

Wat is LEF?
LEF is een project waarin 200 Nijmeegse leerlingen uit het primair onderwijs elk jaar samen een muzikale theatervoorstelling op de planken brengen.
Onder professionele begeleiding van docenten, een regisseur, een acteur en muzikanten worden de scholieren in zes maanden tijd omgeschoold tot ware acteurs en dansers.
In het eindresultaat staan kinderen van verschillende basisscholen zij aan zij in een schitterende voorstelling in de grote zaal van de Lindenberg.
Op de deelnemende scholen wordt er wekelijks les gegeven door een dans-, theater- en een zangdocent aan groep 5 en 6. Deze lessen worden ingepast in het schoolrooster, en alle kinderen doen eraan mee.





Theaterklas
Bijzonder gemotiveerde leerlingen kunnen meedoen aan de theater- en productieklas. Leerlingen uit de theaterklas vervullen de hoofdrollen van LEF, en repeteren wekelijks na schooltijd op Lindenberg Aldenhof.
Productieklas
Leerlingen uit de productieklas helpen mee bij alle facetten achter de schermen. Zo gaan ze bijvoorbeeld op bezoek in het kostuummagazijn, helpen ze mee aan het decor en zorgen ze ervoor dat er reclame gemaakt wordt voor de voorstellingen.




Reis naar de regenboog
In 2022 wordt voor het eerst het nieuwe verhaal 'Reis naar de regenboog' gespeeld, geschreven door Pieter van der Waterbeemd naar een idee van Jos Verest.
Hier de korte samenvatting van de verhaallijn:
Jim is jarig en hij heeft zijn vrienden uitgenodigd.
Eigenlijk willen ze voetballen, maar het regent en onweert. Wat moeten ze nou doen? Dan verschijnt er ineens een prachtige regenboog.
De jarige Jim komt op het idee om het einde van deze regenboog te zoeken. Jim en zijn vrienden reizen Nijmegen door op zoek naar het einde van de regenboog. Onderweg maken ze allerlei spannende avonturen mee. Zullen ze de schat aan het eind van de regenboog vinden?



Bekijk de prachtige sfeerimpressie die het Nijmeegse bedrijf Videobros maakte van LEF 2022!


Fotoverslag LEF 2022
Onze fotograaf Dennis Vloedmans heeft een uitgebreid fotoverslag gemaakt rondom de schoolvoorstelling van LEF 2022 op 23 juni. Hieronder een selectie van de foto's.







Interviews over LEF - Praten met de makers
LEF bestaat al meer dan 20 jaar! In al die jaren hebben er niet alleen een heleboel kinderen meegedaan aan LEF. Ook achter de schermen zijn er een heleboel mensen bezig om ervoor te zorgen dat LEF elk jaar weer op het podium komt.
Het leek ons een leuk idee om een aantal van deze mensen te interviewen over hun band met LEF, wat voor herinneringen ze hebben aan LEF en wat ze precies doen voor LEF.
Het eerste interview is met Soraya Onstenk. Soraya heeft 10 jaar geleden voor het eerst meegedaan met LEF als leerling, en is nu al een aantal jaar productieassistent.

Interview Pieter van de Waterbeemd
Op vrijdag 25 maart waren er twee leerlingen van de productieklas op Lindenberg Aldenhof: Teun en Hidde. De productieklas gaat een aantal keer op bezoek bij de verschillende afdelingen die bij LEF betrokken zijn.
Voor deze dag stond het onderdeel ‘communicatie’ op het programma. Onder begeleiding van Sjoerd Los, marketing- en communicatiemedewerker van Lindenberg op School, gingen Teun en Hidde aan de slag.
Teun en Hidde kregen de opdracht om Pieter van de Waterbeemd te interviewen en ook zelf foto's voor bij het interview te maken. Pieter is de schrijver van het nieuwe verhaal van LEF, ‘Reis naar de regenboog’.


Interview Pieter Klaassen
‘Reis naar de regenboog’ is een volledig nieuw verhaal van LEF, dat in 2022 voor het eerst gespeeld werd. Bij een nieuw verhaal hoort natuurlijk ook nieuwe muziek.
Pieter Klaassen is de componist van deze muziek: hij heeft de muziek geschreven en is samen met René Mulder ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de muziek tijdens de voorstelling.
We vroegen ons af hoe het componeren en het uitvoeren van de muziek voor LEF in zijn werk gaat, en spraken Pieter daarover in een interview.
LEF wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van:




Meer lezen over wat Lindenberg op School doet?
Bekijk onze pagina of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief over het primair onderwijs.