Krant 30-jarig jubileum De Muze

Openbare basisschool de Muze in Nijmegen-Oost viert dit jaar haar 30-jarig bestaan, en deed dit onder andere met een feestelijke krant. Deze krant werd gemaakt door de leerlingen van de Muze onder begeleiding van Mirjam van Zelst, kunstvakdocent van Lindenberg op School.

We stelden haar wat vragen over de totstandkoming van deze bijzondere productie, en geven een klein voorproefje van hoe deze kleurrijke krant eruit is komen te zien.

Hallo Mirjam, wat was jouw rol bij het maken van deze krant?

Ik heb het project samen met Ingrid Koorneef, die docent is bij de Muze, gecoördineerd. Verder heb ik acht lessen verzorgd met een kleine redactiegroep. Deze redactie bestond uit twaalf zeer gemotiveerde leerlingen uit groep 7 en 8, die zich hier zelf voor aan hebben gemeld. Daarnaast heb ik samen met Kim Schouten, een moeder van een van de leerlingen, ook de vormgeving van de krant voor mijn rekening genomen.

Hoeveel kinderen hebben uiteindelijk aan de krant meegewerkt en wat hebben ze gedaan?

Alle kinderen van de Muze, dus van groep 1 t/m 8, hebben op de een of andere manier een bijdrage geleverd aan deze krant. De leerlingen van de onderbouw hebben in twee lessen een beeldend werk voor in de krant gemaakt, waarbij ze in kleurrijke letters onder andere de woorden ’30 jaar’ vorm hebben gegeven. Dit werk stond op de voorkant van de krant. Verder hebben ze nog allerlei andere feestelijke tekeningen gemaakt waarmee de krant versierd werd.

De leerlingen van groep 5, 6 en 7 hebben twee workshops gevolgd bij kunstvakdocenten van Lindenberg op School. In een daarvan maakten ze onder begeleiding van Mirjam van Casteren een klei-animatie met vrolijk gekleurde poppetjes. Deze kwamen overal terug in de krant. In de andere workshop maakten de leerlingen een eigen rap voor de school, waarbij ze begeleid werden door rapdocent Jaromir Alphenaar (Djahboy). De tekst van deze rap werd ook afgedrukt in de krant.

De redactiegroep heeft in de aanloop naar de jubileumfeestweek vijf naschoolse lessen bij mij gevolgd. In de week zelf hebben ze nog meegedaan aan drie lessen, waarin ze onder andere de interviews af hebben genomen die in de krant gepubliceerd zouden worden.

Kun je iets vertellen over wat de rol was van de redactie en hoe zij het ervaarden?

De redactie heeft verschillende interviews afgenomen, waarvoor ze ter voorbereiding zeer serieus aan de slag gingen met het bedenken van de vragen. Daarnaast hebben ze verslagen geschreven van een aantal activiteiten in de feestweek, waaronder de taartenbakwedstrijd ‘Heel de Muze bakt!’. Achteraf hebben ze alle teksten uitgewerkt zodat die klaar waren om geplaatst te worden in de krant.

In eerste instantie interviewden ze elkaar, waarbij ze onder andere vragen stelden over hoe ze het leven op school ervaren en waarom ze meedoen aan de redactie. Ook Dominique Janssen, de directeur van de Muze, werd uitgebreid geïnterviewd over een breed scala aan onderwerpen: van de vraag of ze vroeger een beugel gehad heeft tot aan de strikvraag wie alle vorige directeuren waren.

Daarnaast mochten ze tijdens de feestweek Grete Visser van D66 interviewen, de Nijmeegse wethouder van Onderwijs, Welzijn en Zorg. Zij kreeg onder meer vragen over wat een wethouder eigenlijk doet en wat de plannen van de gemeente zijn voor alle Nijmeegse scholen.

Maar het spannendst vonden de redactieleden het interview met burgemeester Hubert Bruls, die de schoolmarkt kwam openen en de taarten van de taartenbakwedstrijd mocht komen proeven. Bij de opening werden ze ook nog op het podium geroepen en mochten ze met de burgemeester op de foto!

Hoe lang hebben jullie over het maken van de krant gedaan en hoe werd de krant verspreid?

We zijn er in totaal vier weken mee bezig geweest. In die tijd kregen de leerlingen twee lessen per week van mij. Het meeste werk hebben we verzet in de jubileumfeestweek. De krant werd na het drukken verspreid door de school zelf.

Normaal verzorg je voor Lindenberg op School onder andere het Kinderpersbureau. Hoe was dit project in vergelijking met het Kinderpersbureau?

Bij het Kinderpersbureau hebben we meer lessen verspreid over langere tijd. Nu was het een korter lopend project met de jubileumfeestweek als piekmoment. Dat alle klassen binnen de school hun bijdrage hebben geleverd maakte het ook bijzonder. Het was mooi om te zien dat alle leerlingen echt hun best hebben gedaan op hun bijdragen.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal en ook een Kinderpersbureau bij jullie op school? Neem contact op met Lindenberg op School via onderwijs@delindenberg.com