15-09-2023

over vrijheid in de breedste zin van het woord

9 t/m 12 oktober organiseert de Lindenberg samen met de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid en Haagsch College een nieuwe editie van Free Future College. Ook deze derde editie draait volledig om vrijheid en onvrijheid, binnen de thema's diversiteit, migratie, mensenrechten, acceptatie, vrijheid van meningsuiting, veiligheid, seksuele vrijheid en economische vrijheid. Overdags komen middelbare scholieren op bezoek voor gesprekken en workshops, 's avonds is een openbaar lezingenprogramma met vier inspirerende sprekers. Projectmedewerker Cindy vertelt meer. 

Dagprogramma voor scholieren 

“We hopen dat het thema vrijheid nog meer op de agenda van jongeren komt én blijft. Het gaat om meer dan oorlog en vrede. We bespreken vrijheid in de breedste zin van het woord,” vertelt Cindy. “Splinter Chabot ontvangt de scholieren en gaat met hen in gesprek aan de hand van stellingen. Daarna gaan ze in allerlei workshops aan de slag met het thema. ” Leerlingen kunnen letterlijk en figuurlijk hun stem laten horen, ze kunnen bijvoorbeeld aan de slag met graffiti, spoken word, rap, technologie of fake news. Ze kunnen bouwen en debatteren met de 11Luchtmobiele brigade. Ze onderzoeken en ondervinden, luisteren en spreken of bedenken wat ze mee zouden nemen als ze vannacht moesten vluchten.  

Cindy was ook betrokken bij de twee eerdere edities van Free Future College. “Het programma biedt leerlingen iets waar ze in het dagelijks leven misschien niet altijd bewust mee bezig zijn, terwijl het wel onderwerpen zijn die in hun leven een belangrijke rol spelen. Het is mooi om te zien hoe zeer uiteenlopende meningen door zulke jonge mensen op een respectvolle manier besproken worden. Dat vind ik belangrijk: dat de leerlingen zich veilig en vrij genoeg voelen om zich uit te spreken.”  

 Avondprogramma voor iedereen 

Het avondprogramma van Free Future College is openbaar toegankelijk en geschikt voor volwassenen van alle leeftijden. Er zijn vier avonden met vier sprekers, waar je voor €4,50 naartoe kan. Op maandag 9 oktober vertelt filosoof, documentairemaker en schrijver Doortje Smithuijsen over ons digitale gedrag. Filosoof Lammert Kamphuis vertelt op dinsdag 10 oktober over filosofie als praktisch medicijn tegen polarisatie. Op woensdag 11 oktober neemt historica Beatrice de Graaf ons mee in de grote problemen uit de geschiedenis – en hoe we daar als mensheid weer uitkwamen. De laatste spreker op donderdag 12 oktober is onderzoeker en China-expert Ties Dams. Hij vertelt over supermacht China en de leiding van keizer Xi Jinping.  

Lees meer over Free Future Collega op de website.
Koop je tickets voor het avondprogramma op onze website.

Free Future College wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, de Gemeente Nijmegen en V-Fonds.