“Hallo Arianne!”  

Arianne werkt sinds februari van dit jaar als programmeur bij de Lindenberg. Arianne bepaalt welke jeugdvoorstellingen én voorstellingen voor volwassenen je in de Lindenberg ziet (afgezien van de culturele verhuur en Doe-het-zelf). Een hele klus dus! Daarnaast doet dit rupsje nooitgenoeg ook nog wetenschappelijk onderzoek, o.a. naar robotica in het theater, werkt ze als freelance dramaturg én geeft ze gastlessen op theateropleidingen door het land.  

Arianne, vertel eens!  

“Ik ken de Lindenberg al mijn hele leven. Sterker nog, mijn ouders hebben elkaar in de Lindenberg ontmoet. Zonder de Lindenberg was ik er dus niet eens geweest haha. Het lijkt me erg leuk om het Lindenberg-publiek de komende tijd mee te nemen in wat ik zoal doe en tegenkom in mijn werk. Want als theaterprogrammeur ben je eigenlijk planner, criticus, trendwatcher, onderhandelaar, nieuwsjunkie en cultureel antropoloog in één. En natuurlijk theaterliefhebber.”  

Samenwerkingen in de stad - april 2024

Nu de voorstellingen voor seizoen 24-25 helemaal rond zijn - 27 mei start de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen - en de programmapresentatie op 26 mei ook al aardig vorm begint te krijgen, heeft Arianne weer wat meer tijd voor andere dingen. “Ik heb nu wat meer ruimte voor samenwerkingen met andere mensen, organisaties en theaters. Zo ben ik bijvoorbeeld in gesprek met programmeurs van de Stadsschouwburg en LUX om te kijken of we in het nieuwe seizoen een mooie voorstelling op locatie kunnen brengen. En ik ben met verschillende organisaties bezig met de invulling voor het Keti Koti Festival dat eind juni plaatsvindt in Nijmegen. Ook erg leuk!”

“En daarnaast gebeuren er op dit moment ook allerlei dingen bij Lindenberg Kunst en Technologie, waar ik ook voor programmeer, samen met mijn collega Sabine. Zo programmeren we op 22 mei in samenwerking met Radboud Reflects Contact met robots, een lezing met dans. Er komen dan dansers van ArtEZ die een improvisatiedans opvoeren met een robotarm van kunstenaar Bram Ellens, die hier eerder ook stond met zijn expositie Robots op sterk water. En op Tweede Pinksterdag  zijn we met Kunst en Technologie bij het fantasyfestival Novia Magica Lite in de Stevenskerk. We programmeren daar The Oracle, een kunstwerk van collectief Telemagic, dat is een soort oude arcade machine. Daar gooi je een muntje in en door middel van AI krijg je dan je eigen toekomstvoorstelling. Gaaf toch?”

 

De seizoensoverdracht – maart 2024
 

“Ik heb begin maart de seizoensoverdracht voor het nieuwe seizoen - dat loopt van september 2024 tot juni 2025 - gedeeld met mijn collega Esther van de afdeling marketing. Ik deel dan alle voorstellingen die ik voor seizoen 24-25 heb geboekt. Dan hebben we het over de inhoud van de voorstelling, waarom ik voor specifieke artiesten of voorstellingen heb gekozen, het aantal bezoekers waar we per voorstelling naar streven en of er nog bijzondere dingen zijn qua decor, publiek, vorm, thema of wat dan ook. Voor mij is dit ook wel een afronding van een hele drukke periode dus dan kan ik even ademhalen.” 

“En nu ben ik alle losse eindjes die bleven liggen in de deadline-periode aan het afmaken. Want ondertussen lopen er natuurlijk ook nog gewoon voorstellingen uit het huidige seizoen. Dus ik zorg ervoor dat artiesten betaald worden en ik ben bezig met wat losse zomerprojecten die we mogelijk gaan doen. En ik heb een primeur want dit jaar doen we voor het eerst een seizoenspresentatie in mei, vlak voordat de kaartverkoop start! Dus ik ben nu aan het kijken welke artiesten beschikbaar zijn om wat previews van hun shows te geven. En daarnaast zit ik nog in allerlei projectgroepen waar we hebben over nieuwe programmalijnen, doelgroepen enzovoorts. Dus ik hoef me niet te vervelen gelukkig.”

De onderhandelingen – januari 2024

Met een hoop voorstellingen met vaak extra programma in deze maanden en veel presentatiedagen voor jeugdvoorstellingen om te bezoeken, is dit de drukste periode van het jaar voor onze programmeur Arianne.

“Ik ben nog steeds bezig met het rondmaken van het programma, met name voor de jeugdvoorstellingen, want daarvan zijn de presentatiedagen voornamelijk in januari. Daarvoor ga ik het hele land door, van Apeldoorn tot Zwolle en Amsterdam. Zo’n presentatiedag is een soort marathon, je ziet dan 6 of 7 voorstellingen op een dag. Variërend van voorstellingen die net gemaakt zijn en nog wat sleutelwerk behoeven tot iets wat al helemaal af is of een voorstelling die alleen nog op papier bestaat. Soms is zo’n presentatiedag een bevestiging van de voorstellingen die ik al geboekt heb en soms kijk ik heel gericht wat ik nog mis in mijn programmering, bijvoorbeeld iets met muziek voor de kleintjes. Dat wisselt.”

“Ik ga nu de tweede ronde in om met impresariaten tot financiële afspraken te komen voor de voorstellingen die ik heb geboekt. Bij jeugdvoorstellingen staan de prijzen vaak meer vast, daar is minder onderhandelingsruimte. Bij volwassen voorstellingen is er vaak wel een richtprijs, maar als dat niet het geval is, bepaal je de prijs op basis van voorgaande jaren. Want vaak hebben wij wel artiesten die vaker terugkomen.”

“Als je alle financiële afspraken rond hebt, dan ga je alles in de systemen zetten en bevestigen. Dat is echt check check dubbelcheck op alle fronten. Staan alle locatie, data en prijzen er goed in? Wat is er allemaal nodig voor de voorstelling? Zijn er bijzonderheden? Een bijzonderheid kan bijvoorbeeld zijn dat er een heel groot decor is of dat er een andere publieksopstelling is. Dat is bij ons vaak toneel op toneel, dus dat het publiek niet in de zaal zit maar op het toneel. Vervolgens zet ik alles in het kaartverkoopsysteem en dan komt in maart de overdracht van het programma naar de afdeling marketing. Dus daar vertel ik de volgende keer meer over!"

Het boekingsproces – december 2023

In het najaar is Arianne vaak op pad om presentatiedagen van impresariaten (zij regelen de optredens voor artiesten) te bezoeken. Op zo’n presentatiedag zijn er allerlei previews of zelfs hele voorstellingen te zien die in seizoen 24-25 worden gespeeld.

“Op basis van wat ik zie op zo’n presentatiedag, brochures die ik krijg toegestuurd én op basis van wat ik al ken of op advies vanuit mijn netwerk maak ik een selectie van voorstellingen. Wat dit seizoen wel opvalt is dat er veel voorstellingen worden gemaakt over het klimaat, zowel binnen het jeugd- als volwassen aanbod. En je ziet dat genres steeds meer vervagen, dus voorstellingen passen bijvoorbeeld niet meer helemaal in het hokje ‘cabaret’. En dat is denk ik ook goed. Want cabaret is qua vormgeving vaak niet heel prikkelend. Maar doordat er kruisbestuiving plaatsvindt tussen genres en er meer wordt geëxperimenteerd, kan een genre als cabaret zo ook vernieuwen.

Vervolgens heb ik allerlei boekingsgesprekken met verschillende bureaus om tot een mooi en evenwichtig verdeeld theaterseizoen te komen. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat er elke maand genoeg te zien is en dat er variatie is in onderwerpen, genre, beginnende en bekende makers et cetera. Ik zet dan alle data van voorstellingen die ik voorlopig geboekt heb met potlood in mijn planner, een soort jaaroverzicht.

In januari begint dan de tweede boekingsronde en dan beginnen de onderhandelingen met impresariaten. Dus dan ga je het hebben over financiële afspraken. Maar daar vertel ik jullie de volgende keer meer over!

Meer 'Verhalen uit de Lindenberg'? Klik hier.