Shopkeepers (nationale fotoweek)

SHOPKEEPERS (NATIONALE FOTOWEEK)

VRIJ 12 T/M ZO 21 SEPTEMBER

NAtionale Fotoweek

Lindenberg huis voor de kunsten is partner van de Nationale Fotoweek. In het Expo-Podium is de serie Shopkeepers van Niels Helmink te zien. We organiseren ook een dag vol workshops, lezingen en informatie over onze activiteiten in op het gebied van de fotografie. Meer informatie daarover staat vanaf 1 september op onze website.

Thema: geluk

Geluk. Wat is jouw geluk? Voor iedereen is dat anders en je kunt er ook een eigen invulling aan geven. De tweede Fotoweek staat in het teken van geluk. Wat is jouw geluk en hoe verbeeld je dat?

Shopkeepers

In de serie 'Shopkeepers' portretteerde Fotograaf Niels Helmink kleine middenstanders. Hij fotografeerde de schoenmaker, de kapper, het friethuis en de hoedenmaker door heel Nederland. Al jaren op hun vaste plek achter de toonbank in een vrijwel onveranderd interieur vormen de winkeliers en hun winkel een onlosmakelijk met elkaar verbonden geheel. Achter hen een deur die toegang biedt naar de bovengelegen woning, ernaast een klok. Het verstrijken van de tijd is een centraal gegeven in deze fotoserie. Het is hier vijf voor twaalf, over niet al te lange tijd zullen de winkels alleen nog in deze vorm bestaan: als foto. Helmink heeft de tijd even stilgezet. Een aantal van de gefotografeerde winkels is inmiddels al ter ziele gegaan.

Het interieur is op de foto in zijn geheel zichtbaar, van vloer tot plafond. Tot in detail is te zien wat de betreffende winkelier in de aanbieding heeft. De foto's werpen je terug naar een tijd waarin het winkelaanbod nog zeer divers was en iedere winkel zijn eigen specialiteit had. Voor een pond gehakt ging je naar de slager en voor een brood naar de bakker. Afhankelijk van welke generatie je bent kijk je naar de foto's met een gevoel van herkenning of vervreemding. Het project is in boekvorm uitgebracht en de foto's zijn opgenomen in diverse kunstcollecties.

De expositie is te bezichtigen van vrijdag 12 t/m zondag 21 september.

Titel bijgeleverde foto:

A. Hol Schoenen, 2008

Blijf op de hoogte!

Lees maandelijks over de leukste activiteiten bij de Lindenberg in onze nieuwsbrief.