Lindenberg ambieert veilige oplossing om meer publiek te kunnen ontvangen

 

Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen is aan de slag met een oplossing waarmee de capaciteit in theaterzalen op een veilige manier verhoogd zou kunnen worden naar 70%. Op dit moment is de capaciteit door de 1,5 meter maatregel slechts 30%. Door de slimme inzet van speciaal ontworpen spatschermen kunnen meer bezoekers genieten van de voorstellingen, en kunnen artiesten dus voor beter bezette zalen optreden.

Kwestie van omdenken
Het was een kwestie van omdenken, waardoor Teddy Vrijmoet, directeur-bestuurder van Lindenberg Cultuurhuis, en Natasja van Geel, manager programmering, op het idee kwamen. “Wij kunnen moeilijk achterhalen of de bezoeker onderdeel is van een groep die bestaat uit leden uit hetzelfde huishouden, of dat de bezoeker deel uit maakt van een groep die onderling 1,5 meter afstand moet houden. Het maakt nogal wat uit voor de capaciteit in de zaal en het gepuzzel met placeren kost veel tijd, terwijl publiek ons hier uitstekend mee kan helpen. Dus draaien we het om. We geven de bezoeker de controle; om een zitplaats te kiezen en deze coronaproof in te richten met draagbare, lichtgewicht, doorzichtige spatschermen met daarop gezellige logegordijntjes.”

Creëer je eigen theaterloge
De logeschermen, zoals Vrijmoet en van Geel de spatschermen doopten, maken dat de maatregelen niet alleen als een maatregel voelen, maar ook een leuk gevoel van intimiteit creëren. Per groep of  duo creëer je je eigen theaterloge. Bij binnenkomst in de zaal krijgt een bezoeker een scherm aangereikt die ze naast hun stoel kunnen klikken in een staander. De ambitie is dat een vriendengroep tussen elke vriend een doorzichtige afscheiding kan plaatsen en zo toch naast elkaar kan  zitten. Vooralsnog starten we met bezoekers die deel uitmaken van één huishouden die aan weerszijden van de groep of per duo een afschotting kunnen plaatsen. Een individuele bezoeker kan ook veilig plaatsnemen op een enkele plaats. Op de rugleuning van de stoelen bevestigen we vaste doorzichtige afscheidingen, zodat je aan de voorzijde en achterzijde geen overdracht hebt tussen de rijen. Daarbij wordt extra personeel ingezet om mensen wegwijs te maken met de schermen en ze naderhand weer te verwijderen en schoon te maken voor volgend gebruik.

Capaciteit
Met in achtneming van de 1,5 meterrichtlijnen zijn de zalen nu beschikbaar voor respectievelijk ca. 100 (Lindenbergzaal), 40 (Steigerzaal) en 10 (Karolingenzaal) bezoekers. Door de inzet van de logeschermen hopen we de capaciteit naar 240 (Lindenbergzaal), 108 (Steigerzaal) en 52 (Karolingenzaal) te verhogen. 

Tijdspad
Samen met Buzzarddesign worden de logeschermen nu ontwikkeld en vervaardigd. De ambitie is om het systeem dermate veilig te ontwikkelen in de pilot dat zorgvuldig kan worden overwogen: ofwel 1,5 meter afstand ofwel anderszins voorkomen van overdracht. Als deze afweging binnen de richtlijnen past is de grootste zaal van het theater geschikt voor een capaciteit van minimaal 240. Als de pilot goed verloopt, het voldoende veilig is en veilig voelt, en ook het gebouw verder de randvoorwaarden goed aan kan, zoals bezoekersstromen en ventilatie, dan kunnen we op termijn ook weer aan de maximale bezetting gaan denken.

De ontwikkeling en uitvoering van de logeschermen is mogelijk gemaakt door het landelijke Kickstart Cultuurfonds.

 

 

Ambitie vergroting capaciteit

 

Normale capaciteit

 

1.5 metersamenleving

met loges

Lindenbergzaal

342

100

240

Steigerzaal

144

40

108

Karolingenzaal

70

10

52

 

totalen

 

556

 

150 (ca.30%)

 

400 (ca.70%)

 

 

Vanwege de verlenging van de lockdown zijn de nieuwe startdata van de cursussen nog onzeker. Houd onze website in de gaten.