Cultuureducatiespecialist in het Nijmeegse onderwijs

Wij maken werk van cultuureducatie

Lindenberg op School verzorgt kunstlessen en activiteiten op basisscholen, brede scholen en in het voortgezet onderwijs.

Zowel onder als na schooltijd, gaan kinderen aan de slag met theater en muziek maken, dansen, schrijven en beeldende kunst. Een aanbod-op-maat en diverse vaste projecten maken deel uit van ons totale aanbod.

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Lindenberg op School in twee minuten

Lindenberg op School is op verschillende manieren actief in het Nijmeegse onderwijs. Even kort kennismaken?

Bekijk de animatie op YouTube, en krijg in twee minuten een impressie van ons aanbod.

 

Cultuureducatie op het CV van ieder kind

Kinderen ontwikkelen door middel van cultuureducatie vaardigheden die belangrijk zijn voor hun ontplooiing en talentontwikkeling. Ze leren zich in te leven, te verbeelden, te reflecteren en zich te presenteren. Daarnaast zorgt cultuureducatie voor een rijke en inspirerende leeromgeving. 

Onderzoek toont aan dat kinderen die in aanraking komen met kunst hun ontwikkelingskansen vergroten. Wij leveren daar graag onze bijdrage aan! Samen met de gemeente Nijmegen streven wij er dan ook naar om cultuureducatie op het CV van ieder kind te krijgen.

Lees meer over de doelstellingen voor cultuureducatie in Nijmegen in 'Groei', de cultuurvisie van de gemeente Nijmegen voor 2020.

Aanbod op maat

Elke school is verschillend. Lindenberg op School ontwikkelt daarom in samenwerking met scholen naast een aantal standaardproducten veel maatwerk voor scholen: programma's die aansluiten op bestaande werkplannen en onderwijsdoelstellingen. Ga in gesprek met de Lindenberg om de mogelijkheden te bespreken.

Doorlopende leerlijnen: kunst van A tot Z

Lindenberg op School biedt kunst- en cultuureducatie afgestemd op de vraag van de school, maar met veel vrijheid voor kunstdocenten.

Deze werkwijze hebben we vertaald in onze eigen lesmethode voor kunstdocenten en kunstenaars die in het onderwijs werken; de Lindenberg Leerlijnen. Vanuit deze methode verzorgen wij alle lessen op scholen.

Onze docenten

Er werken 50 kunstvakdocenten voor de Lindenberg op school in de verschillende disciplines: beeldend, dans, muziek, theater, schrijven en creatieve technologie. 

Onze docenten geven niet alleen les aan de leerlingen, maar werken ook samen met de leerkrachten op de scholen om bijvoorbeeld leerlijnen te ontwikkelen, onder andere op Brede scholen en in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit.

Ben jij kunstvakdocent?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe kunstvakdocenten in alle disciplines. Ook als er niet direct een vacature is, nemen we nieuwe docenten graag op in ons bestand zodat we die op een later moment kunnen benaderen. Interesse? Mail ons op onderwijs@delindenberg.com

Cultuureducatie met Kwaliteit

Betere cultuureducatie op school? Maak het mogelijk met de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van Fonds Cultuurparticipatie! Lindenberg Cultuurhuis gaat samen met Nijmeegse scholen aan de slag om de cultuureducatie te verbeteren.

We helpen bij het schrijven en ontwikkelen van het programma, het leggen van verbindingen met kunstvakdocenten en culturele partners, en bij de monitoring en evaluatie van de resultaten van het traject.

Deze periode (2021-2024) doen er 26 scholen aan mee aan CmK in Nijmegen en omgeving. Weten welke scholen dat zijn en wat we daar doen? Lees dit en meer op de website van CmK Nijmegen: https://www.cmknijmegen.nl

 

Cultuur En School Nijmegen

Een ander onderdeel van Lindenberg op School is Cultuur En School Nijmegen, het onafhankelijke bemiddelingspunt voor cultuureducatie in het Nijmeegse onderwijs.

Het toont scholen in het primair en voortgezet onderwijs welke mogelijkheden er zijn op cultureel gebied en brengt vraag en aanbod in de regio samen. Cultuur En School Nijmegen helpt Nijmeegse scholen om een kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod te kunnen bieden aan hun leerlingen.

Dit doen we onder andere met de Culturele Jaarprogramma's, een compleet aanbod aan cultuureducatie van hoge kwaliteit voor in het primair onderwijs.

Voor het voortgezet onderwijs biedt Cultuur En School Nijmegen onder andere de Kunst- en Cultuurroutes aan, waarbij leerlingen workshops in verschillende kunstdisciplines volgen. Verder zorgen we voor het vervoer van leerlingen naar culturele activiteiten met de Kunstbus.

Meer weten over Cultuur En School Nijmegen? Bekijk de website op https://www.cultuurenschoolnijmegen.nl

Docenten met up-to-date kennis

Door scholing en kennisdeling zorgen we ervoor dat de kennis van onze docenten altijd up-to-date is, bijvoorbeeld door het organiseren van de Zomerschool, de Winterschool en kenniskringen rond disciplines, thema's of werkwijze.

Opleiding intern cultuurcoördinator PO/VO

Vanaf schooljaar 2022-2023 bieden wij opleidingen voor intern cultuurcoördinator aan, zowel voor het primair en voortgezet onderwijs.

Als intern cultuurcoördinator (ook wel icc’er genoemd) ben je de spil voor goed cultuuronderwijs voor ieder kind op school. De cultuurcoördinator maakt en houdt iedereen enthousiast voor cultuur en creativiteit in de klas.

Doe mee en leer alles wat je nodig hebt om cultuurcoördinator te worden: van een begroting maken tot het maken van een activiteitenplan. Daarnaast wordt je onderdeel van een netwerk van mede-cultuurcoördinatoren waar je later op terug kunt vallen.

De opleiding voor het primair onderwijs begint op 1 maart 2023, die voor het voortgezet onderwijs is op 19 januari 2023 begonnen.

Ook meedoen bij een volgende cyclus van een van deze opleidingen? Stuur een mailtje naar onderwijs@delindenberg.com om je op te geven.

 

Flyerpakket

Er is veel mogelijk in samenwerking met de Lindenberg, waarschijnlijk meer dan je denkt! Daarom hebben we een flyerpakket ontwikkeld waarin een aantal van de mogelijkheden worden uitgelicht.

Laat je inspireren! Download de PDF met het aanbod voor PO en VO, of met alleen de informatie voor het PO of VO

Nieuwsbrieven

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie in het onderwijs in Nijmegen en omgeving? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We versturen elke drie maanden een nieuwsbrief via e-mail. We besteden onder andere aandacht aan lessen en projecten uit de praktijk, subsidieregelingen, nieuw aanbod en interessante achtergrondinformatie. 

LEF

LEF is een project waarin 200 Nijmeegse leerlingen uit het primair onderwijs elk jaar samen een muzikale theatervoorstelling op de planken brengen.

Onder professionele begeleiding van docenten, een regisseur, een acteur en muzikanten worden de scholieren in zes maanden tijd omgeschoold tot ware acteurs en dansers.

In het eindresultaat staan kinderen van verschillende basisscholen zij aan zij in een schitterende voorstelling in de grote zaal van de Lindenberg.

Meer weten over LEF? Bekijk onze speciale LEF-pagina!

LEF 2022 'Reis naar de regenboog' in beeld

Op 23 juni en 24 juni 2022 werd voor het eerst het nieuwe verhaal van LEF, 'Reis naar de regenboog', gespeeld in de Lindenbergzaal. Hieronder een sfeerimpressie van deze spetterende voorstellingen. Meer zien? Kijk op onze LEF-pagina.

Script: Pieter van de Waterbeemd
Regie: Jos Verest
Muziek: Pieter Klaassen

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Video door Videobros

 

Contactinformatie

Interesse in de mogelijkheden die de Lindenberg jouw onderwijsinstelling kan bieden of in de Lindenberg Leerlijnen? Neem dan contact op met de afdeling onderwijs van de Lindenberg:

Afdeling Onderwijs

Rini Sonnemans
onderwijs@delindenberg.com
Telefoon: 024-3273924

 

Nieuws

Voordrachtfestival 2023

De winnaar van de affichewedstrijd van het Voordrachtfestival 2023 is bekend! Het beste affiche van dit jaar is gemaakt door Nina Peters van de SSgN.

Gefeliciteerd Nina!

Het Voordrachtfestival vindt dit jaar plaats van 7 maart t/m 10 maart in de Lindenberg. Naast de SSgN doen NSG Groenewoud, Kandinsky College en Montessori College mee.

De prijs van de voorstellingen is €3, en vinden allemaal plaats in de Steigerzaal.

Kom je ook kijken? De kaartverkoop is nu geopend!

https://www.cultuurenschoolnijmegen.nl/voortgezet-onderwijs/voordrachtfestival

CmK: Handboek scholing kunstvakdocenten

De afgelopen twee jaar hebben de penvoerders van CmK Gelderland samengewerkt bij het ontwikkelen van een scholing voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs in Gelderland.

Lindenberg Cultuurhuis, Cultura Ede, Gigant Apeldoorn, Kunstbedrijf Arnhem en Cultuur Oost hebben met extra subsidiegeld vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit twee trainingen ontwikkeld: 'Met kunst voor de klas' en 'Als kunst je vak is'.

De trainingen zullen ook in de toekomst jaarlijks gegeven blijven worden. Op basis van de ervaringen en de gedeelde kennis van deze eerste twee jaar is er een handboek geschreven door de verschillende penvoerders. Een uitgave waarin de ontwikkeling van de trainingen en het proces van kennisdeling mooi inzichtelijk wordt gemaakt. 

Download het handboek op de website van CmK Nijmegen

Nieuw schooljaar, nieuwe kunstvakdocenten: 
hoe gaat het met ze?

De herfstvakantie is alweer voorbij, en het nieuwe schooljaar is weer helemaal op stoom. De kunstvakdocenten van Lindenberg op School zijn ook dit schooljaar weer volop actief op de scholen in Nijmegen en omgeving. Onder die docenten zijn een hoop oudgedienden, maar we verwelkomen dit jaar daarnaast een heel aantal nieuwe collega’s die ons team komen versterken.

We spraken twee van deze kunstvakdocenten die sinds begin van dit schooljaar bij ons zijn begonnen, Olaf Mulders en Rieco Assink. We vroegen ze hoe ze het werk tot nu toe ervaren en vanuit welke achtergrond ze bij ons zijn komen werken.

“Als ik weer terugkom op school, wordt ik op het schoolplein al toegezongen door de leerlingen. Ze zijn duidelijk blij om met mij met muziek aan de slag te gaan!”

Lees het dubbelinterview op onze website!

Met dank aan Dennis Vloedmans voor de portretfoto's.

Beeldende ateliers
Procesgericht werken met grote groepen

Lindenberg op School biedt op meerdere basisscholen in Nijmegen en omgeving beeldende ateliers aan: een tijdelijke werkplaats binnen de school waarin ontdekken en experimenteren centraal staan. Hier wordt er procesgericht gewerkt: het creatieve proces van de leerlingen is belangrijker dan het eindresultaat.

Leerlingen krijgen de ruimte om zelf aan de slag te gaan en hun eigen aanpak te volgen. Hierdoor voelen ze meer eigenaarschap voor hun creatieve proces en kunnen ze geconcentreerd en betrokken werken. 

Maar hoe doe je dat praktisch gezien met een grote groep? Beeldend docent en coördinator PO bij Lindenberg op School Lotte van Campen ontwikkelde samen met Myrna Rasker en Sienna Willemsen de atelierkisten: kant-en-klare thematische kisten waarmee onze beeldend docenten gemakkelijk en op een vernieuwende, creatieve manier aan de slag kunnen met de leerlingen.

We spraken Lotte over de totstandkoming van de beeldende ateliers, de rol die de atelierkisten daarbij spelen en wat deze lesvorm met leerlingen en docenten doet. Lees het interview op onze website!

 

ICC-cursus voortgezet onderwijs van start in 2023

Ben je werkzaam in het voortgezet onderwijs en wil je het cultuuronderwijs op je school naar een hoger plan tillen?

Lindenberg op School organiseert samen met Cultuur Oost en @VO Campus een cursus waarmee je intern cultuurcoördinator kunt worden.

Als icc'er ben je de spil voor goed cultuuronderwijs op school. Je houdt je bezig met cultuurbeleid, relevante netwerken, doorlopende leerlijnen en zorgt voor draagvlak binnen de school en de directe omgeving.

Tijdstip en data: donderdagmiddagen 14:30-17:30
19-1 | 16-2 | 16-3 | 13-4 | 11-5 | 8-6 | 6-7-2023

Meer lezen | Informatie en vragen | Aanmelden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lindenberg op School voor het PO

E-mailadres
E-mailadres