Rembrandt

2 t/m 18 september 2019

In het kader van The Big Draw Nijmegen (5 t/m 8 september - kijk voor het gehele programma op www.thebigdrawnijmegen.nl) kun je van 2 t/m 18 september een expositie bezoeken in het Lindenberg Café, met twee werken die geïnspireerd zijn door Rembrandt.

Werk 1: een geheel nieuwe versie maken van De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Uit dit idee is het kunstproject ‘Nijmegen Herstelt De Nachtwacht’ ontstaan. Vijfentwintig kunstenaars uit Nijmegen en omgeving namen een fragment van de originele Nachtwacht onderhanden. Op een nieuwe, eigenzinnige en eigentijdse manier brachten ze het werk tot leven. Dit leverde een keur van genres en stijlen op die samen toch duidelijk één geheel vormen. Met een mix van keramiek tot schilderkunst, metaalbewerking tot tekening, en glas-in-lood tot in het verleden aangebrachte beschadigingen krijgt het werk een nieuwe dimensie.

De basis voor dit Nijmeegse project is de allereerste versie van De Nachtwacht zoals Rembrandt die in 1642 heeft gerealiseerd. Van dit werk werden ongeveer zeventig jaar later bij een verhuizing aan de boven- en zijkanten repen verwijderd, om het passend te maken voor een nieuwe behuizing. In deze nieuwe Nijmeegse Nachtwacht zijn de beschadigingen ‘hersteld’: ze toont de totale, door Rembrandt bedoelde versie van De Nachtwacht.

De 25 deelnemende kunstenaars: Alexander Bobkin, Barry van der Rijt, Ceciel Naalden, Dalila Ammar, Dick van Aalst, Diederik Grootjans, Elzo Dibbets, Harrie Gerritz, Gerlinde Habekotté, Helmi Megens, Jac Splinter, Janneke Baltussen, Janny Freriks, Joyce Houtzagers, Lin Gerritse, Livia Matze, Mark Kuster, Marie-Louise Janssen, Mieke Koenen, Montse Hernandez, Nurzehra Ulukaya, Oussama Diab, Ulrich Suberg, Wilfred Vissers, Willem Meulenbeld.

Werk 2: Over Rembrandt is gezegd  dat hij op zoveel verschillende manieren met verf omgaat, dat het lijkt of er wel tien of twaalf verschillende kunstenaars aan het werk bezig zijn geweest. Dit aspect heeft UNIT Atelier, een dagbestedingslocatie voor mensen met een vorm van autisme, een hoge intelligentie en een beeldend talent, geïnspireerd om een werk met alle deelnemers van het atelier te maken.  

Rembrandt was vooruitstrevend voor zijn tijd. Zijn ruwe manier van schilderen en het uitdrukken van menselijke emoties werden in zijn tijd niet altijd gewaardeerd, omdat men toentertijd moest streven naar schoonheid en harmonie. Geïnspireerd door Rembrandt heeft het UNIT Atelier er daarom voor gekozen om ‘waardeloos’ afvalmateriaal te gebruiken in bonte kleuren, die zij op ruwe wijze met een nietpistool hebben bevestigd op houten panelen. Het UNIT Atelier heeft namelijk het romantische idee dat de wereld in de toekomst vrij zal zijn van milieubedreigende zaken als plastic en ander afvalmateriaal. Hierbij is het clair-obscur, waarin Rembrandt een meester was, behouden.