5-04-2022

 

De expositie Zaaien doet oogsten betreft werk uit de nalatenschap van Elly Kuipers (1938 - 2016), oud-docente van de Lindenberg, en is van maandag 4 t/m vrijdag 29 april te zien in ons Expo Podium. Het werk van Elly is te koop via Stichting Elly Kuipers, evenals een speciaal boek over het werk. De stichting zet zich in om het nagelaten oeuvre van deze veelzijdige kunstenares te verspreiden door verkoop voor symbolische bedragen. De opbrengst komt geheel ten goede aan studie-subsidies voor jonge, vrouwelijke kunstenaars. Voor meer informatie en een overzicht van het werk: www.ellykuipers.nl.

Elly Kuipers, geboren te Arnhem in 1938, was van jongs af aan een fijnbesnaarde waarnemer en intuïtief kunstenaar. Belangrijke inspiratiebronnen zijn voor haar altijd het geloof en de natuur geweest. Na haar studies aan de Academie Beeldende Kunst in Arnhem en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen was ze van 1970 tot 2000 als docent verbonden aan de Lindenberg. In 2000 nam ze officieel afscheid van de Lindenberg, en zette ze haar privélessen schilderen voort vanuit haar eigen atelier. In 2016 kwam Elly te overlijden na een kort, intens ziekbed. Ze liet ongeveer 8000 werken na, waaronder een imposante collectie olieverfschilderijen op doek, linoleumsneden en schetsen.

In het CV dat Elly zelf heeft opgesteld geeft ze een impressie van haar werk. “Dagelijkse gebeurtenissen, emoties, Bijbelse vertellingen en de vragen die een mens in de seizoenen van het leven kan tegenkomen, zijn voor mij aanleiding voor een vertaling naar papier in de vorm van prent, linosneden, olieverven, etsen, gouache of aquarel. Naast portretten en stillevens zijn ook het landschap en stadsgezicht lange tijd onderwerp geweest in mijn werk. Intuïtief vormen bomen, mensen en dieren telkens elementen van het geheel, waarbij een milde ironie spreekt. In het verleden werkte ik vaak in opdracht en naar reëel onderwerp. Tegenwoordig ligt de nadruk op de vrije schilderkunst waarbij symbolisme en impressionisme in de fantasie zijn te herkennen”. In een interview in De Gelderlander van 2001 zegt Elly: “Ik schilder zonder plan, maar met een gemoed…”.

De afdeling cursussen is tijdelijk telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 13:00 tot 16:00 uur.