6-11-2023

Robots die in theatervoorstellingen staan zijn niet persé nieuw, maar een robot die ter plekke gaat improviseren met artificial intelligence (kunstmatige intelligentie)? Dat is een ander verhaal. De van oorsprong Nijmeegse theatermaker Jordi Möllering komt met ALAN the A.I. actor naar de Lindenberg. Een voorstelling die ingaat op de connectie tussen mens en machine. Je ziet ALAn op vrijdag 10 november in de Lindenberg.

Over de voorstelling

ALAN the A.I. actor is een voorstelling over robot ALAN. De rode draad die door de voorstelling loopt is ALAN zijn zoektocht in het contact maken met het publiek: de interactie tussen mens en machine. Theatermaker Jordi Möllering: “ALAN komt het toneel op en maakt eerst contact met apparaten zoals een speaker of de lampen. Dat gaat hem allemaal gemakkelijk af. Maar dan probeert hij een connectie te maken met het publiek. En dat blijkt heel wat lastiger.” ALAN is vernoemd naar Alan Turing, de wiskundige en computerpionier die de Turing-test heeft uitgevonden. Bij deze test wordt de intelligentie van een machine beoordeeld door na te gaan in hoeverre hij een mens kan imiteren. “Het is een experimentele voorstelling. Niet alleen qua vorm maar dus ook qua inhoud.  Je kunt een heel geavanceerde techniek hebben, maar publieksreacties heb je niet in de hand”, aldus Jordi.

Een menselijke machine

Jordi Möllering: “Er zijn al duizenden films gemaakt over afschrikwekkende toekomstbeelden waarin A.I. de wereld overneemt. Daarom hebben we juist ook geprobeerd ALAN sympathiek te maken. Zo heeft hij iets onhandigs en ongemakkelijks, dat zit bijvoorbeeld in zijn manier van bewegen. Ik denk dat dat hem ook menselijk en ‘aards’ maakt. En ik hoop dat de voorstelling mensen aan het denken zet over wanneer iets bestaansrecht heeft of juist niet."

Over ALAN

ALAN is een AI-acteur die gemaakt is door theatergezelschap De Eenzamen in samenwerking met studenten van de Universiteit van Twente en School of Arts in Genk. ALAN bestaat uit een ‘lichaam’ dat is gemaakt door studenten van de Universiteit van Twente en de Hogeschool voor de Kunsten in Genk, een A.I.-gedeelte in de vorm van tekstgeneratie en ALAN’s spraak. Een gedeelte is geïmproviseerd, daardoor is elke voorstelling anders.

ALAN the A.I. Actor is op vrijdag 10 november te zien in de Lindenberg. Kaarten zijn hier te koop. Het hele interview met Jordi Möllering kun je hier lezen