Expositie Erna Kuik - The Big Draw Nijmegen

Te zien van 5 september t/m 2 oktober 2023

Geboren in de Zuidelijke IJsselmeer Polders bracht Erna Kuik haar jeugd door op de voormalige zeebodem. Als kind vond zij het al fantastisch dat het strakke ontwerp voor de inrichting van de polder werd ingehaald door de natuur; de Oostvaarders Plassen ontstonden zonder vooropgezet plan en op kleiner niveau zag ze de hazenpaadjes de scherpe hoeken van het trottoir afsnijden in de stad. Kruik houdt nog steeds van kronkelige wegen, een zeldzaamheid in de polder. Dat zie je ook terug in de lijnvoering van haar beeldende werk. Erna Kuik exposeert in het Expo Podium tijdens The Big Draw in Nijmegen: het grootste tekenfestival van Nederland, dat dit keer voor de tiende keer plaatsvindt. 

"Ik druk mijn lino’s en zeefdrukken op papier dat uit plantenresten wordt gemaakt, zoals moerbeibast. Vooral in de zomer maak ik zelf papier van oude tijdschriften. Teksten in mijn prenten nodigen de kijker uit een persoonlijke connectie met het getoonde werk aan te gaan; woorden op papier worden klank in het hoofd van de kijker. Geluid reist net als licht het snelst. Ik geloof sterk in de kracht van kunst om bewustwording, reflectie en positieve actie tot stand te brengen. Ik hoop dat we de wereld leefbaar kunnen houden voor alle wezens, planten en bomen. Ik zie mijn werk als zaadjes die overal tot bloei kunnen komen. Dit jaar werd mijn werk in Berlijn, Elburg en New York geëxposeerd en via Art Amsterdam Spui en mijn webshop reizen mijn prenten naar alle windstreken van de wereld."

"The Big Draw biedt een unieke kans mijn werk in Nijmegen te zien. Dit bijzondere evenement biedt iedereen de mogelijkheid om actief deel te nemen aan een inspirerend proces van tekenen in de breedste zin van het woord. Ik voel me vereerd om met mijn werk bij te dragen aan dit bijzondere evenement."

www.ernakuik.com

www.instagram.com/ernakuik

Bekijk het hele programma van The Big Draw Nederland in Nijmegen.