Vanaf 29 augustus staat ons Expo Podium in het teken van de expositie STREAMER: Putting Drawings to Work van de Nijmeegse Artist Educator Marijke van Doorn. In de werken die zij maakt en presenteert, experimenteert zij met het toelaten van de ander. “Door mensen mee te laten tekenen om samen tot een werk te komen, maakt het de ander betekenisvol.” De expositie vindt plaats in het kader van The Big Draw Nijmegen. 

Het delen van verhalen en ervaringen 

In de werken die Marijke van Doorn maakt, staat het loslaten van auteurschap centraal, met zowel een educatief als een artistiek einddoel: een gelaagd werk dat verhalen en ervaringen deelt. Zo geeft zij de toeschouwer de ruimte om op eigen wijze haar werk te interpreteren en te creëren. In de expositie is er werk te zien van het kunstparticipatieproject Alice in Wonderland, de Inktober Challenge 2021 en haar vorige expositie Taking Responsibility.  

"Ik vind inspiratie bij de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Hij beschrijft in zijn boek Six Drawing Lessons (2014) zijn werk als zijn weergave van de werkelijkheid, waarbij de ander de vrijheid heeft die te interpreteren vanuit diens eigen beeld en gedachten. De zin Why Should I Hesitate: Putting Drawings to Work (zowel de titel van tentoonstellingen als een boek van Kentridge) is mijn leidraad. Ik stel me voor dat mijn huidige en toekomstige werk resoneert tussen werk, overdracht en publiek."

Over Marijke van Doorn  

Marijke van Doorn (1968, Nijmegen) studeerde in 2021 als deelnemer af aan de pilot Lab Of Educational art Research (LOEaR) aan de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ. De pilot ging in september 2020 van start en nodigde studenten uit om tot een geïntegreerd en innovatief educatief kunstproduct te komen. Haar afstudeerwerk Taking Responsibility werd een grote tekening in houtskool, zeefdruk, pastel en print op papier (7,5 bij 2 meter). Tijdens de ArtEZ Finals en later tijdens The Big Draw Festival Arnhem nodigde Van Doorn het publiek uit verder te tekenen in haar werk om samen tot een steeds veranderend werk te komen. Momenteel werkt zij als museumdocent/rondleider in het Kröller Müller Museum. Ook vormt zij sinds september 2021 samen met alumna Cheyenne Pattiwaël de Raad van Advies voor Lab of Educational art en Research (LOEaR) van ArtEZ Arnhem.  

The Big Draw Nijmegen

Tijdens The Big Draw Nijmegen 2022 worden verschillende tekenprogramma’s opgezet in de stad vanuit de gedachte dat kunst verbindt. Van exposities tot workshops en alles daartussenin. Deze programma's worden samen met culturele instellingen, scholen, bedrijven, zorginstellingen, winkels en horecagelegenheden georganiseerd.