Rene Brouns - Halfway

Expositie 8 t/m 22 februari 2019

Vanaf half september dit jaar heeft Rene Brouns de eervolle taak gekregen om als tekenaar onze stad in beeld te brengen. Maar ja, hoe doe je zoiets? Tekenen is weliswaar een bezigheid waarop hij zich al jaren toelegt, maar het karakteristiek vastleggen van zoiets ingewikkelds als een stad is toch iets anders. Het dagelijks werk van beeldend kunstenaar speelt zich in zijn geval toch geheel af binnenskamers (atelier) en de buitenwereld dient zich daarbij soms aan als onderwerp, meestal geheel onverwacht.

Als Nijmeegs stadstekenaar gaat het natuurlijk alleen maar om die buitenwereld die zich beperkt tot het gebied binnen de stadsgrenzen. Vreemd! En wat is dan typisch voor deze stad. Veel voor Rene voor de hand liggende onderwerpen om te tekenen zijn niet speciaal Nijmeegs, maar kunnen in willekeurig welke stad gesitueerd zijn. Als hij dan dagelijks door de stad loopt, kijkend met het hongerig oog van de stadstekenaar, komt hij toch dingen tegen die misschien iets goeds kunnen opleveren. Maar dat blijkt altijd pas als hij er een aantal tekeningen van gemaakt heeft, waarvan er wel een enkele geschikt is om te publiceren: Eén keer per week in de gratis krant De Brug, en op de Nijmeegse uitgaans-agenda site Ugenda. En verder natuurlijk op de facebookpagina ‘stadstekenaar Nijmegen’ en op de website met dezelfde naam. 

Als stadstekenaar heeft hij ook een opdracht van Nijmegen Green Capital gedaan en een opdracht voor Museum Het Valkhof. Al deze werken zijn op deze tentoonstelling te zien.