'Short Stories' van fotograaf Robin Wagenaar in Expo Podium

Van 19 oktober t/m 13 november zie je in ons Expo Podium de expositie 'Short Stories' van fotograaf Robin Wagenaar.

In deze nieuwe serie verzamelt fotograaf Robin Wagenaar portretten en verhalen van jonge vrouwen die bewust hun haar afscheren. Deze serie laat de toeschouwer binnen in de persoonlijke verhalen van jonge vrouwen, hun kijk op de wereld en op vrouwelijkheid.

“Mijn interesse voor deze nieuwe serie is ontstaan door het ontmoeten van Hanne. Ik was meteen onder de indruk van haar uitstraling: open, sterk, sensitief en vrouwelijk. Haar korte haar sprak mij aan en zette mij vervolgens aan het denken.

Hanne had een verhaal achter de keuze van haar kapsel. Ze werd geïnspireerd door het kijken van een aflevering van The Chef’s Table waarin een Boeddhistische non uit Zuid-Korea vertelde over creativiteit. De vorm van iemands hoofd goed kunnen zien vond Hanne iets heel persoonlijks en kwetsbaars, dit wilde ze zelf ervaren. 

Heb ik een bewuste keuze gemaakt voor mijn lange haren? Eigenlijk niet. Voor mij is het hebben van lang haar altijd vanzelfsprekend geweest, net als voor vele vrouwen in mijn omgeving. Tot voor kort was ik mijzelf niet eens bewust van de keuze die ik hierin heb, omdat het zo gewoon is om als vrouw met lange lokken door het leven te gaan.

Gelukkig lijkt het hebben van kort haar als vrouw in onze samenleving zeer geaccepteerd te zijn, maar is dit ook écht zo? Is de maatschappij zo tolerant als ik denk? Of staat lang haar nog steeds vaak symbool voor vrouwelijkheid en wordt dit over het algemeen aantrekkelijker gevonden?”

Robin Wagenaar behaalde in 2020 haar bachelorsdiploma Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Tijdens het tweede jaar van haar studie exposeerde ze in het Nederlands Fotomuseum met haar serie Freckled Diversity tijdens Fotofestival aan de Maas. Het jaar daarop werd deze serie gepubliceerd in het NRC Handelsblad. In 2021 werd Robin geselecteerd als Gup New talent en werd haar afstudeerserie gepubliceerd in PF Magazine.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het
Groeispurt Fonds van de gemeente Nijmegen
groeispurtfonds.nl