We vieren de vrijheid, met 1000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep!

De Lindenberg deelt uit

Op 5 mei vieren we de vrijheid, en dit jaar doen we dat met soep! Samen met cultureel centrum Rozet uit Arnhem delen we 1000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep uit in wijken van Arnhem en Nijmegen. Ook in elf andere Nederlandse steden wordt de soep, gemaakt door kok en kookboekenschrijver Yvette van Boven, uitgedeeld. Vorig jaar is het Nationale 4 en 5 mei Comité gestart met dit initiatief in Amsterdam en Rotterdam. Zo wordt de vrijheid gevierd door samen te eten met de buurt – hoewel dit jaar door de coronamaatregelen de soep in eigen voortuin genuttigd zal worden.

Verbonden zijn in vrijheid

Onze directeur-bestuurder Teddy Vrijmoet vertelt waarom we zo graag aan dit initiatief mee willen doen: “Met elkaar eten, weten dat je met elkaar verbonden bent in vrijheid. Dat is juist nu ongelooflijk belangrijk. Hoe bijzonder om dit samen met Rozet in Arnhem in twaalf provincies tegelijkertijd te vieren. Met alle beperkingen van de lockdown staan we zo toch stil bij 5 mei, want onze vrijheid is superbelangrijk. Met elkaar eten verbindt net zoals samen zingen, samen dansen en samen genieten verbindt.”

Vrijheidsmaaltijdsoep

In Nijmegen verspreiden we 500 blikken soep in de Edelstenenbuurt en de Rentmeesterhof: buurten waar verbinding en samenzijn van betekenis zijn. De bewoners worden uitgenodigd om de soep in hun voortuin of op de galerij op te eten (als het weer dit toelaat), zodat er ondanks de coronamaatregelen een gevoel van samenzijn zal zijn. De verspreiding van de blikken soep vindt plaats in nauw overleg en met ondersteuning van welzijnsorganisatie Bindkracht10. De Lindenberg doneert daarnaast 100 blikken soep aan de Voedselbank. In Arnhem deelt Rozet ook 500 blikken uit.

Recept

Het recept van de soep, gemaakt door kok en kookboekenschrijver Yvette van Boven, vind je hier uitgeschreven (of bekijk het hier als filmpje), zodat ook iedereen die geen blik soep ontvangt zelf de soep kan koken om stil te staan bij de vrijheid. Yvette van Boven: “Het is een gemakkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Maar het is vooral een ideale voedingsbodem voor een goed gesprek over vrijheid en onvrijheid.”

Foto's: Oof Verschuren

Vanwege de verlenging van de lockdown zijn de nieuwe startdata van de cursussen nog onzeker. Houd onze website in de gaten.