Interviews over LEF - Praten met de makers
‘Reis naar de regenboog’ is een volledig nieuw verhaal van LEF, dat in 2022 voor het eerst gespeeld werd. Bij een nieuw verhaal hoort natuurlijk ook nieuwe muziek. Pieter Klaassen is de componist van deze muziek: hij heeft de muziek geschreven en is samen met René Mulder ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de muziek tijdens de voorstelling.
We vroegen ons af hoe het componeren en het uitvoeren van de muziek voor LEF in zijn werk gaat, en spraken Pieter daarover in een interview.
Hallo Pieter, een nieuw verhaal van LEF: hoe begin je dan met het maken van de muziek daarvoor?
De voltooiing van het script door Pieter van de Waterbeemd en Jos Verest was het startsein. In dat script zitten ook al bepaalde handreikingen voor de muziek: er staat bijvoorbeeld al in welke scenes een dans of een liedje moeten worden.
Verder spelen de bekende Nijmeegse locaties een belangrijke rol in ‘Reis naar de regenboog’. Dit zijn ook goede inspiratiebronnen voor het schrijven van de muziek.
Hoe lang duurde het maakproces?
In totaal ben ik er ongeveer drie maanden mee bezig geweest. Niet fulltime, maar opgeteld bij elkaar wel veel losse uurtjes. Het basisidee van de muziek is er snel, maar het afmaken en verfijnen van de nummers duurt langer.
In de eerste fase heb ik intensief samengewerkt met de regisseur Jos Verest en schrijver Pieter van de Waterbeemd. In deze periode krijg en verwerk ik hun feedback op de muziek die ik bedacht heb. Past de muziek goed bij de sfeer die de regisseur en schrijver voor ogen hebben? Hieruit volgt de eerste versie van de muziek, die dan al grotendeels af is.
In de tweede fase horen ook de deelnemende leerlingen en de docenten de muziek. Zodra zij ermee aan de slag gaan komt er weer allerlei nieuwe feedback die ik voor zover mogelijk verwerk in de muziek. Deze aanpassingen zijn soms uitdagend om te verwerken, omdat de muziek dan al zo ver ontwikkeld is. Op een gegeven moment is er een punt waarop we zeggen ‘dit is het’ en dan kunnen de kinderen en docenten er verder mee aan het werk tijdens de repetities.
Waar moet je op letten bij het maken van de muziek voor LEF?
Het belangrijkste is dat de muziek goed gekoppeld is met wat er op het podium gebeurt, de dramaturgie. Er moet goed te dansen zijn op de dansnummers en er moeten duidelijke momenten in zitten waarop er iets moet gebeuren, ‘cues’. Deze cues bieden houvast aan de leerlingen en de docenten bij het leren en uitvoeren van de dansen.
De liedjes moeten pakkend en duidelijk te zingen zijn. De teksten moeten lekker lopen op de maat van de muziek, en de woorden begrijpelijk voor de leerlingen. En het slotlied moet natuurlijk echt enorm knallen, en nog dagenlang in de hoofden van de leerlingen, docenten en bezoekers blijven hangen na afloop.
In deze LEF-voorstelling zitten veel verschillende stijlen muziek, die goed passen bij de scenes die op het podium gespeeld worden. Ik vind het leuk om hiermee te spelen, en ervoor te zorgen dat elk nummer een heel eigen sfeer oproept. Het ‘Algoritmelied’ bij het FiftyTwo Degrees-gebouw is bijvoorbeeld echt een dance-nummer, dat past bij de kleuren van het gebouw die op hol slaan. Het ‘Albatros-lied’ is dan juist weer een echt Hollandse meezinger, gebaseerd op een wals.
Wat doe je tijdens de liveoptredens van LEF?
Tijdens de voorstellingen speel ik samen met René Mulder delen van de muziek live. Ik speel onder andere gitaar, ukelele en de timbales; René speelt onder andere saxofoon en piano. Daarnaast zingen we allebei. De drums en de bassen zijn van te voren ingespeeld en opgenomen op een band die meeloopt.
Naast de muziek ben ik tijdens de voorstelling ook verantwoordelijk voor het instarten van de geluidseffecten. Timing is daarbij heel belangrijk: de effecten zijn gekoppeld aan bepaalde momenten in de scenes op het podium. Ook moet er dan rekening gehouden worden met waar en hoe hard ze eruit komen: er zijn namelijk ook speakers achter op het podium. Alleen de kinderen op het podium horen het geluid dat daaruit komt. Zo kunnen we ze bijvoorbeeld ook hulptikken laten horen, zodat ze gemakkelijker in de maat blijven zingen en dansen.
‘Reis naar de regenboog’ is een geheel nieuwe voorstelling van LEF. Heb je ook al aan eerdere voorstellingen van LEF meegewerkt?
Voor de vorige voorstelling van LEF, ‘Tim en de grote verhalensoep’, heb ik de muziek ook geschreven en gespeeld. De structuur van de voorstelling lijkt wel op die van ‘Reis naar de regenboog’, dus ik kon daar in deze nieuwe voorstelling goed op doorbouwen. Ook het productieteam is grotendeels hetzelfde, en daardoor konden we ook dit maakproces weer goed doorlopen met elkaar. Ondanks die overeenkomsten zijn de nummers voor ‘Reis naar de regenboog’ wel helemaal anders! Dat maakt het werken aan LEF ook zo leuk: de basis blijft hetzelfde maar het is toch elke keer weer verrassend wat we op het podium voor elkaar kunnen krijgen.
En zijn er nog andere dingen die LEF leuk maken voor jou?
Ik zie elk jaar weer kinderen stralen op het podium, en ook het jaar daarop weer terugkomen in de theater- en productieklas. Het is mooi om te zien wat het project teweeg brengt: zowel bij ons, als productieteam, als bij de leerlingen en alle bezoekende ouders, leerkrachten en familieleden in de zaal.
Meer lezen over LEF?
Ga naar onze LEF-pagina op: https://www.delindenberg.com/op-school/lef
Nieuwsbrief PO
Op de hoogte blijven van cultuureducatie op school in Nijmegen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!