De eerste maand van het nieuwe schooljaar 2022-2023 zit erop! De kunstvakdocenten van Lindenberg op School zijn ook weer volop actief op de scholen in Nijmegen en omgeving. Onder die docenten zijn een hoop oudgedienden, maar we verwelkomen dit jaar ook een heel aantal nieuwe collega’s die ons team komen versterken.

We spraken met een aantal van deze kunstvakdocenten die sinds begin van dit schooljaar bij ons zijn begonnen, en vroegen ze hoe ze het werk tot nu toe ervaren en vanuit welke achtergrond ze bij ons zijn komen werken. “Als ik weer terugkom op school, wordt ik op het schoolplein al toegezongen door de leerlingen. Ze zijn duidelijk blij om met mij met muziek aan de slag te gaan!”

Olaf Mulders

Muziekdocent PO

"Ik geef les op De Oversteek (groep 3 t/m 8) en op NSV 2 (groep 4 t/m 8). Later dit schooljaar ga ik ook nog lesgeven op Het Kleurrijk. Ik heb een goede start gemaakt op de scholen en haal veel plezier uit mijn werk! 

Het voor de klas staan met een gitaar, het samen zingen en bewegen is zo leuk dat het soms niet echt als werken voelt.

Ik zie de leerlingen niet elke week, maar ze zijn meestal wel heel enthousiast over de lessen. Als ik weer terugkom op school, wordt ik soms op het schoolplein zelfs al toegezongen door de leerlingen! Ze zingen dan de liedjes die we samen geleerd hebben. De leerkrachten gaan vaak na mijn les ook nog zelf met de muziek die we behandeld hebben aan de slag.


De leerlingen mogen zelf voorstellen doen welke liedjes ze zouden willen zingen. Ik kijk dan of ze geschikt zijn - qua tekst maar ook of ze passen bij de leerdoelen en thema's die ik aan de lessen gekoppeld heb. Zo kwam een groep 8 met de vraag of we het nummer 'Never gonna give you up' van Rick Astley konden leren, wat heel bekend is geworden door een virale internetmeme: het 'Rickrollen'

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

 

Ik probeer de leerkrachten ook altijd bij de muziekles te betrekken. Het is mooi om te zien dat sommige leerkrachten er dan tijdens de les achter komen dat ze muzikaler zijn dan ze in eerste instantie van zichzelf dachten.

Natuurlijk zijn er ook leerlingen die de muziekles minder leuk vinden: bijvoorbeeld omdat het teveel prikkels geeft, of de keuze van de liedjes niet echt waarderen. Ook deze leerlingen benader ik positief, en meestal bespreek ik dan na de les met de leerkracht van de groep waar sommig lastig gedrag vandaan zou kunnen komen. In de toekomst wil ik me graag verder verdiepen in kinderen met 'labels', dit lijkt me een mooie uitdaging.

Naast mijn werk voor de klas volg ik nu de opleiding tot muziekdocent aan ArtEZ in Zwolle. Eerder heb ik mijn pedagogisch-didactische getuigschrift al gehaald en op het MBO en HBO lesgegeven. Het lesgeven op basisscholen bevalt nu zo goed dat ik daar helemaal vol voor ga!"

 

Rieco Assink

Muziekdocent PO

"Ik geef sinds september muziekles op de Prins Mauritsschool aan groep 5 t/m 8. Later dit schooljaar ga ik daar ook groep 1 t/m 4 lesgeven.

Van oorsprong ben ik muziektherapeut, maar ik wilde daarnaast les gaan geven in het onderwijs zodat ik ook nog op een andere manier met muziek bezig kan zijn.

Daarom ben ik bezig met de deeltijdopleiding Docent Muziek op Maat aan de ArtEZ in Zwolle, en geef ik nu ook een dag per week les voor Lindenberg op School. 

Als muziektherapeut gebruik je muziek vooral als middel om met gevoel en gedrag bezig te zijn. In mijn muzieklessen op school kan ik meer concentreren op de muziek zelf - het heeft daar een andere functie.

 

Op de Prins Mauritsschool geef ik zowel binnen als buiten schooltijd les. Tijdens de muzieklessen onder schooltijd ben ik dit schooljaar tot nu toe vooral bezig geweest met zang, het samen luisteren naar muziek en het ophalen van de voorkeuren van de leerlingen. Hierbij heb ik een duidelijk idee wat ik de leerlingen wil leren, onder andere vanuit de vaardigheidslijnen van Lindenberg op School.

Naast het deel van het programma dat vaststaat probeer ik ook altijd een deel van de les in te ruimen voor muziek die leerlingen zelf aandragen. Hierbij let ik wel op dat de nummers geschikt zijn: sommige muziek is technisch te lastig om mee aan de slag te gaan tijdens de muziekles.

Wat ik leuk vind om te merken is dat de meeste leerlingen tijdens de muzieklessen enthousiast meezingen als we dat samen gaan doen. Ik hoor van sommige collega-studenten dat zang in een groep voor veel kinderen spannend is, maar die ervaring heb ik gelukkig nog niet. Ik merk wel dat de kinderen in groep 5 en 6 wat onbevangener zijn dan in groep 7 en 8. In de hogere groepen worden kinderen helaas vaak onzekerder in het zingen.

De buitenschoolse muziekles is een vorm van BSO, en heeft een speelser karakter. Daardoor kan ik daar andere dingen aanbieden dan in de muziekles. Tot nu toe zijn we daar bezig geweest met body percussie en djembé. Als drummer heb ik veel ervaring met percussie, dus dat kan ik daar mooi in toepassen.

Wat ik heel fijn vind van werken voor Lindenberg op School is de ondersteuning vanuit de organisatie die ik als nieuwe docent krijg. Na mijn eerste lessen werd ik gelijk gebeld door Joos Damen om te horen hoe het was gegaan. Ook nodigen ze me actief uit voor verschillende interessante workshops om mijn kennis te verdiepen. Verder is het heel prettig dat ik tijdens de lessen de beschikking kan hebben over allerlei instrumenten vanuit de Lindenberg. Dit geeft mij veel ruimte om mijn lessen in te richten zoals ik wil."

 

Dit artikel stond ook in de nieuwsbrief van Lindenberg op School. Schrijf je in!

E-mailadres