New Arts 2006 - 2020

Welkom op de informatiepagina over New Arts Nijmegen. Je hebt waarschijnlijk gezocht naar de website van new Arts en bent hier terecht gekomen. De website van New Arts Nijmegen bestaat helaas niet meer. Op deze pagina lees je de geschiedenis van New Arts Nijmegen in vogelvlucht.

Streetwise

Onder de vlag van Stichting Beleven ontstond New Arts in 2006 in eerste instantie onder de naam Streetwise, een project waar jongeren met een talent in één van de nieuwe kunsten van hun passie hun beroep konden maken. In 2010 werd de Nijmeegse afdeling van New Arts overgenomen door de Lindenberg en ontwikkelde het zich tot een platform voor en door jongeren, waarbij de urban arts centraal stonden. In de opvolgende tien jaar organiseerde New Arts tal van activiteiten binnen de urban scene, van talentontwikkeling tot talentenjachten en van talkshows tot theaterproducties. In 2020 heeft de Lindenberg de keuze gemaakt de urban culture activiteiten op een andere manier in te vullen binnen de Lindenberg en te stoppen met New Arts.

Talentontwikkeling in de vrije tijd en op school

New Arts heeft in z'n bestaan veel workshops en masterclasses georganiseerd, zowel op scholen als in de vrije tijd, om jongeren zich te laten uiten en stappen te kunnen laten zetten om hun talent te ontwikkelen. New Arts werkte samen met o.a. de Jorismavo, het Pro College en het Montessori College en in de vrije tijd konden jongeren terecht in de studio van New Arts om daar onder begeleiding van Roché Nieuwendam (voormalig frontman van Zo Moeilijk en oprichter van Kamp Ras) uitgedaagd te worden. Een van de hoogtepunten uit het bestaan van New Arts: de Inspirational Talk van GZA, frontman van The Wu-Tang Clan, voor een uitverkochte zaal in de Lindenberg Aldenhof.

Stand out

In 2010 organiseerde New Arts de eerste editie van Stand Out, een talentenjacht voor jongeren in de urban scene met bekende artiesten in de jury (o.a. Sticks en Giovanca). Er bleek veel animo onder talentvolle jongeren om hier aan deel te nemen. Tot en met 2018 zijn er vijf edities georganiseerd, waarbij er telkens meer voorrondes verspreid door Nederland kwamen. De laatste editie had voorrondes in Nijmegen, Zwolle, Eindhoven en Amsterdam. De winnaars van die voorrondes gingen een weekend naar een landhuis in Apeldoorn om masterclasses te volgen van bekende artiesten zoals Winne en Wantigga. De finale vond de laatste paar jaar plaats in Doornroosje.
Onder de winnaars van Stand Out zat Nanah Dae, een gemale MC die een jaar later de Grote Prijs van Nederland op haar naam schreef. Check hier de aftermovie van de finale in 2018 op YouTube

Theater als middel

In het veertienjarige bestaan van New Arts zijn er voor en door jongeren een reeks multidisciplinaire theatervoorstellingen gemaakt. Zo was er de voorstelling Mijn Moeder, Mijn Vader over opgroeien terwijl één of beide ouders niet in beeld zijn, de voorstelling Deal With It! over de machteloosheid die je kunt ervaren als er problemen op je pad komen, de voorstelling Explode over discriminatie, pesten en geweld en de voorstelling Blut – Skeere Tijden over schuldenproblematiek. De theatershows van New Arts kwamen tot stand vanuit de ervaringen van de spelers zelf, brachten een ongewenste situatie in beeld en boden na afloop van de show de gelegenheid aan het publiek om scènes opnieuw te spelen met input vanuit dat publiek om zo te onderzoeken of er verandering mogelijk was.
 

NewLine024

Na de aanschaf van een plotter en een drukpers ontstond er bij New Arts de mogelijkheid voor jonge ontwerpers om textiel te bedrukken met eigen ontwerpen. Onder de naam NewLine024 werden tientallen T-shirts, hoodies, linnen tasjes en mondkapjes bedrukt door verschillende ontwerpers. Twee keer werd er een expositie georganiseerd bij Jimmy's, het tegenwoordige JongerenLab.

Geen verschil

De Jorismavo in Nijmegen kampte met een slecht imago, waardoor onder meer de schoolfeesten nauwelijks bezoekers trokken. Leerlingen schaamden zich om vrienden uit te nodigen.
Rapper van het eerste uur, Sticks, ging op de Jorismavo het gesprek met de leerlingen aan om te achterhalen wat er aan de hand was. Met de input die hij kreeg, schreef hij een tekst voor het nummer Geen Verschil om het imago van de school een positieve boost te geven. Er werd een videoclip bij opgenomen die gepresenteerd werd op een bomvol schoolfeest in Merleyn. De videoclip heeft inmiddels meer dan 95.000 views. Check de videoclip hier op YouTube.

En nog veel meer

Naast de hierboven genoemde activiteiten deed New Arts nog veel meer in haar veertienjarige bestaan. Van 2009 tot 2012 was New Arts College een MBO-opleiding, in 2017 waren er de Hip Hop Stadwandelingen met live optredens tijdens de wandelingen door het centrum van Nijmegen. New Arts deelde een tent met Mensen Zeggen Dingen op het Theater Avenue 2017 en organiseerde in samenwerking met ElanArt in 2016 het project #Identity, een community-art project voor jonge kunstenaars en vluchtelingen. New Arts nam diverse videoclips op met artiesten uit de urban scene en deed mee aan de uitwisseling met Ierse urban artiesten tijdens Dutch 2 Dublin in 2013. En dan is nog lang niet alles genoemd uit het kleurrijke bestaan van New Arts Nijmegen.