LET OP: onderstaande informatie gaat over twee eerdere borduurcursussen. Op dit moment wordt er een stichting opgezet om de borduurcursussen een vervolg te kunnen geven: de stichting Nijmegen borduurt haar middeleeuwen - Geïnspireerd door het werk van de Gebroeders van Lymborch. Het bestuur van de stichting wil een derde cursus organiseren, maar het is nog niet duidelijk wanneer deze cursus gaat plaatsvinden. Heb je interesse in de cursus en wil je je vast opgeven? Mail dan naar Marianne Gijsbers: mariannegijs07@icloud.com.

Borduur de geschiedenis: ode aan de schoonheid en het ambacht

Vanaf 7 oktober 2023 gaat de borduurcursus Middeleeuws borduren van start, als onderdeel van ons programma Doe-het-zelf. . In deze cursus leren deelnemers 8 typisch middeleeuwse steken en wordt er gewerkt met materialen die ook in de middeleeuwen gebruikt werden. De patronen die worden gebruikt zijn afkomstig uit de werken van de Gebroeders van Lymborch. De cursus is onderdeel van het grotere Borduurproject over de Gebroeders van Lymborch van Marianne Gijsbers. Wij spraken Marianne over de cursus (die zo'n groot succes is dat de cursus al twee keer vol zat) en het borduurproject waar zij haar ziel en zaligheid insteekt.

Kun je iets vertellen over je Borduurproject van de Gebroeders van Lymborch?
"De Nijmeegse Gebroeders van Lymborch maakten in de late middeleeuwen prachtige kleurrijke en wereldberoemde miniaturen voor het Franse hof. Het idee is om met verschillende mensen uit Nijmegen te werken aan een gezamenlijk borduurwerk gebaseerd op hun werk. Hoe oud je bent of waar je vandaan komt maakt niet uit: iedereen is welkom om mee te doen! Het is de bedoeling dat we hier in 2024 mee starten."

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?
"Eind 2022 overleed plotseling mijn partner Jan. Hij was altijd een grote bewonderaar van de Gebroeders van Lymborch en vond dat hun werk meer aandacht verdient. Zijn dood was natuurlijk een nare gebeurtenis, waar ik iets moois uit wil laten voortvloeien. Ik houd zelf van borduren en van de prachtige kleuren van de miniaturen dus zodoende."

Ter voorbereiding op dit project kunnen mensen deelnemen aan de cursus Middeleeuws borduren. Kun je hier wat meer over vertellen? 
“Deze cursus is een goede voorbereiding op het Gebroeders van Lymborch borduurproject. Borduren is een eeuwenoud ambacht, waar we ons in gaan bekwamen en daarnaast steken deelnemers wat op van een boeiende periode in de Nijmeegse geschiedenis. De cursus gaat in oktober 2023 van start en de cursus wordt in januari 2024 herhaald. Beide cursussen zitten al helemaal vol!”

Veel mensen kennen de kruisstreek wel, maar middeleeuws borduren is wel andere koek toch? 
"Middeleeuws borduren is niet persé anders dan wat wij kennen, het blijft met naald en draad door stof werken met als doel versieren. Sommige steken die typerend zijn voor de middeleeuwen worden nu nog gebruikt, andere steken zijn niet meer zo gangbaar. Borduren was in de middeleeuwen een erkend ambacht. Er is gelukkig heel veel prachtig borduurwerk uit die tijd bewaard gebleven. Destijds was het Engels goudborduurwerk (Opus Anglicanum) al beroemd en ook het Duitse borduurwerk (Opus Teutanicum). Er is ook nog veel Nederlands borduurwerk uit de middeleeuwen te zien. Tijdens de cursus komt het allemaal voorbij. In de cursus leren we deelenemers de meest gangbare borduursteken uit die tijd, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van dezelfde materialen die in de middeleeuwen gebruikt werden. We beperken ons tot het maken van een proeflap, elke steek vult een vakje van 3 bij 3 centimeter. Als het vakje vol geborduurd is, beheersen deelnemers de steek wel, het duurt namelijk best wel even om een vakje te vullen."

Deze cursus is onderdeel van Doe-het-zelf, waarmee de Lindenberg haar deuren opent voor creatieve ideeën. Doe-het-zelf wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie. Klik hier voor meer informatie.