Wat is LEF?

LEF is een project waarin 200 Nijmeegse leerlingen uit het primair onderwijs elk jaar samen een muzikale theatervoorstelling op de planken brengen.

Onder professionele begeleiding van docenten, een regisseur, een acteur en muzikanten worden de scholieren in zes maanden tijd omgeschoold tot ware acteurs en dansers.

In het eindresultaat staan kinderen van verschillende basisscholen zij aan zij in een schitterende voorstelling in de grote zaal van de Lindenberg.

Op de deelnemende scholen wordt er wekelijks les gegeven door een dans-, theater- en een zangdocent aan groep 5 en 6. Deze lessen worden ingepast in het schoolrooster, en alle kinderen doen eraan mee.

Theaterklas

Bijzonder gemotiveerde leerlingen kunnen meedoen aan de theater- en productieklas. Leerlingen uit de theaterklas vervullen de hoofdrollen van LEF, en repeteren wekelijks na schooltijd op Lindenberg Aldenhof.

Productieklas

Leerlingen uit de productieklas helpen mee bij alle facetten achter de schermen. Zo gaan ze bijvoorbeeld op bezoek in het kostuummagazijn, helpen ze mee aan het decor en zorgen ze ervoor dat er reclame gemaakt wordt voor de voorstellingen.

Reis naar de regenboog

In 2022 werd voor het eerst het nieuwe verhaal 'Reis naar de regenboog' gespeeld, geschreven door Pieter van der Waterbeemd naar een idee van Jos Verest, met muziek van Pieter Klaassen.

Hier de korte samenvatting van de verhaallijn:

Jim is jarig en hij heeft zijn vrienden uitgenodigd.
Eigenlijk willen ze voetballen, maar het regent en onweert. Wat moeten ze nou doen? Dan verschijnt er ineens een prachtige regenboog.

De jarige Jim komt op het idee om het einde van deze regenboog te zoeken. Jim en zijn vrienden reizen Nijmegen door op zoek naar het einde van de regenboog. Onderweg maken ze allerlei spannende avonturen mee. Zullen ze de schat aan het eind van de regenboog vinden?

Fotoverslag LEF 2023 - Reis naar de regenboog

Fotograaf Monique Uijen kwam op bezoek bij de schoolvoorstelling van LEF op 22 juni 2023, en maakte daar dit prachtige fotoverslag. Klik op de foto's om er nog meer te zien in onze grote LEF-fotogalerij!

Aftermovie LEF 2022

Bekijk de prachtige sfeerimpressie die het Nijmeegse bedrijf Video Bros maakte van LEF 2022!

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Interviews over LEF - Praten met de makers

LEF bestaat al meer dan 20 jaar! In al die jaren hebben er niet alleen een heleboel kinderen meegedaan aan LEF. Ook achter de schermen zijn er een heleboel mensen bezig om ervoor te zorgen dat LEF elk jaar weer op het podium komt.

Het leek ons een leuk idee om een aantal van deze mensen te interviewen over hun band met LEF, wat voor herinneringen ze hebben aan LEF en wat ze precies doen voor LEF.

Interview Sjoerd Los

Op vrijdag 14 april 2023 interviewden de leerlingen van de productieklas iemand die normaal zelf altijd de vragen stelt.

Sjoerd Los is marketing- en communicatiemedewerker voor de afdeling Lindenberg op School. Hij zorgt voor de communicatie rondom LEF.

De leerlingen van de productieklas hadden een heleboel leuke vragen voor hem bedacht. 

Lees hun interview met Sjoerd Los hier!

Interview Will Sonnemans

Op vrijdag 17 februari 2023 mochten twee leerlingen van de productieklas iemand interviewen die al jarenlang heel belangrijk is voor LEF: Will Sonnemans.

Zij is projectcoördinator van LEF, en draait al heel lang mee: vanaf de allereerste voorstelling van LEF zelfs! Suze en Finn hadden allerlei vragen voor Will voorbereid. 

Lees het interview met Will hier! En kom erachter hoe lang LEF al bestaat en hoe het eigenlijk is ontstaan. Maar ook wat Will het allerleukste vindt aan LEF, wat ze het allermoeilijkste vindt en wat ze allemaal doet (heel veel!).

Interview Pieter van de Waterbeemd

Op vrijdag 25 maart 2022 waren er twee leerlingen van de productieklas op Lindenberg Aldenhof: Teun en Hidde. De productieklas gaat een aantal keer op bezoek bij de verschillende afdelingen die bij LEF betrokken zijn.

Voor deze dag stond het onderdeel ‘communicatie’ op het programma. Onder begeleiding van Sjoerd Los, marketing- en communicatiemedewerker van Lindenberg op School, gingen Teun en Hidde aan de slag.

Teun en Hidde kregen de opdracht om Pieter van de Waterbeemd te interviewen en ook zelf foto's voor bij het interview te maken. Pieter is de schrijver van het nieuwe verhaal van LEF, ‘Reis naar de regenboog’.

Lees interview met Pieter van de Waterbeemd hier!

Interview Pieter Klaassen

‘Reis naar de regenboog’ is een volledig nieuw verhaal van LEF, dat in 2022 voor het eerst gespeeld werd. Bij een nieuw verhaal hoort natuurlijk ook nieuwe muziek.

Pieter Klaassen is de componist van deze muziek: hij heeft de muziek geschreven en is samen met René Mulder ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de muziek tijdens de voorstelling.

We vroegen ons af hoe het componeren en het uitvoeren van de muziek voor LEF in zijn werk gaat, en spraken Pieter daarover in een interview.

Lees het interview met Pieter Klaassen hier!

Interview Soraya Onstenk

Soraya Onstenk heeft 10 jaar geleden voor het eerst meegedaan met LEF als leerling, en is nu al een aantal jaar productieassistent.

Lees het interview met Soraya hier!

Fotoverslag repetitie Aldenhof maart 2023

Dennis Vloedmans kwam in maart op bezoek tijdens de repetities voor LEF 2023 in Lindenberg Aldenhof. Hij maakte daar een serie foto's waar je alleen maar blij van kan worden!

Hieronder een kleine greep uit de serie, klik hier om naar de galerij te gaan.

Fotoverslag LEF 2022

Onze fotograaf Dennis Vloedmans heeft een uitgebreid fotoverslag gemaakt rondom de schoolvoorstelling van LEF 2022 op 23 juni. Hieronder een selectie van de foto's.

 

LEF wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

Meer lezen over wat Lindenberg op School doet?

Bekijk onze pagina of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief over het primair onderwijs.

E-mailadres

De afdeling cursussen is tijdelijk telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 13:00 tot 16:00 uur.