NUMAGA

Albany & Nijmegen: zustersteden na 1946

Omschrijving

 De Amerikaanse generaal James M. Gavin was tijdens operatie Market Garden in september 1944 commandant van de Amerikaanse 82e Airborne Division. Eenmaal terug in de Verenigde Staten wilde hij zich inzetten voor de verwoeste Waalstad. Daarom richtte hij in zijn woonplaats Albany, New York, een regio met Nederlandse wortels, een hulpcomité op: de Albany Aid Campaign for Nijmegen. Het comité bracht 300 ton aan hulpgoederen (voedselpakketten, kleding, medicijnen en bouwmaterialen) bijeen die in juli 1947 door de SS Westerdam van Albany Nijmegen werden verscheept.

Door de hulpactie in 1947 groeide een warm contact tussen de twee steden en hun burgers. De kranten schreven over “Sister Cities”. In de loop der jaren verwaterde het contact. Het is nu weer opgepakt door de inzet van de Stichting FAN (Friendship Albany & Nijmegen). In september 2017 is er een Nijmegen – Albanyweek met exposities op drie locaties.

Anja Adriaans, voorzitter van Stichting FAN, gaat in de Numaga-lezing in op de historie en de betekenis van de hulpactie.

De entree is gratis voor Numagaleden, en kost €5.- voor niet-leden.
Kaartverkoop aan de deur van de Steigerzaal.

Details

  • dinsdag 19 september
  • 20:00 uur
  • Lezing
  • Steigerzaal