20-04-2023

Activiteitenprogramma voor jonge nieuwkomers

in Lindenberg Aldenhof

Na Pasen is een groep van 42 jonge nieuwkomers begonnen aan taal- en cultuurlessen in Lindenberg Aldenhof, een initiatief van de gemeente Nijmegen. Deze jongeren vallen momenteel tussen wal en schip omdat de internationale schakelklassen overvol zitten. Bibliotheek Gelderland Zuid, Lindenberg Cultuurhuis, New Rootz en Bindkracht10 verzorgen samen met een aantal partners een startprogramma voor deze jongeren.

Leerplicht

Een groep jonge nieuwkomers in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kan op dit moment niet naar school. In de regio Nijmegen is simpelweg geen plek in de Internationale Schakelklassen (ISK). Maar ook deze jongeren hebben recht op onderwijs en zijn leerplichtig. Daarom ontwikkelden een aantal maatschappelijke organisaties op verzoek van de gemeente Nijmegen een startprogramma voor deze groep. Bij dit programma zijn  de Bibliotheek Gelderland Zuid, Lindenberg Cultuurhuis, Bindkracht10, New Rootz, het Pontem College en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen betrokken.

Zinvol bezig zijn

Na de paasdagen zijn 42 jongeren begonnen met het startprogramma. Ze volgen op weekdagen vrijwillig lessen in Lindenberg Aldenhof. Het gaat om lessen op het gebied van taal en digitale geletterdheid, mediawijsheid, sport en cultuur zoals dans, theater, rap en films maken. Door dit programma kunnen ze een start maken in de Nederlandse samenleving, anderen leren kennen, de taal leren en actief bezig zijn. Wouter van Balveren, manager innovatie bij de Bibliotheek Gelderland: “Het is goed om te zien hoe blij jongens en meiden ’s morgens aan komen lopen bij het startprogramma, vol energie om aan de slag te gaan met taal, sport en creatieve workshops. Eindelijk weer les en vrienden maken.”

Na de zomer hopelijk naar school

Het startprogramma duurt tot de zomervakantie, daarna kunnen deze jongeren hopelijk naar school. De organisatoren willen onderzoeken hoe ze in de komende maanden de stad verder kunnen betrekken bij dit project, bijvoorbeeld door deze jongeren te laten optrekken met Nijmeegse leerlingen van verschillende scholen van de VO Campus.

De afdeling cursussen is tijdelijk telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 13:00 tot 16:00 uur.