Expositie Robots op sterkwater

Te zien vanaf 8 januari 2024

Wat is de rol van robotica, nu en in de nabije toekomst?

Met de hulp van het conserveringsteam van Museum Vrolik in Amsterdam (het anatomisch museum dat gevestigd is in het Academisch Medisch Centrum) heeft kunstenaar Bram Ellens de eerste collectie robots op sterkwater ter wereld gecreëerd, verzameld en geconserveerd.

De stukken zijn gecreëerd op basis van de beroemdste werken uit anatomische collecties wereldwijd. Als je goed kijkt vind je Siamese tweelingen, een puppy, diverse embryo’s en zeldzame robotsoorten. De robots met een rugzakje zijn minutieus geconserveerd op de manier zoals het al eeuwenlang door de experts gebeurt: een glazen pot, formaldehyde (‘sterk water’), een paardenhaar om ze aan op te hangen en teer om de potten luchtdicht te maken. Ieder individueel werk is geïndexeerd en betiteld en toegevoegd aan de wereldwijde database van geconserveerde wezens. 

De robots op sterkwater zijn onderdeel van een serie getiteld Robots in captivity; (op)gevangen robots en waren al te zien in museum het HEM, NXT museum, Kunsthol Nord Denemarken, Paleis Soestdijk en Lowlands.

Meer informatie en achtergrond is te vinden op www.robotsincaptivity.com en www.bramellens.com

Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Lindenberg Kunst en Technologie.