Festival Jazz International Nijmegen

FESTIVAL JAZZ INTERNATIONAL NIJMEGEN

Van woensdag 26 oktober tot en met zondag 30 oktober 2016 vindt de eerste editie van het gloednieuwe Festival Jazz International Nijmegen plaats op verschillende plekken in Nijmegen. In een unieke samenwerking met het Festival Jazz International Rotterdam en verschillende Nijmeegse partners is er een nieuw vierdaags jazzfestival ontstaan. Met jong talent uit beide steden én grote internationale jazzartiesten. Ook wordt er randprogramma georganiseerd, met onder andere masterclasses.

Ticketverkoop:

Passe-partouts en dagkaarten voor Festival Jazz International Nijmegen zijn vanaf nu online verkrijgbaar via LUX, Lindenberg, Doornroosje en JIN. Tickets zijn ook te koop aan de kassa van LUX, bij het bespreekbureau in de Stadsschouwburg en in de platenwinkels van De Waaghals en Kroese in Nijmegen en Arnhem. Tot en met 15 september 2016 is een early-bird passe-partout verkrijgbaar voor € 65,00 (regulier: € 77,50).

PROGRAMMA

WO 26/10/16 BReBL

Dagkaart woensdag: € 10,00 / Passe-partout: € 77,50 / Early Bird Passe-partout (t/m 15 sept): € 65,00

Chronometer's Orchestra - 20.30 uur

Bij The Chronometer's Orchestra is afwisseling en verrassing gegarandeerd. In hun postmoderne, provocerende en hoogkwalitatieve muziek verbinden zij klassieke muziek, jazz, pop, rock en vrije muziek. Dit alles met sterke ritmische aspecten en afgewerkt met een vleugje humor. Leden van het orkest zijn onder andere gerenommeerde muzikanten zoals Frans Vermeerssen, Dion Nijland, Philipp Rüttgers, Yonga Sun en René van Haren.

Zacharias S. Falkenberg: compositie & gitaar / Nicolai Fedder: tenor saxofoon / Frans Vermeerssen: bariton & sopraansaxofoon / Dion Nijland: contrabas / Philipp Rüttgers: piano / René van Haren: trombone / Uli Weber: gitaar / Yonga Sun: percussie / Georgette de Sonnaville: altsaxofoon & fluit / Hannes Dreyer: viool / Friedmar Hitzer: viool / Maarten Zaagman: marimba / Veit Steinmann: cello / Allison Philips: trompet

www.thechronometersorchestra.com

 ___________________________________________________________________________

VR 28/10/16 Lindenberg

Dagkaart vrijdag: € 25,00 / Passe-partout: € 77,50 / Early Bird Passe-partout (t/m 15 sept): € 65,00

Ben van Gelder Quintet – Among Verticals

19.45 uur, Lindenberg, Lindenbergzaal

Ondanks zijn jonge leeftijd is saxofonist Ben van Gelder (25) een belangrijke deelnemer aan de New Yorkse, baanbrekende improvisatie scene. In de suite Among Verticals, gecomponeerd in opdracht van de Jazz Gallery New York, verenigt van Gelder verschillende stijlen en idiomen, zoals klassieke compositietechnieken, Cubaanse Abakuá en geïmproviseerde muziek. In het stuk onderzoekt hij een eigentijdse herschikking van traditionele elementen, gebaseerd op een schilderij van de Tsjechische abstracte kunstenaar František Kupka.

Ben van Gelder: altsax / Sam Harris: piano / Peter Schlamb: vibes / Craig Weinrib: drums / Rick Rosato: bas

www.benvangelder.com

EINZELGÄNGER

21.00 uur, Lindenberg, Steigerzaal

EINZELGÄNGER is het kersverse trio van trombonist Louk Boudesteijn (tourde met Paul van Kemenade, New Rotterdam Jazz Orchestra) samen met de lyrische tenorsaxofoon gigant Nils van Haften (Clazz Ensemble) en muzikale stuiterbal gitarist Anton Goudsmit (Ploctones, New Cool Collective). Voor de bandleden staat jazz voor vrijheid. De muziek is dan ook heel veelzijdig en dynamisch; soms introvert, dan weer luidruchtig. Hun onlangs uitgebrachte EP Musica Gymnastica bestaat uit muzikale hoogstandjes.

Louk Boudesteijn: trombone / Nils van Haften: tenorsaxofoon & basklarinet / Anton Goudsmit: gitaar

 

Omer Avital Quintet

22.15 uur, Lindenberg, Lindenbergzaal

Bassist Omer Avital combineert de muziek van zijn culturele achtergrond met modern Westerse jazz. Avital behoort tot een generatie van fameuze jazzartiesten uit Israël, zoals bassist Avishai Cohen. Maar hij wordt vooral gezien als de grondlegger van een nieuwe en frisse richting in de jazz. Avital mengt zijn muziek met lyrische, roerende melodieën en besmettelijke Midden-Oosten ritmes. "Een van de meest spannende muzikanten van de laatste twintig jaar" schreef Downbeat Magazine.

Omer Avital: bas / Yonathan Avishai: piano / Asaf Yuria: saxofoon / Alexander Levin: saxofoon / Ofri Nehemya: drums

www.omeravital.com

 

___________________________________________________________________________ 

 

ZA 29/10/16 Doornroosje & BReBL

Dagkaart zaterdag: € 22,00 / Passe-partout: € 77,50 / Early Bird Passe-partout (t/m 15 sept): € 65,00

Makaya McCraven

20.15 uur, Doornroosje, Paarse Zaal

Geboren in Parijs, zoon van drummer Stephen McCraven en de Hongaarse folk zangeres Agnes Zsigmondi, laat drummer/producer Makaya McCraven zich door een brede 'range' aan muziekgenres, zoals hip hop en funk, inspireren. McCraven brengt met zijn roots in de jazz- en wereldmuziek een uniek en krachtig geluid en schakelt razendsnel tussen genres en stijlen. Downbeat Magazine noemde hem "uitzonderlijk op de drums", en hij wordt beschouwd als "een van de meest veelzijdige en veelgevraagde drummers in Chicago" (Chicago Reader). Door zijn opvallende debuutoptredens eerder dit jaar tijdens New York Winter Jazz Fest en Transition in TivoliVredenburg is McCraven dé ontdekking van 2016.

Makaya McCraven: drums / Junius Paul: bass / Matt Gold: guitar / Justefan Thomas: vibraphone / Marquis Hill: trumpet

www.makayamccraven.com / www.facebook.com/MakayaMcCraven

Takuya Kuroda

21.45 uur, Doornroosje, Paarse Zaal

Trompettist Takuya Kuroda is misschien wel het meest bekend vanwege zijn inspirerende optredens bij de José James' Band, zijn leermeester en protegé. Hij groeide op in Kobe, Japan waar hij zijn eerste stappen zette in de muziek. Pas toen hij naar de U.S. kwam kreeg hij zijn eerste formele jazz les bij Berklee College of Music. De 36-jarige muzikant komt pas echt tot muzikaal wasdom in New York waar hij zijn stijl die zweeft tussen post-bop en souljazz met een flinke dosis hiphop en afrobeat ontwikkelt. In september verschijnt, na zijn debuutalbum 'Rising Son', zijn nieuwe album bij Blue Note.

www.takuyakuroda.com / www.bluenote.com/artists/takuya-kuroda / www.facebook.com/takuyakuroda

Marutyri

23.30 uur, BReBL, kaarten aan de deur: € 5,-, entree met dagkaart of passe-partout gratis

De Rotterdamse band Marutyri maakte in 2015 een vliegende start; ze speelden op North Sea Jazz, waren verschillende keren bij DWDD te zien en ze wonnen de NPO Radio 6 Soul & Jazz Award. De band speelt instrumentale jazzfunkfusion met soms symfonische invloeden en worden ook wel vergeleken met Snarky Puppy. De diepe en stevige grooves, intense harmonieën, verhalende solo's en goed gearrangeerde stukken maken Marutyri uniek in de huidige muziekbusiness. In april 2016 kwam het tweede album 'Inner Movements' uit op Challenge en werd jubelend in de media ontvangen.

Maurice Slot: drums / Roy Gielesen: percussie / Rik van der Ouw: basgitaar, moog / Ruud van Halder: gitaar / Thijmen Oberink: rhodes, synthesizers / Floris Windey: trompet, bugel / Dennis te Woerd: tenor, saxofoon / Yiannis Marinos: trombone

www.marutyri.com / www.facebook.com/webmail

___________________________________________________________________________

ZO 30/10/16 LUX en Bibliotheek Marienburg

Dagkaart zondag: € 30,00 / Passe-partout: € 77,50 / Early Bird Passe-partout (t/m 15 sept): € 65,00


BOgerous

16.00 uur, Bibliotheek Mariënburg, gratis toegankelijk

De vier musici van BOgerous maken "kamerjazz" die te omschrijven is als eclectische improvisatiemuziek. Het ontbreken van slagwerk geeft de groep een extra dynamische mogelijkheid die naar hartenlust uitgebuit wordt. Verwacht interessante muzikale confrontaties met een grote bandbreedte, van de grote kwast tot een fijn penseel. De première van BOgerous vond plaats in het BIMhuis Amsterdam. Deze formatie o.l.v. Nijmeegs bekende jazzman saxofonist Bo van de Graaf bestaat verder uit een aantal gerenommeerde musici, waaronder de pianist Philipp Rüttgers.

Bo van de Graaf: saxofoon / Veit Steinman: cello / Dion Nijland: bassist / Philipp Rüttgers: piano

Jorrit Westerhof 3times7 ft. Eric Vloeimans

19.45 uur, LUX Mariënburg, Zaal 7

The Pack Project is de plek waar jonge getalenteerde jazzmuzikanten tijdens het festival de gelegenheid krijgen zich te presenteren met hun 'Pack', een exclusieve band met dit jaar Jorrit Westerhof als bandleider. Vanuit Rotterdam komt dit bijzondere project met nieuw talent ook naar Nijmegen.

De band zal bestaan uit Jorrit Westerhof's trio 3times7, aangevuld met gasten als o.a. Eric Vloeimans en Martin Fondse. Westerhof viel op door zijn optredens met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, bij Gatecrash van Eric Vloeimans en met zijn eigen groep met een divers palet aan sounds en invloeden die reiken van Jimi Hendrix tot Bill Frisell.

Aziza ft. Holland, Potter, Loueke, Harland

21.15 uur, LUX Mariënburg, Zaal 7

Absolute maestro's uit de hoogste regionen van de jazz komen samen in Aziza, het jongste kwartet van contrabassist en multi-Grammy winnaar Dave Holland. Holland speelt sinds het begin van zijn carrière in de voorhoede van de jazzmuziek, zoals zijn debuut in de elektrische bands (Bitches Brew) van Miles Davis eind jaren zestig. In zijn jongste kwartet Aziza speelt hij met de bepalende spelers van dit moment: saxofonist Chris Potter, gitarist Lionel Loueke en drummer Eric Harland. Op 14 oktober verschijnt er een nieuw album van deze groep.

Dave Holland: contrabas / Chris Potter: saxofoon / Lionel Loueke: gitaar / Eric Harland: drums

www.daveholland.com

Raad van Toezicht

22.30 uur, LUX Mariënburg, café LUX, gratis toegankelijk

De Raad van Toezicht is een 12-koppig, speelse maar supersolide groep jonge goden van een nieuwe generatie, die zich laat inspireren door groten als Weather Report, Pat Metheny en Snarky Puppy. Het resultaat: een eigentijdse melange van jazz, funk, rock en latin. De grooves zijn soms subtiel, soms heftig en dik, en niet als minste: zeer dansbaar. Bij optredens bij o.a. Music Meeting, Domicil, Radio 6, Easter Jazz en North Sea Jazz was men standaard overweldigd door de enorme energie, enthousiasme en klasse van de band.

youtu.be/e3P1HWgAXgQJoel Botma: trompet / Frank van Hassel: altsax / Sam Thomas: trombone / Mirco Wessolly: viool / Jasper Mellema: toetsen / Phillipp Frenzel: toetsen / Dung Hoang: gitaar / Phillipp Ullrich: gitaar / Daan Lever: bas / Teun Creemers: bas / Janik Hüsch: drums & percussie / Bouke Hofma: drums & percussie

www.deraadvantoezicht.nl / www.facebook.com/deraadvantoezicht

De Raad van Toezicht Live @MusicMeeting:

De cursussen voor seizoen 2020/2021 (vanaf september) staan nu online onder de knop Cursusaanbod! Schrijf je nu in voor de leukste cursussen in muziek, theater, dans, schrijven en beeldende kunst.