Expositie Maria Dabrowski - SYNC

Te zien van 2 mei t/m 27 mei 2023

SYNC is een multimediale expositie rondom de publicatie van het fotoboek van de Nijmeegse fotografe Maria Dabrowski. Met dit project roept zij op tot reflectie in een tijd waarin technologisch vooruitgang steeds sneller lijkt te gaan. Meedoen en meegaan in deze schijnbaar maakbare wereld lijkt belangrijker geworden dan tot bezinning komen.  

In een hoogmodernistische samenleving die zich grotendeels online afspeelt, is Maria Dabrowski zich met haar fotografie gaan richten op het vinden van een nieuwe balans. De foto’s schetsen een zoektocht; terug naar een meer natuurlijk ritme waar we zo ver verwijderd van zijn geraakt, met aandacht voor de details en het dagelijkse. 

De analoge fotoserie gaat in het fotoboek een gelaagde interactie aan met de grafische vormgeving die in samenwerking met Studio Another Day is ontwikkeld. Het geheel wordt ondersteund door een kritische en bevragende tekst van Joris van Merwijk, die de subjectieve tijdsbeleving van de mens boven de gejaagde, objectieve tijd van het westen zet. 

Voor deze expositie heeft Maria daarnaast in samenwerking met wetenschappers een multimediale installatie ontwikkeld. Tijdens een EEG-experiment heeft een proefpersoon de beelden uit het fotoboek bekeken, waarbij de hersenactiviteit werd gemeten met elektroden op het hoofd. De ruwe data van dit kijkproces zijn omgezet in beeld en geluid, waardoor je als bezoeker ondergedompeld kunt worden in het proces van beeldconsumptie. 

De resultaten van dit experiment zijn ook geïntegreerd in de vormgeving van het fotoboek: per foto is weergegeven hoe lang de proefpersoon ernaar heeft gekeken. Hiermee slaat SYNC een brug tussen de wereld van de wetenschap en dataverzameling en die van de beeldende kunst en filosofie. Hoe vluchtig is onze aandacht voor beeld in deze tijd? Wat betekent het voor ons als mens dat zoveel van onze ervaringen en handelingen omgezet worden in data? En hoe kunnen we leren om te vertragen? 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het
Groeispurt Fonds van de gemeente Nijmegen
groeispurtfonds.nl