Inschrijven

Icon/Lesvorm Kies lesvorm
  • Icon/Docent Docent(en): 
  • Icon/Leeftijd
  • Icon/Datum
  • Icon/Frequentie Frequentie: 
  • Icon/Lessen Aantal: 
  • Icon/Locatie Locatie: 
  • Icon/Datum Lesdag: 
Icon/Locatie Locatie
Icon/Datum Lesdag
Vooropleiding theater
€ 859,-
Bekijk opties

Vooropleiding theater

Icon/Docent Docent(en): Patrick Feijen , Ronald Naar , Annigje de Winter , Neeltje Camp , Nina Fokker

Icon/Lessen Aantal: 18 lessen

Icon/Datum Startdatum: 15 jan

Icon/Datum Lesdag: zaterdag

Icon/Datum Lestijd: Klik op "Bekijk opties"

Icon/Leeftijd Leeftijd: 16 - 25 jaar

Icon/Locatie Locatie: Centrum

Icon/Frequentie Frequentie: Wekelijks

Wat kun je verwachten?

De vooropleiding theater is er voor iedereen tussen de 16 en 25 jaar die geïnteresseerd is in het theatervak. Het is een oriëntatie op wat er allemaal komt kijken als je van theater je beroep wilt maken. Wil je naar een MBO- of HBO toneelschool? Dan zorgt deze cursus voor een goede voorbereiding op de audities daar. De vooropleiding is bedoeld voor jongeren met (ruime) toneelervaring, die beter willen leren toneelspelen en theater maken. Twijfel je of je voldoende toneelervaring hebt? Neem contact op met de docenten of kom auditie doen. De cursus is zeker ook geschikt voor jongeren die gewoon meer over theater willen leren, als verdieping op hun ervaring.  

Auditie

Om op de vooropleiding te komen, moet je auditie doen. We kijken naar houding, motivatie, (sociale) vaardigheden, schoolsituatie en je bereidheid iets onbekends te leren. De auditie vindt plaats op 9 september 2023. Meedoen met de auditie is kosteloos. Na de auditie krijg je de uitslag of je bent toegelaten tot de vooropleiding theater.

Lees meer

Wat leer je?

In deze cursus oriënteer je je op theater als beroep. Je maakt kennis met de verschillende theaterscholen en met de wereld van de professionele acteur, regisseur, performer of theaterdocent. Door het intensieve lesprogramma krijg je beter inzicht in jouw eigen theatrale vaardigheden. Je krijgt in deze cursus meer inzicht in je eigen theatrale vaardigheden; waarin ben je goed en aan welke vaardigheden moet je nog werken. Door hier meer inzicht in te krijgen kun je nog beter de keuze maken of je auditie voor een theateropleiding gaat doen. 

Opzet van de vooropleiding

Een lesdag op de vooropleiding theater geeft een goede indruk van een lesdag op een toneelschool; je krijgt gemiddeld drie lessen per dag en de dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. In die tijd ga je intensief aan de slag met theatervakken die door verschillende docenten gegeven worden: Improvisatie, Spel en tekst, Mime en beweging, Stem en zang en Dramaturgie. We verwachten dat je op tijd komt. Om 10 uur beginnen betekent eerder al aanwezig zijn. 

Er zijn twee pauzes: de eerste is van 12.30 - 13.00 uur, de tweede van 14.30-15.00 uur Daarnaast krijg je informatie over de verschillende toneelscholen in Nederland en ontdek je welke school of richting bij je past. De cursus beslaat 20 zaterdagen tussen september en april. (Uitgezonderd de vakanties, de open dagen en eindexamens.) We verwachten dat je alle leszaterdagen beschikbaar bent. 

Lesmethode

De vooropleiding werkt procesgericht. Als je het vak in wilt, heb je uit te zoeken wie je bent als mens en wat bij jou past. In die ontwikkeling geven we je veel ruimte. Het team is klein, we werken in een veilige leeromgeving, met een groot groepsgevoel. Je leert jezelf kennen als speler en als maker. Zoals jij bent en zoals je in de groep staat. Makersschap staat centraal. Er is veel ruimte om met volop eigen materiaal een stijl te ontwikkelen die echt bij jou past. Halfweg de cursus presenteer je een zelfgemaakte solo, die je in lessen daarna verder vormt, samen met de groep en de docenten. Daarnaast werken we ook met gastdocenten. Ervaren mensen uit het werkveld, bevlogen in het vak en enthousiast om met jou aan de slag te gaan. De groep leerlingen bestaat uit maximaal 12 personen.

Accepteer Statistieken Cookies Om deze video te bekijken.

Wie geeft er les?

Patrick Feijen

Patrick Feijen is dramaschrijver/scriptschrijver en theaterdramaturg. Hij schreef voor muziektheatergroep Crux, jongerentheater Station2Station, Theatergroepen Vis à Vis en Odd Enjinears. Hij schreef soap (ONM en GTST) en het scenario voor de Waalsprongfilm. Voor de Lindenberg schreef hij o.a. het jongerentheaterstuk ‘Zier’ en de kindermusical ‘Tim’.

Patrick is als docent dramaturgie & beeldanalyse verbonden aan de parttime opleiding Theatermaker voor het Amateurtheater. Daarnaast is hij artistiek co-coördinator bij Theaterlab De Schuur in Arnhem.

Patrick Feijen is dramaschrijver/scriptschrijver en theaterdramaturg. Hij schreef voor…

Lees meer

Ronald Naar

Stemdocent Ronald Naar studeerde af als wijsgerig pedagoog en richtte zich daarna op drama, stem en zang. Hij gaf drama aan de bovenbouw van de Vrije School Nijmegen en werkte daarna aan een PABO en voor het APS (onderwijskundig adviesbureau). Daarnaast leidt hij het vocaal ensemble ‘de Strepsils’, geeft hij workshops en vertolkt hij liedjes. 
Ronald is zowel geïnspireerd door het Roy Hart Theatre (fysieke stemexpressie) als door diverse benaderingen van de zangstem. Hij treedt op met Franse chansons die hij verbindt met verhalen. Ronald vindt het belangrijk dat een (zang)stem als vanzelf stroomt. Authenticiteit en zeggingskracht gaan vaak samen.

www.zingenddoorhetleven.nl

Stemdocent Ronald Naar studeerde af als wijsgerig pedagoog en richtte zich daarna op drama, stem…

Lees meer

Annigje de Winter

Annigje de Winter is artistiek leider, regisseur en dramadocent. Ze is medeoprichter van TG de Winter, een theatergroep die smerig realistisch theater maakt over de falende, maar toch gelukkige mens. 

Bij de LOT verzorgt Annigje de lessen spel en tekst. Deze lessen gaan vooral over het vinden van vrijheid om met diverse teksten te leren spelen. Hierbij wordt geoefend in omgaan met je eigen instrument bij reeds bestaande teksten, maar ook wordt je eigen makerschap gestimuleerd.

Annigje de Winter is artistiek leider, regisseur en dramadocent. Ze is medeoprichter van TG de…

Lees meer

Neeltje Camp

Neeltje van Camp maakt theater, presenteert, geeft les en speelt graag zelf. Bij alles wat ze met theater doet wil ze haar publiek laten ervaren hoe laagdrempelig en verbindend theater kan zijn, en vooral ook hoe leuk en zinvol het is.

Neeltje heeft aan de ArtEZ in Zwolle de opleiding Docent Drama gevolgd, en daar ook een master Kunsteducatie afgerond. Verder heeft ze zich in workshops verdiept in verschillende aspecten van theater, waaronder mime, scenografie, stemvorming en transparant spel. Ze heeft ruime ervaring in de theaterwereld, onder andere als theaterdocent, regisseur, actrice en productieleider.

Bij de Lindenberg is Neeltje docent Elementair Spel en Improvisatie aan de LOT en houdt ze zich als docent en organisator bezig met Cultuureducatie met Kwaliteit. Verder is ze spelregisseur van The Westside Story aan het NSG en docent Drama aan de HAN. Daarnaast werkt ze met haar eigen bedrijf Neeltje Producties voor verschillende opdrachtgevers, van de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid tot Pluryn, Cinekid filmfestival en KION.

 

Neeltje van Camp maakt theater, presenteert, geeft les en speelt graag zelf. Bij alles wat ze met…

Lees meer

Nina Fokker

Lees meer
E2B53931-9C07-4BD0-A88C-C534B0C7BD74
EA2C691E-C30D-4A76-AA33-D67DEC28094F

Locaties

Lindenberg Centrum

Ridderstraat 23,
6511 TM Nijmegen, Google maps