Cultuureducatiespecialist in het Nijmeegse onderwijs

Wij maken werk van cultuureducatie

Lindenberg op School verzorgt kunstlessen en activiteiten op basisscholen, brede scholen en in het voortgezet onderwijs.

Zowel onder als na schooltijd, gaan kinderen aan de slag met theater en muziek maken, dansen, schrijven en beeldende kunst. Een aanbod-op-maat en diverse vaste projecten maken deel uit van ons totale aanbod.

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Lindenberg op School in twee minuten

Lindenberg op School is op verschillende manieren actief in het Nijmeegse onderwijs. Even kort kennismaken?

Bekijk de animatie op YouTube, en krijg in twee minuten een impressie van ons aanbod.

 

Cultuureducatie op het CV van ieder kind

Kinderen ontwikkelen door middel van cultuureducatie vaardigheden die belangrijk zijn voor hun ontplooiing en talentontwikkeling. Ze leren zich in te leven, te verbeelden, te reflecteren en zich te presenteren. Daarnaast zorgt cultuureducatie voor een rijke en inspirerende leeromgeving. 

Onderzoek toont aan dat kinderen die in aanraking komen met kunst hun ontwikkelingskansen vergroten. Wij leveren daar graag onze bijdrage aan! Samen met de gemeente Nijmegen streven wij er dan ook naar om cultuureducatie op het CV van ieder kind te krijgen.

Lees meer over de doelstellingen voor cultuureducatie in Nijmegen in 'Groei', de cultuurvisie van de gemeente Nijmegen voor 2020.

Aanbod op maat

Elke school is verschillend. Lindenberg op School ontwikkelt daarom in samenwerking met scholen naast een aantal standaardproducten veel maatwerk voor scholen: programma's die aansluiten op bestaande werkplannen en onderwijsdoelstellingen. Ga in gesprek met de Lindenberg om de mogelijkheden te bespreken.

Doorlopende leerlijnen: kunst van A tot Z

Lindenberg op School biedt kunst- en cultuureducatie afgestemd op de vraag van de school, maar met veel vrijheid voor kunstdocenten.

Deze werkwijze hebben we vertaald in onze eigen lesmethode voor kunstdocenten en kunstenaars die in het onderwijs werken; de Lindenberg Leerlijnen. Vanuit deze methode verzorgen wij alle lessen op scholen.

Onze docenten

Er werken 50 kunstvakdocenten voor de Lindenberg op school in de verschillende disciplines: beeldend, dans, muziek, theater, schrijven en creatieve technologie. 

Onze docenten geven niet alleen les aan de leerlingen, maar werken ook samen met de leerkrachten op de scholen om bijvoorbeeld leerlijnen te ontwikkelen, onder andere op Brede scholen en in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit.

Ben jij kunstvakdocent?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe kunstvakdocenten in alle disciplines. Ook als er niet direct een vacature is, nemen we nieuwe docenten graag op in ons bestand zodat we die op een later moment kunnen benaderen. Interesse? Mail ons op onderwijs@delindenberg.com.

Cultuureducatie met Kwaliteit

Betere cultuureducatie op school? Maak het mogelijk met de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van Fonds Cultuurparticipatie! Lindenberg Cultuurhuis gaat samen met Nijmeegse scholen aan de slag om de cultuureducatie te verbeteren.

We helpen bij het schrijven en ontwikkelen van het programma, het leggen van verbindingen met kunstvakdocenten en culturele partners, en bij de monitoring en evaluatie van de resultaten van het traject.

Deze periode (2021-2024) doen er 26 scholen aan mee aan CmK in Nijmegen en omgeving. Weten welke scholen dat zijn en wat we daar doen? Lees dit en meer op de website van CmK Nijmegen: www.cmknijmegen.nl.

 

Cultuur En School Nijmegen

Een ander onderdeel van Lindenberg op School is Cultuur En School Nijmegen, het onafhankelijke bemiddelingspunt voor cultuureducatie in het Nijmeegse onderwijs.

Het toont scholen in het primair en voortgezet onderwijs welke mogelijkheden er zijn op cultureel gebied en brengt vraag en aanbod in de regio samen. Cultuur En School Nijmegen helpt Nijmeegse scholen om een kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod te kunnen bieden aan hun leerlingen.

Dit doen we onder andere met de Culturele Jaarprogramma's, een compleet aanbod aan cultuureducatie van hoge kwaliteit voor in het primair onderwijs.

Voor het voortgezet onderwijs biedt Cultuur En School Nijmegen onder andere de Kunst- en Cultuurroutes aan, waarbij leerlingen workshops in verschillende kunstdisciplines volgen. Verder zorgen we voor het vervoer van leerlingen naar culturele activiteiten met de Kunstbus.

Meer weten over Cultuur En School Nijmegen? Bekijk de website op www.cultuurenschoolnijmegen.nl.

Docenten met up-to-date kennis

Door scholing en kennisdeling zorgen we ervoor dat de kennis van onze docenten altijd up-to-date is, bijvoorbeeld door het organiseren van de Zomerschool, de Winterschool en kenniskringen rond disciplines, thema's of werkwijze.

Opleiding intern cultuurcoördinator PO/VO

Scholen in het PO ontvangen van het ministerie van OCW één budget voor alle kosten: de lumpsum. Van dit budget betalen scholen allerlei zaken, dus ook cultuureducatie. Dit betekent dat er niet meer automatisch een bedrag toegewezen wordt voor cultuureducatie. Daarom is het extra belangrijk om hier in de begroting geld voor te reserveren. Ook voor VO-scholen geldt dat een cultuurcoördinator belangrijk is om de cultuureducatie binnen de school op niveau te krijgen en te houden.

Spil voor goed cultuuronderwijs

Binnen een school is het vaak de cultuurcoördinator of de cultuurwerkgroep die verantwoordelijk is voor het maken van een beleidsplan voor cultuureducatie. Als intern cultuurcoördinator (ook wel icc’er genoemd) ben je de spil voor goed cultuuronderwijs voor ieder kind op school. De cultuurcoördinator maakt en houdt iedereen enthousiast voor cultuur en creativiteit in de klas.

Van begroting tot activiteitenplan

Doe mee en leer alles wat je nodig hebt om cultuurcoördinator te worden: van een begroting maken tot het maken van een activiteitenplan. Daarnaast word je onderdeel van een netwerk van mede-cultuurcoördinatoren waar je later op terug kunt vallen.

Schrijf je in!

Willen jullie de kennis over hoe dit in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken ook in huis halen? Schrijf je in voor de opleiding cultuurcoördinator die de afdeling Lindenberg op School aanbiedt. Zowel beschikbaar voor het PO als het VO. Stuur een mailtje naar onderwijs@delindenberg.com om je op te geven. Lees meer in onze folder.

Flyerpakket

Er is veel mogelijk in samenwerking met de Lindenberg, waarschijnlijk meer dan je denkt! Daarom hebben we een flyerpakket ontwikkeld waarin een aantal van de mogelijkheden worden uitgelicht.

Laat je inspireren! Download de PDF met het aanbod voor PO en VO, of met alleen de informatie voor het PO of VO

Nieuwsbrieven

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie in het onderwijs in Nijmegen en omgeving? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We versturen elke drie maanden een nieuwsbrief via e-mail. We besteden onder andere aandacht aan lessen en projecten uit de praktijk, subsidieregelingen, nieuw aanbod en interessante achtergrondinformatie. 

LEF

LEF is een project waarin 200 Nijmeegse leerlingen uit het primair onderwijs elk jaar samen een muzikale theatervoorstelling op de planken brengen.

Onder professionele begeleiding van docenten, een regisseur, een acteur en muzikanten worden de scholieren in zes maanden tijd omgeschoold tot ware acteurs en dansers.

In het eindresultaat staan kinderen van verschillende basisscholen zij aan zij in een schitterende voorstelling in de grote zaal van de Lindenberg.

Meer weten over LEF? Bekijk onze speciale LEF-pagina!

LEF 2022 'Reis naar de regenboog' in beeld

Op 23 juni en 24 juni 2022 werd voor het eerst het nieuwe verhaal van LEF, 'Reis naar de regenboog', gespeeld in de Lindenbergzaal. Hieronder een sfeerimpressie van deze spetterende voorstellingen. Meer zien? Kijk op onze LEF-pagina.

Script: Pieter van de Waterbeemd
Regie: Jos Verest
Muziek: Pieter Klaassen

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Video door Videobros

 

Contactinformatie

Interesse in de mogelijkheden die de Lindenberg jouw onderwijsinstelling kan bieden of in de Lindenberg Leerlijnen? Neem dan contact op met de afdeling onderwijs van de Lindenberg:

Afdeling Onderwijs

Michelle Schmitz
onderwijs@delindenberg.com
Telefoon: 024-3273924

 

Nieuws

Cultuur En School Nijmegen - Culturele Jaarprogramma's

De Culturele Jaarprogramma's voor het schooljaar 2023-2024 zijn bekend! Cultuur En School Nijmegen heeft weer met veel plezier en aandacht gewerkt aan deze cultuureducatieve programma's voor het primair onderwijs in Nijmegen.

In samenwerking met vele culturele aanbieders hebben we een divers en kwalitatief hoogstaand programma kunnen samenstellen: een inspirerend programma dat laat zien hoe divers en verrijkend cultuureducatie voor het primair onderwijs kan zijn.

Bekijk hier de brochure van de Culturele Jaarprogramma's 2023/2024

 

CmK: Handboek scholing kunstvakdocenten

De afgelopen twee jaar hebben de penvoerders van CmK Gelderland samengewerkt bij het ontwikkelen van een scholing voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs in Gelderland.

Lindenberg Cultuurhuis, Cultura Ede, Gigant Apeldoorn, Kunstbedrijf Arnhem en Cultuur Oost hebben met extra subsidiegeld vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit twee trainingen ontwikkeld: 'Met kunst voor de klas' en 'Als kunst je vak is'.

De trainingen zullen ook in de toekomst jaarlijks gegeven blijven worden. Op basis van de ervaringen en de gedeelde kennis van deze eerste twee jaar is er een handboek geschreven door de verschillende penvoerders. Een uitgave waarin de ontwikkeling van de trainingen en het proces van kennisdeling mooi inzichtelijk wordt gemaakt. 

Download het handboek op de website van CmK Nijmegen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lindenberg op School voor het PO

E-mailadres
E-mailadres