De Belofte van de lege zaal

 

De podiumkunstensector heeft de handen ineen geslagen om een positieve boodschap te verspreiden in deze donkere tijd. Een cadeau aan iedereen die theater een warm hart toedraagt. Wij doen dit in de vorm van De Belofte, een column geschreven door cabaretier, wiskundige en taalkunstenaar Jan Beuving. Bijna 400 instellingen in de podiumkunstensector, waaronder de Lindenberg, onderschrijven deze boodschap. Wij zullen er staan, als de zalen straks weer open mogen. 

De Belofte

‘Acteren is spelen met rook’, zei de grote acteur Han Bentz van de Berg ooit. En daarom is elke theatervoorstelling uniek: zodra het vervlogen is, komt dezelfde rook nooit meer terug. Geen applaus is ooit hetzelfde. Geen lach is gelijk. De zin die elke avond dezelfde woorden bevat, wordt geen twee keer eender uitgesproken. Nog nooit hebben twee noten precies even hard geklonken. De rook kringelt altijd anders.

Precies dat maakt een lege zaal zo magisch. Want kijk naar een lege zaal, en je droomt haar vol. Een lege zaal herbergt, net als een leeg voetbalveld, een belofte. De geur van een lege zaal is de geur van de toekomst. Je hoeft maar te wachten, en er komt iets moois.

Het afgelopen jaar waren onze zalen, noodgedwongen, leger dan ooit. En toch. Toch was het het jaar van de kunst. We herinneren ons allemaal de balkons waarop de Italianen Verdi zongen. Het we-zullen-doorgaan dat in Nederland aangeheven werd. Juist de kunst, die in de theaters zo weinig ruimte kreeg, heeft buiten de theaters ruimte gegeven. In huizen, in hoofden, in harten.

Onze deuren zijn al maanden op slot, of hoogstens op een kiertje geopend. De zalen zwijgen. Maar hoe langer een zaal leeg staat, hoe groter de belofte wordt die in haar woont. Straks, als we weer mogen, dan wordt alles ingelost. Hier wordt straks de kunst gemaakt die ons door de volgende crisis heen zal helpen. De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol.

Wij zijn klaar om te spelen.
Wij wachten – met u – op de rook.

Tekst: Jan Beuving

De Belofte is omgetoverd in een visueel kunstwerk dat wordt uitgesproken door Hans van Manen (dans), Peter Pannekoek (cabaret), Soumaya Ahouaoui (toneel), Jaap van Zweden (klassieke muziek) en Simone Kleinsma (musical). Bekijk de gehele video van De Belofte op www.droom-mee.nl.

 

Vanwege de verlenging van de lockdown zijn de nieuwe startdata van de cursussen nog onzeker. Houd onze website in de gaten.