Cultuureducatiespecialist in het Nijmeegse onderwijs

De Lindenberg maakt werk van cultuureducatie

De Lindenberg verzorgt kunstlessen en activiteiten op basisscholen, brede scholen en het voortgezet onderwijs.

Zowel onder als na schooltijd, gaan kinderen aan de slag met theater en muziek maken, dansen, schrijven en beeldende kunst. Een aanbod-op-maat en diverse vaste projecten maken deel uit van ons totale aanbod.

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.
Leer Lindenberg op School in twee minuten kennen

Lindenberg op School is op verschillende manieren actief in het Nijmeegse onderwijs. Even kort kennismaken?

Bekijk de animatie op YouTube, en krijg in twee minuten een impressie van ons aanbod.

 

Cultuureducatie op het CV van ieder kind

Kinderen ontwikkelen door middel van cultuureducatie vaardigheden die belangrijk zijn voor hun ontplooiing en talentontwikkeling. Ze leren zich in te leven, te verbeelden, te reflecteren en zich te presenteren. Daarnaast zorgt cultuureducatie voor een rijke en inspirerende leeromgeving. 

Onderzoek toont aan dat kinderen die in aanraking komen met kunst hun ontwikkelingskansen vergroten. Wij leveren daar graag onze bijdrage aan! Samen met de gemeente Nijmegen streven wij er dan ook naar om cultuureducatie op het CV van ieder kind te krijgen.

Lees meer over de doelstellingen voor cultuureducatie in Nijmegen in 'Groei', de cultuurvisie van de gemeente Nijmegen voor 2020.

Aanbod op maat

Elke school is verschillend. De Lindenberg ontwikkelt daarom in samenwerking met scholen naast een aantal standaardproducten veel maatwerk voor scholen: programma's die aansluiten op bestaande werkplannen en onderwijsdoelstellingen. Ga in gesprek met de Lindenberg om de mogelijkheden te bespreken.

Doorlopende leerlijnen: kunst van A tot Z

De Lindenberg biedt kunst- en cultuureducatie afgestemd op de vraag van de school, maar met veel vrijheid voor kunstdocenten.

Deze werkwijze hebben we vertaald in onze eigen lesmethode voor kunstdocenten en kunstenaars die in het onderwijs werken; de Lindenberg Leerlijnen. Vanuit deze methode verzorgen wij alle lessen op scholen.

Onze docenten

Er werken 50 kunstvakdocenten voor de Lindenberg op school in de verschillende disciplines: beeldend, dans, muziek, theater, schrijven en creatieve technologie. 

Onze docenten geven niet alleen les aan de leerlingen, maar werken ook samen met de leerkrachten op de scholen om bijvoorbeeld leerlijnen te ontwikkelen, onder andere op Brede scholen en in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit.

Cultuureducatie met Kwaliteit

Betere cultuureducatie op school? Maak het mogelijk met de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van Fonds Cultuurparticipatie! Lindenberg Cultuurhuis gaat samen met Nijmeegse scholen aan de slag om de cultuureducatie te verbeteren.

We helpen bij het schrijven en ontwikkelen van het programma, het leggen van verbindingen met kunstvakdocenten en culturele partners, en bij de monitoring en evaluatie van de resultaten van het traject.

Deze periode (2021-2024) doen er 26 scholen aan mee aan CmK in Nijmegen en omgeving. Weten welke scholen dat zijn en wat we daar doen? Lees dit en meer op de website van CmK Nijmegen: https://www.cmknijmegen.nl

 

Cultuur En School Nijmegen

Een ander onderdeel van Lindenberg op School is Cultuur En School Nijmegen, het onafhankelijke bemiddelingspunt voor cultuureducatie in het Nijmeegse onderwijs.

Het toont scholen in het primair en voortgezet onderwijs welke mogelijkheden er zijn op cultureel gebied en brengt vraag en aanbod in de regio samen. Cultuur En School Nijmegen helpt Nijmeegse scholen om een kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod te kunnen bieden aan hun leerlingen.

Dit doen we onder andere met de Culturele Jaarprogramma's, een compleet aanbod aan cultuureducatie van hoge kwaliteit voor in het primair onderwijs.

Voor het voortgezet onderwijs biedt Cultuur En School Nijmegen onder andere de Kunst- en Cultuurroutes aan, waarbij leerlingen workshops in verschillende kunstdisciplines volgen. Verder zorgen we voor het vervoer van leerlingen naar culturele activiteiten met de Kunstbus.

Meer weten over Cultuur En School Nijmegen? Bekijk de website op https://www.cultuurenschoolnijmegen.nl

Docenten met up-to-date kennis

Door scholing en kennisdeling zorgen we ervoor dat de kennis van onze docenten altijd up-to-date is, bijvoorbeeld door het organiseren van de Zomerschool, de Winterschool en kenniskringen rond disciplines, thema's of werkwijze.

Ben jij kunstvakdocent?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe kunstvakdocenten in alle disciplines. Ook als er niet direct een vacature is, nemen we nieuwe docenten graag op in ons bestand zodat we die op een later moment kunnen benaderen. Interesse? Mail ons op onderwijs@delindenberg.com

Flyerpakket

Er is veel mogelijk in samenwerking met de Lindenberg, waarschijnlijk meer dan je denkt! Daarom hebben we een flyerpakket ontwikkeld waarin een aantal van de mogelijkheden worden uitgelicht.

Laat je inspireren! Download de PDF met het aanbod voor PO en VO, of met alleen de informatie voor het PO of VO

Nieuwsbrieven

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie in het onderwijs in Nijmegen en omgeving? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We versturen elke drie maanden een nieuwsbrief via e-mail. We besteden onder andere aandacht aan lessen en projecten uit de praktijk, subsidieregelingen, nieuw aanbod en interessante achtergrondinformatie. 

Opleiding intern cultuurcoördinator Nijmegen

Bij Lindenberg Cultuurhuis kun je vanaf schooljaar 2022-2023 de opleiding voor intern cultuurcoördinator volgen. Ben je werkzaam in het primair onderwijs en wil je bijdragen aan beter cultuuronderwijs op school? Doe dan mee met deze opleiding!

Als intern cultuurcoördinator ben je de spil voor goed cultuuronderwijs voor ieder kind op school. De cultuurcoördinator maakt en houdt iedereen enthousiast voor cultuur en creativiteit in de klas.

Je rondt de opleiding voor intern cultuurcoördinator af met het schrijven en presenteren van een volledig cultuurplan voor jouw eigen school. Daarmee kun je gelijk in de praktijk aan de slag!

De opleiding gaat van start op 5 oktober 2022, kost € 245 en bestaat uit 7 sessies en de presentatie van je cultuurplan op jouw school. Inschrijven kan tot en met 1 juli 2022 via onderwijs@delindenberg.com.

Meer informatie vind je in onze uitgebreide digitale folder.

Contactinformatie

Interesse in de mogelijkheden die de Lindenberg jouw onderwijsinstelling kan bieden of in de Lindenberg Leerlijnen? Neem dan contact op met de afdeling onderwijs van de Lindenberg:

Afdeling Onderwijs

Rini Sonnemans
onderwijs@delindenberg.com
Telefoon: 024-3273924

 

Nieuws

Project Kunst-Werk NSG Groenewoud

Project Kunst-Werk is een samenwerking tussen NSG Groenewoud en Oddstream, het platform voor kunst en technologie van Lindenberg Cultuurhuis. 

VMBO-T en HAVO-leerlingen van NSG Groenewoud gaan hierbij aan de slag met Virtual Reality, videomapping en robotica. Begin juli vonden de eerste workshops van dit project plaats op de Lindenberg.

Onze fotograaf Dennis Vloedmans was aanwezig en maakte een beeldverslag van de workshops. 

Kobranie

Tijdens de Zomerschool maakten docenten van de afdeling Lindenberg op School kennis met Kobranie: een muzikale, creatieve werkmethode die groepen improviserend laat samenspelen met behulp van een tekensysteem.

De workshop werd gegeven door Tessa Zoutendijk, die zich heeft gespecialiseerd in deze bijzondere manier van werken. Dit schooljaar gaat zij hier o.a. op basisschool de Windroos mee aan de slag. Kom er meer over te weten in het interview dat we met haar hadden.

Opening mozaïek nieuwe schoolplein TOON

De coronacrisis zorgt naast veel ongemak ook voor mooie nieuwe initiatieven. Een voorbeeld daarvan is vanaf nu te zien op het schoolplein van kindcentrum TOON in Neerbosch-Oost: een groot mozaïek gemaakt door de leerlingen van groep 5 en 6 van deze school, in samenwerking met Myrna Rasker en Lotte van Campen, twee kunstdocenten van Lindenberg op School.

31 augustus was de feestelijke opening van het mozaïek. In bijzijn van de leerlingen, leerkrachten en directie werd het kunstwerk onthuld. Lees hier meer over dit project.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lindenberg op School voor het PO

E-mailadres
E-mailadres