Expositie Maaike Schouten

Te zien van 28 februari t/m 27 maart 2023

In deze expositie zie je de werken van Maaike Schouten, een 26-jarige vrouw met een passie voor kunst. Als kind tekende ze veel, maar de echte ontwikkeling tot kunstenares begon vanaf haar twintigste levensjaar. Na jarenlang niet te hebben getekend uit angst om te falen, pakte Maaike toen weer voorzichtig een potlood op. En dat potlood heeft ze niet meer losgelaten. Wat begon met simpele gezichten met een paar lijnen, groeide uit tot realistische portretten met houtskool. Maaike heeft een voorliefde voor portretten van vrouwen en tekent ze terwijl ze lachend in de camera kijken of juist verdrietig hun hoofd wegdraaien. Ze ziet het als een leuke uitdaging om de emotie zo goed mogelijk te pakken.

String art en pentekeningen

Op haar tweeëntwintigste ontdekte ze het medium string art. Met kleine spijkertjes en dun naaigaren geeft ze mensen of dieren realistisch weer. Het is bijzonder hoe één enkele draad een gecompliceerd en realistisch beeld kan maken. Naast string art begon Maaike ook met het maken van pentekeningen, waarbij ze portretten maakt met enkel stipjes of streepjes. Voor Maaike zitten er veel overeenkomsten tussen deze twee mediums: beiden zijn opgebouwd uit een verfijnd element, waarmee veel details kunnen worden weergegeven en het eindresultaat toch een simplistisch ogend zwart-wit kunstwerk is. De drie soorten kunst komen in deze expositie samen en de selectie geeft een goed beeld van het werk van Maaike.

www.artbymaaike.nl 

UNIT Academie

Maaike is deelneemster van de UNIT Academie. Stichting UNIT Academie biedt mensen een mogelijkheid om zich beeldend en persoonlijk verder te ontwikkelen. De UNIT Academie richt zich vooral op mensen met een vorm van autisme of aanverwante problematiek, met een normale of bovengemiddelde intelligentie en een talent voor beeldende kunst. In het UNIT Atelier kunnen zij hun beeldende talent onder begeleiding van ervaren kunstenaars verder ontwikkelen en worden zij daarnaast naar een volwaardige plek in de samenleving begeleid. In de UNIT Winkel vinden de deelnemers een podium voor hun beeldend werk. Hun werk en dat van betrokken kunstenaars wordt daar verkocht.

Speciaal in de Nationale autismeweek houdt stichting UNIT Academie een symposium in de Lindenberg: UNIEK Talent. Hierin komen de kwaliteiten van mensen met autisme aan bod. Het symposium is op vrijdagmiddag 31 maart. Ook is er in de autismeweek een online kunstveiling met werken van alle deelnemers, waaronder Maaike, en medewerkers van het UNIT Atelier. Voor meer informatie over de UNIT Academie of het symposium zie: www.unitacademie.nl  of neem contact op via info@unitacademie.nl.