Heb je een goed idee? Doe het zelf!

Een talentenjacht voor ouderen. Een muzikale talkshow over het leven met psychische klachten. Een cursus theatersport voor jongeren met een vluchtelingenachtergrond. Een musical van een traditioneel Pools kerstverhaal. Een maandelijkse zangmiddag met levensliederen, om de Nederlandse taal beter te leren kennen. Een podcast voor en door jonge kunstenaars. 

Doe-het-zelf is een programma van, voor en door iedereen.

Zoek je een inspirerende creatieve plek om jouw idee op het gebied van kunst en cultuur een plek te geven? Zou je zelf wel eens een unieke voorstelling of bijzondere culturele activiteit willen programmeren bij de Lindenberg? Maar heb je nog net wat hulp nodig om alles op poten te zetten? Doe-het-zelf bij de Lindenberg! 

Klik hier om direct naar het aanmeldformulier te gaan

Draag zelf bij aan het Lindenbergprogramma 

Bij Doe-het-zelf opent de Lindenberg haar deuren voor goede ideeën. Omdat wij programma willen maken dat voor iedereen leuk en interessant is, hebben we jouw input nodig. Wat wil jij graag in onze ruimtes zien? En waar heeft jouw achterban behoefte aan?  

Het Doe-het-zelf-programma biedt jou bij die input de ondersteuning die je nodig hebt om je idee werkelijkheid te laten worden. We zoeken initiatiefnemers die iets willen organiseren of creëren met een culturele waarde of inhoud, voor een doelgroep die de Lindenberg niet of weinig bereikt. Of dat nu gaat om het programmeren van een originele culturele activiteit, een professioneel podium om zelf op te treden of het uitwerken van ideeën voor een voorstelling met een specifieke doelgroep. Die ondersteuning kan bijvoorbeeld inhoudelijk zijn, productioneel, organisatorisch of technisch. We richten ons binnen dit programma niet op deelnemers, die inkomsten willen genereren uit de te organiseren activiteiten. 

We gaan graag met je in gesprek!  

Heb je een idee of wil je meer weten? 

Woon jij in (regio) Nijmegen en heb je een idee voor een voorstelling of activiteit (misschien al aardig uitgedacht maar misschien alleen nog een voorzichtige droom)? Vul ons aanmeldformulier in om in contact te komen met onze Doe-het-zelf programmeurs Michelle en Stefan.  

Wil je meer weten? Stuur een mailtje naar doe_het_zelf@delindenberg.com.  

Doe-het-zelf project 2:

Foto-expositie van Nilofar Niekpor Zamani

Nilofar Niekpor Zamani (Kabul, 1994) werkte als fotograaf in Afghanistan bij verschillende nationale en internationale persbureaus. Haar foto’s werden o.a. gepubliceerd in The Guardian en bij de BBC. Met de komst van de Taliban in Kabul kon Nilofar haar werk als nieuwsfotograaf door de onveilige situatie niet meer uitvoeren, waarop ze besloot met haar man te vluchten. Ze kwamen terecht in Heumensoord bij Nijmegen.  

Met haar expositie Afghan Women Taboo Breaker laat Nilofar aan de hand van documentairefotografie het leven van Afghaanse vrouwen zien die taboes doorbreken in de traditionele Afghaanse samenleving. "Bij het noemen van Afghanistan denken velen meteen aan oorlog en moord, maar dat is maar een deel van Afghanistan. Door de levens van Afghaanse vrouwen te laten zien die buitenhuis werken of zich vermaken en daarmee taboes doorbreken, wil ik hun heldhaftigheid tonen, zodat mensen over de hele wereld kunnen zien hoe sterk, dapper en getalenteerd Afghaanse vrouwen zijn."

De expositie is t/m 25 februari gratis te bezoeken bij de Lindenberg (Ridderstraat 23, Nijmegen). 

meer lezen

Doe-het-zelf project 1:

Podcast van 'The FAM'

Het eerste Doe-het-zelfproject is gerealiseerd door The FAM: een groep van Nijmeegse jongeren die zich aan de hand van evenementen en activiteiten wil inzetten om de verbinding te zoeken in de verscheidenheid onder jongeren in Nijmegen. The FAM wil zich inzetten om een gemeenschap te creëren waar iedereen welkom is.

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2021 kwam de groep naar de Lindenberg toe met de vraag of we ze konden ondersteunen met een ruimte voor het opnemen van podcasts. De jongeren wilden hun coronasleur doorbreken en een platform bieden voor dialoog, met name gefocust op jongeren en cultuur. Zelf creatief bezig zijn en een inspiratie zijn voor anderen om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te blijven dromen en verbinden. Samen met de Lindenberg is het plan ontstaan voor de podcast, waarbij ook filmopnames werden gemaakt om het bereik te vergroten. De Lindenberg kon een opnameruimte bieden in de zalen die door corona leeg stonden. Daarnaast zijn de licht- en geluidstechnici van de Lindenberg ingeschakeld en er is samengewerkt met Beeldbrengers, een jongerenorganisatie die media maakt. 

We hopen dat we  deze groep ambitieuze en enthousiaste jongeren ook in de toekomst kunnen blijven ondersteunen bij hun culturele dromen voor meer verbinding tussen jongeren in Nijmegen!

Bekijk en beluister de podcast hier op YouTube. 

Het actuele cursus- en theateraanbod loopt tot de zomer.
Op 1 juni komen de voorstellingen en cursussen die vanaf september starten online.
Houd de website in de gaten.