LEF 2023 – Productieklas – Interview Will Sonnemans

Op vrijdag 17 februari 2023 waren er twee leerlingen van de productieklas op Lindenberg Aldenhof: Suze en Finn. De productieklas gaat een aantal keer op bezoek bij de verschillende afdelingen die bij LEF betrokken zijn.

Voor deze dag stond het onderdeel ‘communicatie’ op het programma. Onder begeleiding van Sjoerd Los, marketing- en communicatiemedewerker van Lindenberg op School, gingen Suze en Finn aan de slag.

Zij mochten iemand interviewen die al jarenlang heel belangrijk is voor LEF: Will Sonnemans. Zij is projectcoördinator van LEF, en draait al heel lang mee. Suze en Finn hadden allerlei vragen voor Will voorbereid.

Suze

Hoe lang werk je al bij de Lindenberg?

Ik ben in 1999 op de Lindenberg begonnen, dus 24 jaar geleden. Toen werkte ik nog niet helemaal ‘op de Lindenberg’: ik werkte vanuit huis, en kwam alleen naar de Lindenberg zelf voor één project. Pas later ben ik helemaal voor de Lindenberg gaan werken, en kreeg ik ook mijn eigen kantoor daar.

Wat vind je zo leuk aan het werk bij de Lindenberg?

Ik zou bijna zeggen: wat niet? Ik vind de Lindenberg een hele leuke organisatie. Ik ben er terecht gekomen omdat ik heel veel met theater en dans deed. Maar ik was zelf niet overal even goed in: ik kon bijvoorbeeld niet zingen, ik kon wel dansen en ook wel een beetje toneelspelen.

Het bleek dat ik talent had in de productie, dus achter de schermen. Ik vond het heel fijn om daar terecht te komen. Je hebt altijd met hele leuke activiteiten te maken! Zeker toen ik in het begin bij de Lindenberg kwam werken, was ik altijd bezig met dans- en theatervoorstellingen.

Nu doe ik ook heel veel andere dingen erbij voor de afdeling Lindenberg op School. Maar je hebt altijd te maken met kinderen en jongeren maar ook wel volwassen die helemaal hun passie volgen. En daar mag ik dan bij zijn, en dingen voor regelen.

Will opent de schoolvoorstelling van LEF in 2022

Bij hoeveel voorstellingen van LEF heb je al geholpen?

Allemaal, 21 stuks! Toen ik op de Lindenberg kwam werken was er een dansdocent, Brigitte, en die kende LEF uit Amsterdam. Toen zijn we gaan kijken of we dat ook in Nijmegen konden doen. Ik heb het dus echt van het begin af aan mee opgezet en alle voorstellingen gezien!

Waar staat LEF voor? Dat je het lef hebt om op het podium te staan? Of betekenen alle letters iets anders?

Bij LEF gaat het erom dat je het durft. Het gaat niet om talent maar om dat je het leuk vindt om te doen! Dus om met andere kinderen te werken, om dansen en liedjes in te studeren en te zingen. En vooral dus dat je het lef hebt.

Waren alle voorstellingen van LEF ‘Reis naar de regenboog? Of waren er ook nog andere?

Er waren ook nog andere! We zijn begonnen met ‘In de wolken’, en die is ook nog een keer herschreven. Dan waren er nog ‘Keizer Q’ en ‘Tim en de Verhalensoep’. En nu hebben we ‘Reis naar de regenboog’. Het zijn dus vier titels, maar eigenlijk vijf verschillende voorstellingen.

Finn

Wie helpt ons als productieklas?

Yentl en ik zijn er altijd, en verder lopen jullie mee met verschillende mensen van verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld nu met Sjoerd van de communicatie, maar later ook met iemand van de kostuums en de techniek.

Wanneer zijn de voorstellingen?

Donderdag 22 juni zijn er twee en vrijdag 23 juni ook. Maar wij noemen het altijd de LEF-week. Want er moet nog een decor in de zaal, en er moeten allemaal lampen opgehangen worden. Op maandag en dinsdag gaan we alles opbouwen in de zaal. Op woensdag zijn de repetities, en komen alle scholen op de Lindenberg om te oefenen.

Wat doe je allemaal?

Ik doe eigenlijk alles, behalve op het podium staan. Ik doe niet de regie of de choreografie maar ik bemoei me overal mee. Je hebt allemaal afdelingen die aan LEF meewerken, bijvoorbeeld communicatie en techniek. Met al die afdelingen heb ik vergaderingen om dat af te stemmen. Ik zorg er ook voor dat alles op de Aldenhof klaar staat voor de repetities.

Verder heb ik contact met de scholen en met de mensen van de kassa over de kaartverkoop. Ik zorg dat alle kinderen op de hoogte zijn van wat er moet gebeuren. En dan ben ik nog niet klaar! Best veel hè? Daarom heb ik jullie van de productieklas nodig, jullie gaan mij overal bij helpen.

Werk je ook mee aan andere producties op de Lindenberg?

Zeker! Op de Lindenberg doe ik eigenlijk alles wat met productie te maken. Ik zeg wel eens dat productie de organisatie buiten de voorstelling om is. Ik geef zelf geen les, maar ik zoek mensen die de goede les kunnen geven die passen bij de vraag van de school.

Op de Lindenberg hebben we ook heel veel cursisten, die alleen maar dans, musical of theater doen. Een heleboel groepen daarvan hebben ook een voorstelling. Dat heet bij ons ‘Lindenberg Presenteert’. Daar doe ik ook de productie van, en dat is net voor LEF.

Wat vind je het leukste aan LEF?

Als de eerste voorstelling er is, dan moet ik altijd huilen omdat er altijd wel iets gebeurt tijdens LEF. We hebben bijvoorbeeld wel eens gehad dat van iemand de moeder overleed. Heel lang geleden ben ik zelf eens ziek geweest met LEF. Soms waren er kinderen die het moeilijk hadden en daardoor niet kwamen. We hebben natuurlijk corona gehad.

En toch hebben we het met zijn allen voor elkaar gekregen om elk jaar een voorstelling op de planken neer te zetten. Zelfs als ik het vertel krijg ik kippenvel. En dan de ouders te zien die zo trots zijn op hun kinderen. De Lindenberg die trots is op alle mensen die eraan meewerken, maar ook op de kinderen. De juffen en meesters die allemaal apetrots zijn. Dat vind ik het meest bijzondere van LEF.

Wat vind je moeilijk aan LEF?

Om elke keer de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. We willen allemaal iets met LEF, maar we moeten niet vergeten waar LEF om gaat: het lef van de kinderen die meedoen. Ik zou het liefste willen dat iedereen een keer met LEF mee zou kunnen doen op school. Om die ervaring te hebben om op het podium te staan, om samen iets moois te maken.

Gelukkig heb je op de meeste scholen een eindmusical, dus dan heb je die ervaring ook. Maar bij LEF zijn de kinderen net wat jonger. LEF is iets dat je nooit van je leven vergeet, en dat gun ik iedereen!

Wat ik mooi vind is dat ik kinderen tegenkom die nu zelf kinderen hebben en die vroeger aan LEF mee hebben gedaan en die kennen me nog. Er zijn zelfs gezinnen waar drie generaties aan LEF mee hebben gedaan! Dat is heel uniek eraan.