Cursussen Socratisch Gesprek in 2016

CURSUSSEN SOCRATISCH GESPREK IN 2016

Denkstof, School voor Gesprek organiseert een workshop en een cursus Socratische Gespreksvoering in de Lindenberg.

Over het Socratisch Gesprek

Het Socratisch Gesprek is een dialogische gespreksmethode, waarin de principes en overtuigingen die men heeft, gemeenschappelijk worden onderzocht op hun geldigheid. Deze manier van dialoog voeren wordt gezien als een vorm van levenskunst. Hierbij stelt men zich niet langer tevreden met snelle uitspraken, maar worden zaken doordacht en wordt het denken op de proef gesteld.

WORKSHOP DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN

Vrijdag 30 januari 2016
locatie: Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen
Docent Dick Kleinlugtenbelt
Tijd: 9.30 – 17.30 uur
Aanmelden via: www.denkstof.nl
Kosten: €250,- ex btw, inclusief lunch

Docent Dick Kleinlugtenbelt verzorgt een introductie in de onderzoekende Socratische gesprekshouding. Een onderzoekende houding verwerven en daarmee snel tot de kern van kwesties kunnen komen, dat is wat je leert in deze intensieve workshop. Het stellen van de juiste vragen is een hele kunst. Juiste vragen zijn heldere, rake en echte vragen. Ze worden op het juiste moment gesteld, treffen doel, raken de mensen en de kwestie in het hart. Ze werken inspirerend in het gesprek. Om de juiste vragen te kunnen stellen moet je leren met aandacht te luisteren. Het stellen van de juiste vragen getuigt van wijsheid en vergt moed. Ze voeden het leven: je werk, je relaties en je zelf.
Lees meer over de workshop De Kunst van het Vragen Stellen op de website van Denkstof.

INTENSIEVE CURSUS SOCRATISCH GESPREK

Op vrijdag 4, vrijdag 18 maart en vrijdag 8 april 2016
locatie: Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen
Tijd: 9.30 – 17.30 uur
Aanmelden via: www.denkstof.nl
Kosten: €700,- ex btw, inclusief lunch

Het Socratisch gesprek is een oefening in denken, goed luisteren, samenvatten, inleven, vragen stellen, geduld betrachten en het precies formuleren van je gedachten. Onder leiding van de gespreksleider probeert een groep het antwoord te vinden op een uitgangsvraag die aan het begin in overleg met alle groepsleden wordt geformuleerd rond een bepaalde kwestie. Een Socratisch gesprek is geen debat, maar een gezamenlijk dialogisch onderzoek, een poging om een gemeenschappelijk denkproces vorm te geven waarin recht wordt gedaan aan ieders inbreng.
Lees meer over de workshop Socratisch Gesprek op de website van Denkstof.

Over docent Dick Kleinlugtenbelt

Dick Kleinlugtenbelt werkte vele jaren als senior beleidsmedewerker kwaliteit en ethiek in de Geestelijke Gezondheidszorg. Op diverse plekken geeft hij lezingen en cursussen op het gebied van levenskunst, ethiek, socratische gespreksvoering en vriendschap. Hij begeleidt socratische gesprekken en verzorgt trainingen gespreksleider moreel beraad. Met anderen leidt hij het filosofisch café in Arnhem. Hij is lid van de VFP (Vereniging voor Filosofische Praktijk). Van zijn hand verschenen twee boeken: Mensbeelden en levenskunst. De mens en de kunst het eigen leven vorm te geven (2005) en Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander (2010). In 2015 verscheen het zakboekje: De onnavolgbare passie van de regel. Een selectie uit de Cool Memories van Jean Baudrillard met annotaties van Dick Kleinlugtenbelt.

Meer informatie?

Via www.denkstof.nl of www.schoolvoorgesprek.nl

Vragen? Bel of mail naar Anna Roos Meerbach via:
e-mail: annaroos@denkstof.nl
tel: 06 - 18818916

Het nieuwe najaarsprogramma voor seizoen 2020/2021 (t/m december) staat online onder de knop 'Voorstellingen'! Maak je keuze uit de mooiste cabaret-, toneel-, stand-up- en kindervoorstellingen.