Debatteren kun je leren! In deze tijden van polarisering en stevige discussies op social media komt deze vaardigheid meer dan ooit van pas. Hoe kun je respectvol van mening verschillen of zelfs dichter bij elkaar komen in een debat? Platform ZOZ geeft sinds september namens Lindenberg op School debatles op de Nijmeegse basisscholen de Vossenburcht en de Klumpert.

Om meer te weten te komen over deze debatlessen en hoe die verlopen spraken we met docent Tim Lenders van Platform ZOZ over zijn ervaringen. Zijn gouden tip? ‘Een mening is niet een persoon. Het menselijke zien in je tegenstander is een vaardigheid die kinderen vaak wel hebben, maar ouderen niet meer. Blijf alsjeblieft een kind.’

Hoe vind jij het tot nu toe om deze debatlessen te geven op de Vossenburcht en de Klumpert?

De debatlessen geven ons als ZOZ-team enorm veel vreugde. Zowel de Vossenburcht als de Klumpert zijn leuke en diverse scholen met een eigen karakter. Kinderen hebben een goede blik op de wereld en weten vaak heel goed wat zij zelf willen en kunnen. Het is fantastisch om de scholieren te helpen met trucjes om hun eigen overtuigingen onder woorden te brengen, op een manier die blijft plakken.

Welke indruk krijg je van hoe de leerlingen de les ervaren?

De leerlingen merken al snel dat er veel komt kijken bij het vormen van een mening. Er komt verantwoordelijkheid bij kijken. Wat is een mening en wat is een feit? Kan een mening fout zijn? Hoe sta je voor de klas? Welke stem gebruik je om anderen te overtuigen? Het is aan de gastdocenten om deze informatie zo leuk mogelijk te verpakken. Wij zien dat elke leerling meedoet, lacht en ook luistert. Dat geeft ons het gevoel dat de leerlingen het een welkome afwisseling van de week vinden.

Heb je het gevoel dat leerlingen zich ontwikkelen in hun debatvaardigheden gedurende de reeks? Waaraan zie je die ontwikkeling?

De leerlingen begrijpen nu wat beter wat fake news is, welke meningen drogredenen zijn, wat intonatie en articulatie met je woorden doen. Er zijn steeds meer kinderen die het voortouw nemen in de oefeningen. Het debat is de eindbestemming. Voor nu weten de kinderen al hoe een debat werkt, hoe je een mening kunt verdedigen waar je het zelf niet mee eens bent, hoe je in de rol van een ander moet kruipen en dat verschillende zaken waar zijn. Je ziet elke leerling groeien, zo gaat het debat over twee weken niet het belangrijkste zijn, maar meer het feit dat ze vanaf nu altijd kunnen debatteren. 

Ik kan me voorstellen dat het belangrijk is om de grenzen te bewaken van wat er mag in felle debatten. Hoe doen jullie dat?

Wij leren wat de gevolgen zijn van een uiting. Is het belangrijk om te winnen wanneer een ander hard verliest? Kan je zonder scheldwoorden of lichamelijk contact toch zorgen dat mensen naar je luisteren? Op het moment dat een debat fel is, heeft dat vaak achterliggende redenen. De kinderen zijn zelf de baas over de toon van het debat. Dat doet de jury, die de leerlingen zelf hebben aangewezen. Het verantwoordelijkheidsgevoel is groot.

Heb je nog een gouden tip voor de lezers over hoe ze beter kunnen debatteren?

Een mening is niet een persoon. Het menselijke zien in je tegenstander is een vaardigheid die kinderen vaak wel hebben, maar ouderen niet meer. Blijf alsjeblieft een kind. 

Ook debatles op school? Neem contact met ons op onderwijs@delindenberg.com

Lees meer over Platform ZOZ op https://www.zetozet.com

De verkoop van onze voorstellingen voor voorjaar 2022 start maandag 8 november om 10.00 uur.
Het programma staat maandag 1 november online.