Kunstproject Heseveld en Neerbosch-Oost: hart onder de riem in tijden van corona

Kunstdocenten Lindenberg blijven betrokken in de wijken in coronatijd

11 mei 2020 - Brede School De Zonnewende en Kindcentrum Het Octaaf zijn in samenwerking met de Lindenberg en Bindkracht10 een kunstproject gestart in de Nijmeegse wijken Heseveld en Neerbosch-Oost. Beeldende docenten van de Lindenberg maken beschilderde panelen van teddyberen die in de wijk en op de schoolpleinen geplaatst zullen worden. Onder de geschilderde knuffels komen slogans met een opmonterende reactie op deze bijzondere coronatijd. De borden worden in week 20 (de week dat de scholen weer opengaan) geplaatst.

Onzekere tijden
De gevolgen van corona gaan je niet in de koude kleren zitten. Net als in de rest van Nederland ervaren de kinderen en de volwassenen van Nijmeegse wijken Heseveld en Neerbosch-Oost onzekere tijden. Ze vragen zich af: kunnen we dit jaar nog, zonder angst voor besmetting, naar de buurtwinkel? Wanneer is de wijk weer een veilige speelplek? Er zijn ook organisatorisch gevolgen. Werkende én niet-werkende ouders staan dagelijkse voor grote uitdagingen tijdens het thuisonderwijs. In ieder geval is er een flinke werkdrukverhoging thuis. Deze signalen vingen De Zonnewende en Het Octaaf op en hebben geleid tot dit project.

Waarom teddyberen?  
Een teddybeer heeft een gevoelsbetekenis van warmte, veiligheid en geborgenheid. Dit symbool is juist nu belangrijk als tegenhanger van corona en sluit daarbij aan bij het collectieve verlangen naar veiligheid. De teddybeer draagt bij aan het samenhorigheidsgevoel in de wijk en vermindert een momentje de angst bij de toekijker.

Troostlichtje
De kunstenaars van de Lindenberg zijn op dit moment volop aan het schilderen. De schoolteams kijken nu al uit naar de terugkerende kinderen; geholpen door de teddyberen die een troostlichtje schijnen. Ook krijgen de beren op vier publieke plaatsen in de wijk een podium, voor jong en oud: in Heseveld komen twee exemplaren en twee exemplaren komen in Neerbosch-Oost te staan.

Lees ook het artikel in De Brug over dit kunstproject ´Beren zorgen voor hecht wijkgevoel´

Het actuele cursusaanbod loopt tot de zomer. Binnenkort start de inschrijving voor cursusseizoen 21-22. Houd de website in de gaten.