10-11-2023

Ons pand aan de Ridderstraat 23 is sinds kort een enorme muurschildering rijker. Deze muurschildering gaat over Operatie Market Garden (17-25 september 1944) en is ontworpen en geschilderd door Gerco Hiddink van Studio Hartebeest, op initiatief van Waalpaintings. 

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Waalpaintings 

Het project Waalpaintings, opgezet door historici van het Radboud Institute for Culture and History (RICH), maakt de stadsgeschiedenis van Nijmegen zichtbaar door middel van street art in de binnenstad, gemaakt door kunstenaars uit de regio op locaties die een directe verbinding hebben met de getoonde historische verhalen.  

De Lindenberg als locatie 

De schildering over Operatie Market Garden moest op de Lindenberg komen. Tijdens Market Garden stond de binnenstad van Nijmegen in lichterlaaie en de plek waar het Cultuurhuis nu te vinden is, lag in het centrum van deze vlammenzee. Daarnaast is vanuit de Lindenberg de Waal goed te zien. Amerikaanse troepen staken op 20 september met bootjes deze rivier over om zo de verkeers- en spoorbrug in te nemen. Ten slotte vormen de kogelgaten in het spoorwegmonument dat tegenover de Lindenberg staat de nu nog zichtbare sporen van de hevige gevechten die in het centrum van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. 

Studio Hartebeest 

Voor deze muurschildering heeft Waalpaintings opnieuw Gerco Hiddink van Studio Hartebeest gevraagd. Gerco maakte eerder, samen met Maaike van den Heuvel, de muurschildering over Theophanu op het Holland Casino. Zijn vermogen om een strakke grafische vormgeving te combineren met het kunnen verbeelden van een complex historisch verhaal heeft ertoe geleid dat Waalpaintings hem heeft gevraagd deze tweede muurschildering te maken.  

Kunst op de buitenmuur 

We zijn ontzettend trots om dit indrukwekkende kunstwerk op onze muren te hebben. Directeur-bestuurder Teddy Vrijmoet: “Culturele uitingen worden over de hele wereld gebruikt om te ageren tegen onvrijheid en onderdrukking. Street art is een prachtige vorm die in het oog springt en het gesprek kan voeden. Het thema vrijheid versus onvrijheid staat bij ons hoog op de agenda. Deze Waalpainting zal zeker voeding geven aan goede gesprekken, reflectie en het nadenken over hoe je uiting kan geven aan jouw visie, verbeelding of verhaal door middel van kunst en cultuur. ” 

Studie 

Aan dit kunstwerk is uitvoerige studie voorafgegaan om zo realiteitsgetrouw mogelijk te werken. Naast de militaire operatie is er ook veel ruimte voor het perspectief van de Nijmegenaren. Velen van hen hielden tijdens Market Garden een dagboek bij. Verschillende scènes daaruit hebben een plek gekregen in de muurschildering.