18-09-2023

Expositie Mario Sergio Alvarez

Te zien van 4 t/m 31 oktober 2023 in ons Expo Podium

De Cubaanse kunstenaar Mario Sergio Alvarez (Havana, Cuba, 1993) woont inmiddels twee jaar in Nederland. Een periode waarin hij zich moest vormen naar nieuwe systemen, en hij zijn passie voor kunst moest opgeven om te kunnen overleven. In de afgelopen twee jaar – het begin van zijn integratieproces in een andere cultuur – voerden chaos en onzekerheid de boventoon. Afbreken om iets nieuws te beginnen werd letterlijk zijn bestaan: als immigrant demonteerde hij keukens.

Maar verbeeldingsdrang wortelt diep en komt ook altijd weer tot bloei. In deze serie onderzoekt Mario de vorming en representatie van identiteit via een beeldend vervolg op George Orwells Animal Farm: een bekende roman die commentaar levert op het Russische totalitaire regime, waarbij een groep dieren de macht in eigen handen neemt. Hij wil weten wat de toekomst is van de dieren die in dit boek worden gegeten, en als gevolg daarvan, hoe Orwell over het hier en nu zou schrijven.

Op verlaten meubelstukken zijn afbeeldingen te zien van slapende dieren. Sporen van reizen, thuis en (on)rust worden gecombineerd tot gefragmenteerde verhalen over identiteit.

Mario Sergio Alvarez woont en werkt in Nijmegen.