6-02-2023

Broedplaatsproject met kinderen van Basisschool De Luithorst

De afgelopen maanden vond op initiatief van De Broederij, in samenwerking met de Lindenberg, het Broedplaatsproject plaats. Tien kinderen uit de groepen 6 en 7 van Basisschool De Luithorst maakten onder schooltijd – samen met docenten van en via De Broederij en de Lindenberg – een plan over wat zij op creatief vlak wilden leren. En dat niet alleen, de kinderen bedachten in hun plan namelijk ook hoe ze deze gift terug wilden gaan geven aan de samenleving. Dit deden ze door het bedenken van een tegenprestatie, waarbij ze hun nieuwe talenten inzetten voor een ander; in dit geval de wijk en de buurtbewoners.

Kunstlessen bij De Broederij
De kinderen kozen, middels een democratisch proces, voor graffiti, fotografie en taarten bakken. Gedurende 8 weken, waarin al deze disciplines met elkaar verweven werden, ging de groep hier vol enthousiasme mee aan de slag bij De Broederij. Zo leerden de kinderen van de fotograaf over perspectief en compositie en van de graffitikunstenaar over de beste spuittechnieken.

Feest en kunstwerk voor de wijk
Deze nieuwe vaardigheden gebruikten de kinderen voor hun tegenprestatie. Zo ontstond het idee voor een feestelijk graffitikunstwerk voor de wijk om mensen vrolijk en blij te maken. De teksten die de kinderen bij het kunstwerk verzonnen: 'Straal, vier feest en geniet het allermeest' en 'Strooi een beetje sprinkel over je leven'. Het kunstwerk werd geopend met een feest voor de wijk, om mensen met elkaar te verbinden, ook met oog voor de eenzamere mensen. Het kunstwerk is te zien in de achtertuin van De Broederij. Een mooie plek die vanaf de straat te bewonderen is. Wanneer je goed kijkt zie je dansende dieren, een varken die zijn rokje verliest, twee vossen bij het kampvuur en een konijn bij de bloemenkraam.

De opkomst was groot en de reacties op zowel het kunstwerk als het feest waren erg positief. En de kinderen hebben diverse nieuwe vaardigheden geleerd en daadwerkelijk iets bijgedragen aan hun wijk. Een succesvol project dus!

Inschrijven en kaartverkoop seizoen 2024-2025

Op ma. 27 mei start de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen (sep. '24 - mei '25) en op wo. 29 mei starten de cursusinschrijvingen voor de cursussen die starten in september.