10-01-2024

Wij herdenken 80 jaar bombardement én bevrijding

In de week van 19 februari 2024 herdenken we in Nijmegen een zwarte dag in de geschiedenis: het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad op 22 februari 1944. Om hier met aandacht bij stil te staan vinden er in de stad allerlei initiatieven plaats, waaronder lichtprojecties op diverse gebouwen, voorstellingen en een muzikale vertelavond. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die plaatsvinden in de Lindenberg. Op dit moment zijn alle voorstellingen vol, mogelijk komen er in de aanloop naar 19 februari nog kaarten vrij, houd hiervoor de website en social media in de gaten. 

Words on war 

Maandag 19 februari 2024 VOL (de voorstelling is vol, je kunt jezelf wel aanmelden voor de wachtlijst)

Het woord is aan de (woord-)kunstenaars! Met woorden die ons mee terugnemen in de tijd naar 22 februari 1944, herdenken we tijdens de muzikale vertelavond Words on War wat er 80 jaar geleden is gebeurd tijdens het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad. We luisteren naar fragmenten uit 1944, maken de verbinding naar het heden en ook de oorlog(en) van vandaag de dag komen aan bod.

Dit programma is een productie van Meneer Otis in samenwerking met Lindenberg Cultuurhuis. 

Meer info >>>

Het Gelegenheidsbombardement

Woensdag 21 februari (middag- en avondvoorstelling) BEIDEN VOL (de voorstellingen zijn vol, je kunt jezelf wel aanmelden voor de wachtlijst)

De Stokerij Schiedam speelt tachtig jaar na het geallieerde bombardement op de binnenstad van Nijmegen een bijzondere voorstelling: Het Gelegenheidsbombardement. 

In Het Gelegenheidsbombardement combineert Anne Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van een jonge Nijmeegse vrouw en een jonge Amerikaanse piloot. Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. Voor iedereen vanaf 12 jaar. Het Gelegenheidsbombardement speelt exclusief in Lindenberg Cultuurhuis om 15.00 uur en om 20.00 uur. 

Meer info >>>

 

Uitlichten van muurschildering Market Garden

Gehele week van 19 februari

Het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 had letterlijk en figuurlijk een enorme impact op de stad en haar regio. De stad is de vernietiging van meerdere gebouwen nooit meer te boven gekomen. Om hier met aandacht bij stil te staan, zijn er in de week van 19 februari in de binnenstad lichtprojecties op verschillende gebouwen te vinden. Onze bijzondere muurschildering over operatie Market Garden op de gevel van ons gebouw aan de Ridderstraat wordt deze week uitgelicht. 

Alle activiteiten vinden plaats in het kader van ’80 jaar Vrijheid’ waarbij in vijf Gelderse regio's de bevrijding wordt herdacht. Alleen in de regio Nijmegen wordt ook de 80-jarige herdenking van het verwoestende bombardement op de binnenstad in het programma opgenomen. Kijk hier voor het volledige programma.