Inschrijven

Icon/Lesvorm Kies lesvorm
  • Icon/Docent Docent(en): 
  • Icon/Leeftijd
  • Icon/Datum
  • Icon/Frequentie Frequentie: 
  • Icon/Lessen Aantal: 
  • Icon/Locatie Locatie: 
  • Icon/Datum Lesdag: 
Icon/Locatie Locatie
Icon/Datum Lesdag
Sumi-e (A,B,C)
€ 184,-
Bekijk opties

Sumi-e (A,B,C)

Icon/Docent Docent(en): Marjolein Leinweber

Icon/Lessen Aantal: 6 lessen

Icon/Datum Startdatum: 10 sep 2024 of 21 jan 2025

Icon/Datum Lesdag: dinsdag

Icon/Datum Lestijd: Klik op "Bekijk opties"

Icon/Leeftijd Leeftijd: 18 - 99 jaar

Icon/Locatie Locatie: Centrum

Icon/Frequentie Frequentie: Wekelijks

Wat kun je verwachten?

Als je aan Japanse kunst denkt, dan zie je al snel inktschilderingen voor je. Sumi-e is een traditionele Japanse schildermethode waarbij met zwarte inkt op rijstpapier wordt gewerkt. De methode heeft zijn oorsprong in het Zenboeddhisme en kalligrafie. Bij Sumi-e gaat het niet alleen om het resultaat, maar ook om de weg ernaartoe. 

Technieken en onderwerpen 

Kracht, opperste concentratie en beheersing zijn belangrijk. Less is vaak more. In deze korte cursus leer je verschillende Sumi-e technieken. Je maakt zelf je inkt met een inktstaaf en wrijfsteen. Iedere les verdiepen we ons in een ander onderwerp zoals o.a. bloesemtakken, bamboe, chrysanten, vogels, vissen of een landschap. We kijken goed naar het werk van Sumi-e kunstenaars. Eerst oefen je de techniek en als je de smaak te pakken hebt, schilder je op rijstpapier. Aan het eind van de les bekijken we elkaars werk.  

Praktische informatie 

Alle basismaterialen zoals inkt en papier zijn inbegrepen, maar het is handig als je zelf een mapje op A3-formaat regelt om je werk ongeschonden mee naar huis te kunnen nemen. Trek kleren aan waar een spatje inkt op mag komen. Verfschorten zijn aanwezig, maar je kunt eventueel ook je eigen schort meenemen. 

This course is taught in Dutch. In most cases it is possible to follow this course if you are an English speaker, but please consult our course administration department beforehand to be sure: cursussen@delindenberg.com.

Wie geeft er les?

Marjolein Leinweber

Marjolein volgde de ​TeHaTex-lerarenopleiding richting tekenen en textiele werkvormen in Nijmegen en behaalde daarna haar eerstegraads bevoegdheid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sinds die tijd geeft Marjolein cursussen en workshops tekenen, textiel en beeldende vorming op diverse scholen en bij de Lindenberg. Inspiratie, spelen met materialen en fantasie van de cursist staan voorop in haar lessen. Maar ook veelzijdige vakkennis en het altijd nieuwsgierig zijn naar verschillende technieken. Eeuwenoude of juist nieuwe technieken, ambachtelijke of retro. Of technieken van andere culturen. En hoe kom je dan van een idee tot een mooi werk? Leuk om samen te kijken hoe je net weer dat stapje verder kunt komen in de kunst die je maakt. Naast het lesgeven maakt Marjolein ook eigen werk in haar atelier aan huis op het gebied van textiel en grafiek."

Marjolein volgde de ​TeHaTex-lerarenopleiding richting tekenen en textiele werkvormen in Nijmegen…

Lees meer

Locaties

Lindenberg Centrum

Ridderstraat 23,
6511 TM Nijmegen, Google maps