe muziekvorm jazz. Vervolgens behandelen we de opeenvolgende stijlen binnen de jazz op chronologische wijze behandeld worden (New Orleans Jazz, Chicago Jazz, Swing, Bebop, New Orleans Revival, Cool Jazz, Hard Bop, Free Jazz, JazzRock, Neo Bop, Retro Bop... alles tot aan Acid Jazz).

Geschiedenis Popmuziek

Hierna schenken we aandacht aan het ontstaan van de Popmuziek, uit de versmelting van Rhythm 'n' Blues en Country & Western. Van de Rockabilly via Rock'n'Roll naar de Mersey Beat, Soul, Country Rock, Heavy Rock, Reggae, Disco, Punk, Funk, House en Techno naar actuele muziekuitingen.

Voor wie

Deze cursus is voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van jazz- en popmuziek. Voorkennis hoeft niet. Je krijgt voor deze cursus geen huiswerk.

Cursus details

Startdatum woensdag 22 januari 2020
Dag van 20:00 tot 21:00
Frequentie wekelijks
Docent Peter Hengst
Aantal lessen 10
Locatie en ruimte Centrum; Studio 1
Cursuscode M0001 191246 (c:1001 b:3.1)
Prijs * € 189,00
Termijnen * 2 x 100,75 euro

* Kortingen worden later verrekend

€ 189,00 *

* Kortingen worden later verrekend

Wie geeft er les?

Peter Hengst

Peter Hengst heeft gestudeerd aan het Arnhems conservatorium (slagwerk, percussie, arrangeren) en aan de Rijksuniversiteit Utrecht (muziekwetenschappen). Tijdens en na zijn studies heeft hij in veel jazz- en Latingroepen gespeeld. Ook heeft hij musicals begeleid en uitvoeringen van modern-klassieke werken. Peter Hengst is op studiereis geweest naar Cuba en heeft vanuit die ervaring een eigen Latin jazz-groep geleid.

Momenteel is hij, naast zijn werk als slagwerkdocent bij de Lindenberg en theoriedocent bij ArtEZ, ook nog zelf zeer actief als muzikant: zo is hij al geruime tijd lid van het Risotto-Quartet en Funkgroep The Pebb en neemt hij geregeld als freelance drummer en percussionist cd's op.

Blijf op de hoogte!

Lees maandelijks over de leukste activiteiten bij de Lindenberg in onze nieuwsbrief.