21-03-2023

Met de expositie PRUTSWERK. het museum. laten studenten zien dat falen oké is

4 t/m 26 april 2023 is in het Expo Podium van Lindenberg Cultuurhuis PRUTSWERK. het museum. te zien. PRUTSWERK. het museum. is een interactieve expositie, gericht op jongeren, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen in faalverhalen, je je eigen slechte eigenschappen en fouten mag delen en je zal merken dat je niet de enige bent die wel eens een stomme keuze maakt. Naast de expositie zijn er vier evenementen te bezoeken waaronder een lezing van Radboud Reflects. Wij spraken organisator Esmée Mooren. 

Wat kunnen we verwachten van PRUTSWERK. het museum.?  

“Een interactieve expositie, waarbij verschillende zintuigen worden aangesproken: kijken, lezen, luisteren, doen. Er komt bijvoorbeeld een ‘EigenSCHAP': een schappenkast waarbij je als bezoeker aan kan geven welke slechte eigenschap jij hebt – en kunt zien dat veel anderen die eigenschap óók hebben. De expositie is gericht op jongeren van 14 tot en met 27 jaar, maar is voor iedere leeftijd leuk en herkenbaar om te bezoeken”. 

Hoe is PRUTSWERK. het museum. ontstaan? 

“De expositie is bedacht, gemaakt én gebouwd door Nijmeegse studenten. Het idee ontstond toen organisator Marijke Kok tijdens een vergadering iemand hoorde zeggen “ik leer altijd zo veel van mijn fouten”. Dit zette haar aan het denken. Wat leert diegene dan? Wat voor fouten zijn dit? En moet je altijd iets leren van je fouten? Met dit thema in het achterhoofd ontstond PRUTSWERK. het magazine. en nu dus PRUTSWERK. het museum. PRUTSWERK is ook een mooie manier gebleken om de studenten van het Radboud Creative Collective aan het werk te zetten: een collectief van studenten met talent voor schrijven, filmen, fotograferen, etcetera.” 

Wat hoop je dat bezoekers meenemen van hun bezoek?  

“Ik hoop dat onze bezoekers door deze expositie het gesprek wat vaker durven te voeren over falen en fouten maken. En dat het besef groeit dat je niet de enige bent die fouten maakt! Jongeren voelen tegenwoordig veel druk om te presteren, en wij hopen iets van de druk weg te halen: je mag ook best ergens slecht in zijn.” 

lees verder onder de foto

Organisatoren Marijke Kok en Esmée Mooren
Organisatoren Marijke Kok en Esmée Mooren

Wat vind je zelf het leukste prutswerk in de expositie? 

“Er is een portretserie van acht jongeren en hun verhalen rondom falen tijdens je studententijd. Een verhaal vind ik zelf heel grappig en zal voor veel studenten herkenbaar zijn: een meisje heeft zeven keer hetzelfde vak moeten herkansen. Een eerstejaars vak dat ze om allerlei redenen jarenlang niet haalde. Bij de allerlaatste kans, toen ze het vak echt moest halen om haar bachelor af te maken, heeft ze zich dagenlang opgesloten om te studeren en is het toch nog gelukt.” 

Kan je iets vertellen over de drie avonden die naast de expositie gaan plaatsvinden in de Lindenberg? 

“Op 11 april geeft Radboud Reflects de filosofische workshop: Falen en weer Opstaan. Op 13 april kan je aanwezig zijn bij een live opname van PRUTSWERK. de podcast. waarbij mediapersoonlijkheid Eva Eikhout te gast is. Op 20 april vertellen verschillende jongeren over hun grootste faalverhaal tijdens PRUTSWERK. de biecht. Kaarten zijn te koop via de website van de Lindenberg.” 

Heb je zelf nog een mooi prutsverhaal? 

“Ik was ooit op vakantie in Sicilië en toen sloot ik mezelf per ongeluk op in de badkamer van het hostel. Ik was totaal in paniek. Nu kan ik er om lachen, maar ik heb er wel een klein trauma aan overgehouden voor oude sloten, die vertrouw ik echt niet meer.” 

PRUTSWERK. het museum. is van 4 t/m 26 april te zien in de Lindenberg tijdens openingstijden. Klik hier voor tickets voor de liveopname van PRUTSWERK. de podcast.  en hier voor tickets voor PRUTSWERK. de biecht. Tickets voor de workshop van Radboud Reflects zijn hier te koop.

Inschrijven en kaartverkoop seizoen 2024-2025

Op ma. 27 mei start de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen (sep. '24 - mei '25) en op wo. 29 mei starten de cursusinschrijvingen voor de cursussen die starten in september.