Vluchtelingen in onze stad

Een vluchteling laat álles achter, op zoek naar veiligheid.

Onder de boodschap MAKE ART NOT WAR organiseert en faciliteert en ondersteunt Lindenberg Cultuurhuis allerlei culturele activiteiten voor vluchtelingen die in Nijmegen een veilige haven zoeken. MAKE ART NOT WAR geeft enerzijds uiting aan onze onmacht, maar wij willen ons met deze boodschap vooral met elkaar verbinden om er te staan als het moet en om te helpen als het kan. Misschien kunnen wij jou ook wel inspireren!

>> Licht voor Oekraïne: In maart hebben we onze medewerking verleend aan het bezinningsmoment in de Stevenskerk “Licht voor Oekraïne”. Het initiatief was een samenwerking van alle Nijmeegse kerken, waar o.a. ook het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk bij aansloten.

>> Hoop voor Oekraïne: Op 17 april stellen wij ons cultuurhuis open voor een benefietbijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen in Nijmegen. De middag wordt georganiseerd door Bureau Wijland. Vanaf 15.00 treden diverse artiesten op, waaronder de Oekraïense zangeres Iryna Vasylieva.  

>> Culturele activiteiten, workshops en optredens met en voor vluchtelingen: Zowel op locatie als in huis organiseren we diverse culturele activiteiten voor jonge en volwassen vluchtelingen om afleiding te bieden en af en toe een beetje te ontspannen.

>> Expositie Afghan Women Taboo Breaker:  Met haar expositie Afghan Women Taboo Breaker liet de gevluchte Afghaanse nieuwsfotograaf Nilofar Niekpor Zamani aan de hand van documentairefotografie het leven van Afghaanse vrouwen zien die taboes doorbreken in de traditionele Afghaanse samenleving.  De expositie was te bezichtigen in februari en maart 2022.
Lees meer over de expositie en het artikel hierover in de Gelderlander.
 

>> Borduren voor Vrede: Op woensdag 23 maart vond het pop-up community art project Borduren voor Vrede plaats in het Lindenberg Café.

Initiatiefnemers Krisztina Vigh & Ellis Schoonhoven blijven borduren tot het vrede is in Oekraïne, en hopen dat dit niet te lang gaat duren.

Lees meer over Borduren voor Vrede en doe mee!

>> Vrijheidssoep: Onder het mom van ‘Vrijheid deel je met elkaar’ koken, eten, praten en vieren we samen vrijheid op 5 mei. Samen met welzijnsorganisaties delen we blikken Vrijheidssoep uit in aandachtswijken in Nijmegen. Jij kan ook je steentje bijdragen. Koop jij bij ons een blik Vrijheidssoep voor € 4,-? Dan schenk je automatisch € 2,- aan Stichting Vluchteling. Meer informatie volgt op deze website.

>> Muzikanten voor Ukraine: Op zaterdag 16 april om 14.00 uur spelen muzikanten uit Nijmegen en omstreken gezamenlijk het volkslied van Ukraine. Ook docenten en cursisten van de Lindenberg sluiten zich aan. Locatie: Waalkadeterras onder aan de Voerweg, bij de Lindenberghaven.

"Je moet iets doen tegen de waanzin van de oorlog. Muziek verbindt de mensen." - Mart Heijmans, initiatiefnemer, muzikant en muziekdocent van de Lindenberg. Lees meer op de facebook pagina van Muzikanten voor Ukraine

>> Campagne MAKE ART NOT WAR: We verspreiden de boodschap middels posters en stickers. Voel je vrij om deze posters en stickers bij onze receptie mee te nemen ter verspreiding van de boodschap #makeartnotwar.

Lindenberg vraagt aandacht voor Stichting Vluchteling.  

Op dit moment zijn wereldwijd ruim 70 miljoen mensen op de vlucht, en leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Lindenberg Cultuurhuis vraagt speciale aandacht voor Stichting Vluchteling. Stichting Vluchteling biedt levensreddende noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden over de hele wereld, zoals onderdak, medische zorg, voedsel en schoon drinkwater. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op Stichting Vluchteling rekenen, bijvoorbeeld voor onderwijs en psychosociale steun ter verwerking van traumatische ervaringen.