datum: augustus 2024
Gewapend met een videocamera, grenzeloze nieuwsgierigheid en scherpe interviewvragen trekken ze er ieder schooljaar weer op uit: de Wijkreporters. Enthousiaste groepjes leerlingen van diverse Nijmeegse basisscholen duiken binnen het filmproject Wijkreporters hun eigen wijk in, op zoek naar verhalen die het vertellen waard zijn. We nemen je mee in dit bijzondere project en vertellen over ons bezoek aan de Wijkreporters uit Lankforst.
Journalist in eigen wijk
Wijkreporters is een inspirerend filmproject van Stichting Beeldenwereld in samenwerking met Lindenberg op School, welzijnsorganisatie Bindkracht10 en gelijke-kansen-scholen in verschillende Nijmeegse wijken. Het project startte in 2016 in de Wolfskuil en vindt sindsdien ook plaats in o.a. Heseveld, Waterkwartier en Lankforst. Als Wijkreporter krijgen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 de kans om hun wijk door een nieuwe lens te bekijken. Ze gaan op zoek naar de verhalen van hun wijk en verfilmen deze in korte videoreportages.
Er komen allerlei onderwerpen aan bod die de leerlingen belangrijk of interessant vinden: van de wijkbeleving van buurtbewoners tot het ontdekken van bijzondere plekken in de wijk. Iedere cyclus van het project bestaat uit een reeks van negen workshops, waarin de Wijkreporters leren interviewen, acteren en presenteren. Als afsluiting wordt er een filmfestival georganiseerd op school. Tijdens het filmfestival presenteren de leerlingen hun reportages vol trots aan hun ouders, klasgenoten, leerkrachten en buurtbewoners.
“Heb ik dat gedaan?!”
Voor veel Wijkreporters vormt het filmproject een eerste kennismaking met kunst en cultuur. Ze worden van begin tot eind betrokken bij het maakproces van een videoreportage: van het bedenken van het onderwerp en het schrijven van het script tot het daadwerkelijk filmen, presenteren en interviewen. Dit project biedt de leerlingen de kans om hun talenten te ontdekken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, die positief bijdragen aan hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Als ze bij het afsluitende filmfestival zien wat ze zelf hebben gedaan en gemaakt, zijn ze vaak onder de indruk van hun eigen werk - en terecht! Je hoort ze zeggen: “Heb ik dat gedaan?!”. Maar niet alleen de reporters zelf groeien door dit project; ook in de wijk brengen ze iets in beweging. Er ontstaan nieuwe ontmoetingen tussen wijkbewoners en er worden mooie, visuele verhalen over de wijk gedeeld. Zo dragen de Wijkreporters ook bij aan de sociale cohesie en trots in hun wijk.
Filmfestival Nutsschool Lankforst
In juni waren we aanwezig bij het filmfestival van de Wijkreporters van Nutsschool Lankforst. Drie groepjes leerlingen van de Nutsschool hadden hun wijk verkend en verschillende verhalen vastgelegd. Bij aankomst werden we verwelkomd op een echte rode loper, klaar om de filmsterren van de middag te ontvangen.
De popcornmachine draaide op volle toeren en de aula was gevuld met leerlingen, ouders, leerkrachten en een aantal geïnteresseerde wijkbewoners. Onder luid applaus en met een hoop rumoer kwamen de Wijkreporters binnen. Eén voor één toonden ze trots hun reportages en beantwoordden ze vragen uit het publiek (belangrijkste vraag: “wanneer krijgen we popcorn?”). Wat de reporters vooral hebben geleerd? “Gewoon, vragen leren stellen enzo”, aldus één van de Wijkreporters. “En dat de sportschool [zie reportage 2] heel vermoeiend is: we hebben maar liefst 18 calorieën verbrand!”. Het was een mooie middag voor zowel de leerlingen als de wijk! Kijk hieronder alle drie de reportages terug.
Reportage 1: De Nutsschool gaat fuseren
De Nutsschool in Lankforst gaat fuseren. Dat is spannend nieuws! Maar waar komt de nieuwe school eigenlijk? En wat betekent dat dan allemaal voor de leerlingen en leraren? Amirah, Adama, Donat en Nisa zoeken het in hun wijkreportage voor jullie uit!
Reportage 2: Sporten is voor iedereen!
Een sportschool in een flat? Dat is apart. En wat kan je dan allemaal doen in die sportschool? Jaidey, Rayaan, Luca en Kenji interviewden voor hun wijkreportage Vadim. Hij is de trotse eigenaar van sportschool Virtuesport. Maar Virtuesport is meer dan sporten…
Reportage 3: Pesten
Pesten is nooit stoer of cool. Dat laten Aviënne, Mira, Sara, Mathilde en Esila mooi zien in hun wijkreportage, met leuke sketches en persoonlijke verhalen over pesten. Samen kunnen we pesten stoppen!
Met dank aan Sonja, Aviënne, Mira, Sara, Mathilde, Esila, Jaidey, Rayaan, Luca, Kenji, Vadim, Amirah, Adama, Donat en Nisa.
Over Stichting Beeldenwereld
De Nijmeegse Stichting Beeldenwereld is een initiatief van filmmaker Sonja Willems. Stichting Beeldenwereld maakt samen met (vaak kwetsbare) mensen videoproducties over hun eigen leven en alles wat zich daarin afspeelt. Op deze manier wil de stichting bijdragen aan een positieve persoonlijke ontwikkeling van deze doelgroep, om zo hun gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Dit draagt bij aan hun empowerment en helpt bij het vormen van een positief toekomstbeeld.
Lees meer over Stichting Beeldenwereld en hun maatschappelijke videoprojecten en bekijk alle reportages via:
Dit artikel stond ook in de nieuwsbrief van Lindenberg op School. Schrijf je in!