De Lindenberg organiseert het ‘art inclusive’ Waalzinnig Festival

16-06-2022

Op zondag 26 juni organiseert de Lindenberg de vijfde editie van het Waalzinnig Festival, in Lux, Bibliotheek De Mariënburg, het Mariënburgplein en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het is een zogenaamd ‘art inclusive’ festival: een festival met kunst voor en door iedereen, waarbij de verbinding wordt opgezocht tussen mensen met en zonder kwetsbaarheid.  

Op het festival zelf zijn allerlei optredens te zien op de verschillende podia. In de aanloop naar het festival zijn er diverse co-producties: creatieve samenwerking van allerlei mensen, in bijvoorbeeld dans, fotografie, film en beeldende kunst.  

Teddy Vrijmoet, directeur-bestuurder van de Lindenberg, zou het liefst willen dat dit soort samenwerkingen binnen de culturele wereld vanzelfsprekend zouden worden, dat het genormaliseerd wordt dat iedereen de kans krijgt om diens creativiteit te ontdekken. Maar om daar te komen zijn dit soort festivals voorlopig nog nodig. Daar draagt de Lindenberg heel graag aan bij! Ook de vele samenwerkingen in de stad met onder meer zorginstellingen zijn voor de Lindenberg heel waardevol. Om er een paar te noemen: IrisCovery, Pluryn, het RIBW, de twee Nijmeegse Hobbycentra, het MuZIEum, Koprol, de Living Library, het Marikenhuis, kapper Zegt u het maar en Wereldkoks. 

We spraken Hiek Sparreboom, projectleider van het festival vanuit de Lindenberg. 

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Projectleider Hiek Sparreboom vertelt

Wat maakt het Waalzinnig Festival zo bijzonder? 

Hiek: “De soms onverwachte verbinding tussen mensen met en zonder kwetsbaarheid. Bij de co-productie Breakdance werken bijvoorbeeld twee scholen samen, die vlak naast elkaar staan maar normaal geen contact met elkaar hebben. Eén van die scholen is voor kinderen met gedragsproblematiek. Nu dansen al die kinderen samen in één dansproductie.Of bij de co-productie fotografie, daar werken vijf professionele fotografen samen met vijf mensen met een verslavingsverleden. Hier ontstaan zulke open gesprekken, en krijgen de deelnemers zoveel begrip voor elkaar: dat is uiteindelijk het grootste doel van het festival. Ik vind het ook bijzonder dat er mensen met allerlei soorten kwetsbaarheid aan dit festival deelnemen, van psychiatrische problematiek tot mensen die visueel, auditief, verstandelijk of fysiek een uitdaging hebben, tot mensen met gedragsproblemen en ga zo maar door.  En eigenlijk heeft iedereen ook wel ‘iets’, toch? Het is mooi dat mensen elkaar hier ontmoeten in een kunstvorm.” 

Wat is de rol van de Lindenberg bij de organisatie van het Waalzinnig Festival? 

“De Lindenberg is de kartrekker van het project. We zorgen voor financiering, we zijn de spil in het web, we zorgen dat er een team is samengebracht dat samen met mij het festival organiseert.” 

Waarom vindt de Lindenberg het zo belangrijk om dit festival te organiseren? 

“De missie van de Lindenberg is dat kunst en cultuur voor iedereen is. Veel doelgroepen vinden het moeilijk om een passende vorm van kunst of cultuur te vinden. Dit festival motiveert die doelgroepen om ergens mee te beginnen – in de hoop dat ze daarna zelf doorgaan natuurlijk. Plus het Waalzinnig Festival biedt een podium voor iedereen: ook dat is voor sommige doelgroepen lastig te vinden.” 

Wat mogen we volgens jou echt niet missen op 26 juni? 

“Taner Tabak, die als beheerder werkt bij de Lindenberg, gaat een prachtige dans doen met een dame in een rolstoel. En er zijn verschillende films die ik zeker aanbeveel, zoals Mind my mind, een animatiefilm van Floor Adams over autisme. De Living Library is ook altijd heel bijzonder: hierbij ‘leen je een boek’, een mens met een verhaal, waar je mee in gesprek gaat. Ik ben ook erg benieuwd naar de voorstelling van Speels Collectief, een gezelschap waarbij iedereen welkom is, samen met studenten van de HAN.” 

Schrijf het in je agenda: het Waalzinnig Festival, zondag 26 juni, van 12.00 tot 21.00 uur, in en rondom LUX Nijmegen. De entree is gratis. Kijk voor meer informatie over het programma op www.waalzinnigfestival.nl.