REDMER HOEKSTRA EN SJOERD TEGELAERS

VAN 10 T/M 27 JANUARI

ILLUSTRERENDE KUNST

Redmer Hoekstra (1982) is in 2009 afgestudeerd aan de Kunstacademie in Zwolle als Beeldend kunstenaar en illustrator.

Redmer over zijn werk

"Ik heb altijd van vervreemding en fantaseren gehouden, dagdromen. Als kind had ik allemaal theorieën over hoe de wereld in elkaar zat en dit wist ik op de academie te herontdekken en in mijn tekeningen te verwerken.De werking van dingen is een fascinatie van mij en in veel tekeningen vind je dit terug. Doordat ik bijvoorbeeld apparaten en voorwerpen openwerk en dan vrijelijk invul wat er zich binnenin bevindt. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een volledig ander gevoel of betekenis.
Ik associeer op vorm, betekenis en werking en daarbij ontstaan nieuwe combinaties. Vaak verrassend, vreemd en grappig, maar ook met een vreemd soort logica, in een fantastische en surreële wereld.
Veel inspiratie vind ik in de trein of onderweg, waar mijn geest over en door het landschap zweeft en nieuwe verbindingen legt tussen dingen die ik zie en vind. Een filosofische kijk op de wereld en mezelf. Wie ben ik? Wat is mijn 

werkelijkheid en in hoeverre bepaal ik zelf hoe deze er uit ziet?
Het zijn pentekeningen op papier. Ik werk met fineliners. Door arcering creëer ik licht en ruimtelijkheid, wat de tekening doet leven. Het is belangrijk om de tekeningen zo realistisch mogelijk te maken, zodat de vervreemding des te sterker overkomt. Dit is een bewerkelijke en bijna ambachtelijke techniek. Een tekening kost gemiddeld al gauw 32 tot 40 uur."

Ga voor meer info over Redmer naar www.redmerhoekstra.nl.

Sjoerd Tegelaers is in 2014 afgestudeerd in de richting Fine Art (painting) aan de AKI (ArtEZ Hoge School voor de Kunsten) in Enschede, waarna hij in 2015 een postgraduate studie in printmaking volgde aan de Eugeniusz Geppert Academy of Art in Wroclaw (Polen).

Sjoerd over zijn werk

"Mijn werken zijn een reflectie op het leven dat ik leid, en de dingen die ik denk, zie, voel en ervaar. Ik geloof dat het door middel van kunst mogelijk is om dingen te vangen of uit te beelden die met woord en zin moeilijk te communiceren zijn. In mijn werken probeer ik situaties in beeld te brengen door mensen, dieren, objecten, landschap en architectuur bij elkaar te brengen, en deze elementen, door ze aan symboliek, metaforen, en filosofische statements te koppelen een extra gelaagdheid te geven. Mijn werk oogt 'illustratief' door het verhalende aspect dat er in verborgen zit. Maar er is niet 

één waarheid of één manier om dit 'verhaal' te lezen. Ik wil toeschouwers eerder een venster bieden waarin zelfreflectie mogelijk wordt, en waarin herkenning (van een moment, gevoel of gedachte) de grondslag heeft."

Ga voor meer info over Sjoerd naar www.sjoerdtegelaers.com.