11-05-2024

Doe-het-zelf organiseert UTO: cultureel muziekfestival voor jongeren

Op zaterdag 25 mei organiseren we vanuit ons Doe-het-zelf MeeMaakPodium de tweede editie van het culturele muziekfestival UTO in de Lindenberg. UTO is een festival voor alle jonge mensen in Nijmegen: Nederlanders, nieuwe Nederlanders, internationale studenten; iedereen is welkom. Mensen, muziek, eten en kunst van over de hele wereld komen hier samen. Voorafgaand aan het festival spraken we Maher, programmamaker bij Doe-het-zelf én initiatiefnemer van UTO, en stelden we hem wat vragen.

Hoi Maher! Vertel, waar komt het idee van UTO vandaan? 

“UTO is een paar jaar geleden bedacht door vijf studenten, waaronder ikzelf. Samen volgden we een training bij Music Moves over het organiseren van evenementen. Deze kennis wilden we graag in de praktijk brengen door iets te organiseren voor een goed doel. Aangezien ik zelf een achtergrond heb als nieuwkomer, wilde ik iets doen voor deze doelgroep. Zo kwamen we uiteindelijk op het idee van UTO. We hebben al één keer eerder een editie georganiseerd, dit was bij Hubert in 2022.”

En wie zijn er bij deze nieuwe editie nog betrokken bij de organisatie? 

“Eigenlijk zijn we alle vijf nog betrokken, maar ik heb de grootste rol als organisator en programmamaker vanuit Doe-het-zelf. Daarnaast heb ik nog wat mensen om me heen verzameld met wie ik dit samen doe. Een vormgever, een fotograaf, iemand die de flyers uitdeelt, iemand die de social media doet. Dit zijn ook allemaal nieuwkomers, familieleden en goede vrienden van me, die samen met mij iets moois willen organiseren.” 

Waar komt de naam vandaan, UTO? 

“UTO komt van utopia. Het idee van het festival is namelijk dat we een plek tot stand brengen waar iedereen zich thuis voelt en zijn cultuur kan uiten. Op deze manier kunnen we mensen verbinden en samen een utopia creëren.” 

Wat is jouw doel voor dit festival? Wat hoop je te bereiken? 

“Ik hoop alle bezoekers een thuisgevoel te geven, een plek waar ze met elkaar kunnen verbinden. Ook willen we graag meerdere edities gaan organiseren. De derde editie staat trouwens al gepland, tijdens de Zomerfeesten op Stadseiland Stek op zondag 14 juli! Van 14.00 uur tot 19.00 uur.” 

Tot slot: wat kunnen bezoekers verwachten van UTO in de Lindenberg? 

“Van alles! Er worden workshops gegeven in Dabke, schilderen en djembé, er is Henna, er is een Open Podium met livemuziek (Oekraïens, Engels, Arabisch, Koerdisch en Turks), er worden hapjes en drankjes geserveerd. En er komen twee DJ’s: DJ Santana, met Afro beats, en DJ MaHerrie, dat ben ik zelf. Ik draai Midden-Oosterse muziek met Europese ritmes, Arabische techno, Arabische acid en Oriental muziek. Een heel divers programma dus.” 


Meld je gratis aan voor UTO via deze link! 
 

UTO | zaterdag 25 mei | 16.00 - 22.00 uur | Lindenberg Centrum | entree gratis | eerste drankje gratis | activiteit in agenda

Inschrijven en kaartverkoop seizoen 2024-2025

Op ma. 27 mei start de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen (sep. '24 - mei '25) en op wo. 29 mei starten de cursusinschrijvingen voor de cursussen die starten in september.