Met basis en verdieping in beeldende kunst

Vanaf volgend seizoen kunnen ook volwassenen zich weer ontwikkelen in de beeldende kunst bij de Lindenberg. Het volwassenenaanbod is een tijdje weggeweest, maar wordt vanaf september weer opgestart met drie basiscursussen en allerlei verdiepende workshops en korte cursussen. Marieke Vosselman, manager cursussen & amateurkunst bij de Lindenberg, en Marjolein Leinweber, coördinator van de afdeling beeldend en beeldend docent, vertellen erover.

Basiscursussen

Er komen drie basiscursussen, ieder bestaand uit vijftien lessen. Bij de basiscursus beeldende technieken maak je kennis met allerlei technieken in de beeldende kunst: tekenen/schilderen, keramiek, textiel, grafische technieken en technologische kunst. Zo kan je kijken wat jij het leukste vindt, en daarin verdergaan. Daarnaast komt er een basiscursus Tekenen/schilderen en een basiscursus Keramiek. Marjolein: “Hiermee leg je een stevige basis om je daarna verder te kunnen verdiepen en je beeldende vaardigheden uit te breiden.” De basiscursussen zijn wat traditioneler opgezet: gewoon een aantal weken achter elkaar elke week les op dezelfde dag. “Het gaat in ons beeldende aanbod om vrijheid, om lekker bezig zijn met je handen. Daarnaast besteden we altijd aandacht aan ontwerpen en het idee daarachter,” legt Marjolein uit.

Verdiepende korte cursussen en workshops

Daarnaast pakt de Lindenberg uit met allerlei verdiepende korte cursussen en workshops, met eigen docenten én gastdocenten. “Hiermee zetten we de deuren open naar kunstenaars in de regio, zodat er kruisbestuiving kan plaatsvinden. Er gebeurt al veel in Nijmegen op het gebied van beeldende kunst en op deze manier hopen we dat te versterken,” vertelt Marieke. Zo worden ook gastdocenten bij de Lindenberg uitgenodigd die al elders workshops geven.

Het kortdurende aanbod sluit aan bij waar cursisten tegenwoordig vaak naar op zoek zijn: verdiepend, specifiek aanbod waarvoor je je maar één middag of avond of een paar dagen hoeft vast te leggen. Het aanbod zal gedurende volgend seizoen steeds aangevuld worden met nieuwe workshops en korte cursussen. Marieke: “Het idee is ook dat we samen met onze cursisten het aanbod gaan maken. Vond een groepje cursisten een bepaald workshop zo leuk dat ze er meer lessen in zouden willen volgen? Dan gaan we kijken of we dat kunnen regelen.”

Tipje van de sluier

Maar wat gaat er dan zoal gebeuren? Het verdiepende aanbod is opgedeeld in drie reeksen: een product maken, verdiepen in een materiaal of techniek en leren over kunst. Hier een aantal tipjes van de sluiter:

  • Product maken: Bijzettafel maken met Jordan van de Ven, Kop en Schotel maken met Guzi Nold en Maak een schoen in twee dagen met de Leermakerij
  • Verdiepen in materiaal of techniek: Papercut met Marjolein Koot, Pop Art schilderen en fotograferen met Karin Buchholtz en Hoogdruk & diepdruk met Brechtje Verberne.
  • Kennisserie: Art Based Learning i.s.m. Museum Het Valkhof: leren van kunst in plaats van over kunst.

Hoe doe ik mee?!

Wil jij daar nou niks van missen? Vanaf 15 mei kun je je voor de basiscursussen en de eerste paar verdiepende workshops inschrijven via onze website. Daarna zal in de maandelijkse nieuwsbrief steeds nieuw aanbod bekend gemaakt worden. Abonneren dus, als je daarvan op de hoogte wilt blijven.

Vanaf 15 mei kan je je hier inschrijven voor alle cursussen in muziek, dans, theater, beeldende kunst en schrijven in seizoen 2019-2020.