19-04-2022

19-04-2022

Het pand waar de Lindenberg in zit bestaat 50 jaar. Ter ere van dit heuglijke feit schreef onze theater- en schrijfdocent Patrick Feijen Jonna, of waarom het regent op de gang: een mysterieus luisterverhaal dat zich afspeelt in de Lindenberg. Esther Aarts bracht dit verhaal tot leven met zes levensgrote illustraties. We gingen bij Patrick langs in zijn studio. 

In verbouwing

Patricks studio is op de Vasim, het oude fabriekspand dat op dit moment wordt omgebouwd tot Nyma. Letterlijk op dit moment – op weg naar Patricks studio passeer je vele bouwvakkers, bouwmachines en puin. En herrie. Even doorzetten nog tot hij een nieuw kantoor in het noordelijke stuk van de nieuwe Nyma mag gaan bewonen.

Verhalen maken 

Patrick is docent bij de Lindenberg maar geeft ook veel theaterles in Arnhem. ‘In Nijmegen, bij de Lindenberg, ben ik vooral als docent verhalen maken actief'. Verhalen maken zegt hij expliciet, en niet zozeer schrijven: ‘Juist die verhalen, die vind ik interessant. Veel minder hoe je die in woorden en zinnen op papier zet.’ 

Luisterverhaal 

Dat verhalen maken komt terug in alle aspecten van Patricks werkzaamheden: hij werkt als dramaturg en regisseur, schrijft scripts en scenario's en geeft les in theater en schrijven. Toen de Lindenberg hem vroeg om een luisterverhaal te schrijven dat zich afspeelt in de Lindenberg, ging voor hem een kleine droom in vervulling: ‘ik heb altijd al eens een hoorspel willen maken.  Dit luisterverhaal is een mooi begin!’ 

Zoveel vragen 

Patrick kreeg de vrij vage opdracht: schrijf een spannend verhaal in de Lindenberg. Hoe pakt hij zoiets aan? ‘Deze opdracht was voor mij een experiment: ik werk normaal plotgericht, en nu juist heel associatief. Daardoor schreef ik mezelf bijna vast op het einde, ik had nog zoveel vragen! Tot ik mezelf de vraag stelde: is dat erg? Eigenlijk niet. Vragen hoeven niet altijd beantwoord te worden. Ik vind het eigenlijk wel leuk dat de luisteraars van Jonna aan het einde meer vraagtekens zullen hebben dan ervoor.’  

Gebouw speelt de hoofdrol 

Jonna of waarom het regent op de gang is inderdaad een vrij mysterieus verhaal. Zonder te veel te verklappen, is het een verhaal over een gebouw dat tot leven komt en steeds meer een verborgen verleden blootgeeft. ‘Ik ben fan van de fantasy-schrijver Terry Pratchett. Zijn verhalen hebben humor, en hij brengt regelmatig dingen tot leven die niet horen te leven. Dat heeft me geïnspireerd bij dit verhaal. Ik hoop dat de luisteraar na het luisteren nèt anders gaat kijken naar het gebouw.’ Het was voor hem vrij snel duidelijk dat het gebouw de Lindenberg in zijn verhaal de hoofdrol moest gaan spelen: ‘Er gebeurt hier altijd zoveel. Er hangt zoveel creativiteit in de lucht. Waar komt die creativiteit vandaan?’ Om dat te onderzoeken heeft beheerder Jos Bongers heeft hem alle geheime ruimtes laten zien van de Lindenberg – inclusief de kruipruimte, waar dus écht drie masten staan. 

Blijf koppig 

Het verhalen vertellen zat er bij Patrick al vroeg in. Als kind maakte hij zijn eigen stripboeken. Na zijn middelbare school nam hij even een omweg via studies natuurkunde en filosofie, en kwam toen weer bij een studie film & theater uit. ‘Ik weet nog precies wanneer ik bij de Lindenberg begon als cursist, eerst met de cursus Theateroriëntatie. Een heel bepalend moment in m'n leven toen ik me besloot in te schrijven. Vanuit die cursus ging ik bij het Steigertheater werken, en toen begon ik langzaamaan met toneelteksten schrijven. Zo is alles gaan rollen’. Zijn tip voor jonge theatermakers of verhalenvertellers? ‘Volg je gevoel. Denk niet te veel na. En blijf koppig'.  

Luister hier naar Jonna of waarom het regent op de gang op Spotify. 

» Lees hier het artikel over illustrator Esther Aarts. 
» Bekijk hier het aanbod in schrijfcursussen bij de Lindenberg, waarvan Patrick er een aantal geeft.  

De kaartverkoop voor voorstellingen voor seizoen 23/24 is gestart! Ook staat het nieuwe cursusaanbod online en zijn de inschrijvingen open.